KLIMA

Tviler på om vindkraft virker

Statsminister Jens Stoltenberg sier det er en fare for økt forbruk med økt fornybarproduksjon.
Statsminister Jens Stoltenberg sier det er en fare for økt forbruk med økt fornybarproduksjon. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
22. nov. 2010 - 12:31

Statsminister Jens Stoltenberg er langt i fra sikker på at satsingen på fornybar energi i Norge vil føre til nedgang i klimautslippene.

– Ikke misforstå, jeg er for fornybar energi. Men vi er ikke sikre på om 1 TWh ny vindkraftproduksjon erstatter, eller kommer i tillegg, til forurensende energiproduksjon, sa Stoltenberg på miljøkonferansen Zero10 i dag.

Stoltenberg er også usikker på effekten av det planlagte markedet for grønne sertifikater.

Kan øke forbruket

– Når vi får ekstra energiproduksjon når markedet for grønne sertifikater kommer, så vet vi ikke om det øker strømforbruket eller erstatter fossil energi. Jeg sier ikke det fordi jeg er imot grønne sertifikater, men det er en fare for at vi kan få økt forbruk, sa Stoltenberg.

Statsministeren var første foredragsholder på den kjendistunge klimakonferansen som nå er i full gang på Clarion Gardermoen hotell, etter Zero-leder Einar Håndlykken.

Et lite spark

Statsministeren ga et lite spark til forkjempere for enten gasskraft eller bioenergi, og påpekte at gass bare gir 30 prosent utslippsreduksjoner i forhold til kullkraft.

– Subsidierer vi gass eller fornybar energi, og dette fører til økt strømforbruk, gir det økte utslipp. Enten du er for gass eller bio er det ikke null utslipp fra slik produksjon. Nettoeffekten er komplisert, sa Stoltenberg.

– Vi må forutsette at bio og gass erstatter kull, sa Stoltenberg.

Les også:

– Biodrivstoff kan øke kreftfaren

– Kvoter er det beste Statsminister Jens Stoltenberg og lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under dagens Zero-konferanse på Gardermoen.
– Kvoter er det beste Statsminister Jens Stoltenberg og lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under dagens Zero-konferanse på Gardermoen.

– Kvoter er det beste

Stoltenberg maner til fortsatt sterkt fokus på klimareduserende tiltak, selv om det ser svart ut når det kommer til å bli enige om en internasjonalt bindende klimaavtale. Han tror en løsning på veien kan være sektorvise løsninger mellom flere land.

Statsministeren mener fortsatt at kvotemarkedet er det beste virkemiddelet for oppnå utslippsreduksjoner, fordi det forutsetter et nasjonalt tak på klimautslippene, og stimulerer næringslivet til å utvikle ny miljøvennlig teknologi.

Ingen gode nyheter

Han brukte en lett omskriving av et forslitt Arbeiderparti-utrykk for å få fram hvor glad han er i kvotemarkedet.

– Tak, tak, tak. Det er jeg for, sa Stoltenberg.

FN Klimapanels leder Rajendra Pachauri ble invitert til Zero10 for å fortelle om hvordan det går med klimaarbeidet. Han hadde ingen gode nyheter.

Hundrevis av år

– Folk tror klimaendringer foregår i en rolig, lineær temperaturøkning. Men det er langt mer. Påvirkningen på menneskenes økosystem skjer allerede, og vil bare fortsette å øke i framtiden på grunn av menneskeskapt påvirkning. Selv om klimautslippene stabiliseres, varmes havet opp gjennom en lang prosess. Vi må huske at det vi gjør i dag, påvirker planetens økosystem i flere århundrer framover, sa Pachauri.

– Poenget mitt er at klimaendringer er en kilde av stress, derfor vil virkningene bli sterkere og mangedobles. Så langt ser vi at 20-30 prosent av plante- og dyrearter er i fare for utryddelse om vi får en temperaturøkning på 1,5-2,5 grader. Det er svært alvorlig, sa Pachauri.

Les også: Svenskene når Norges vindmål

Fiskerne kan stoppe vindkraft til havs

Kjendistungt

Zero10 er den femte klimakonferansen miljøstiftelsen Zero arrangerer.

På det topptunge programmet står også den samfunnsengasjerte artisten Sir Bob Geldof, På andre rad sitter blant annet Petter Stordalen og kona Gunhild Melhus.

Senere i dag kan de høre leder i Klima- og forurensingsdirektoratet Ellen Hambro, konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg og polfarer Børge Ousland. Tekna-leder Marianne Harg står også på programmet.

Og i kveld skal de kanskje spise middag med Siri Kalvig.

Les også: – Grønne sertifikat gir ikke nok vind

Danmark taper vindkappløpet

– Staten bør betale CO2-rensing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.