IT

TV-en kan forstyrres av de nye 4G-frekvensene

Operatørene må betale for å unngå problemer.

 Får beskyttelse: TV-seerne skal ikke bli forstyrret av det nye 4G-nettet på 800 MHz. Det må teleoperatørene sørge for.
Får beskyttelse: TV-seerne skal ikke bli forstyrret av det nye 4G-nettet på 800 MHz. Det må teleoperatørene sørge for. Bilde: Colourbox
19. mars 2013 - 13:05

Endelig har vi fått signalene fra Samferdselsdepartementet om at 800 MHz-frekvensen skal ut på auksjon og gi folk her i landet skikkelig mobilt bredbånd.

Forbrukervern

Nå begynner arbeidet med å utforme auksjonen som skal gi teleoperatørene tilgang til de etterlengtede frekvensene.

Samtidig gjør også Post- og teletilsynet (PT) tiltak for at bruken av frekvensene skal gå så smertefritt som mulig.

En utfordring er at det nye mobile bredbåndet og bakkenettet for TV skal sameksistere selv om de har frekvenser som ligger tett opptil hverandre.

– Vi gjør flere tiltak for at dette ikke skal bli noe problem og her er det dem som ser på TV som har krav på vern. Det vi gjør er å etablere et samarbeidsforum mellom teleoperatørene og kringkasterne som skal se på ulike tiltak. Det mest nærliggende er å gi TV-tittere som blir forstyrret et antennefilter. Slike filtre er blitt både billige og effektive og stenger effektivt ut signalene i det mobile bredbåndet. Alle digital-TV-seerne har krav på slike filtre gratis, og det er teleoperatørene som får tillatelse i 800 MHz-båndet som må betale dem, sier underdirektør i frekvensavdelingen i PT, John-Eivind Velure.

Les også: Nå blir det bedre lyd i mobilen

Mer hjelp

For dem som er nær basestasjoner kan det likevel oppstå forstyrrelser som filtrene ikke hjelper godt nok mot. Da skal brukerne kunne ringe og be om mer hjelp.

Det som påligger TV-seerne å gjøre selv er å ha en antenneinstallasjon som følger anbefalingene fra digital-TV-operatørene.

Når heller ikke det hjelper kan de kontakte kundeservice og be om mer hjelp.

– Basert på erfaringer fra Sverige og andre land tror vi ikke det blir mange slike eksempler, men teleoperatørene har krav om å løse problemene for TV-seerne. Det kan være hjelp til å rette inn antennen, men det kan også bli aktuelt å justere sendestyrken i mobilnettet og eventuelt endre antenneretningen. Det kan bli nødvendig å sende ut folk for å hjelpe til med antenneinnretning om brukeren ikke løser problemet selv, sier Velure.

Les også: Moderne bygg dreper mobildekningen

Samarbeid

Post- og teletilsynet vil jobbe med dette frem mot auksjonen finner sted og de første basestasjonene går på luften en gang over sommeren eller til høsten.

– Vi vil kalle partene inn til et arbeidsmøte hvor vi skal diskutere dette. Vi tror radioplanleggere kan identifisere hvilke områder i landet hvor de bør være spesielt oppmerksomme slik at de kan gjøre målrettede tiltak, sier Velure.

Les også:

Nå blir det god mobildekning på toget

Ny brikke gir 4G overalt

Dette er fremtidens basestasjon  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.