KLIMA

– Uaktuelt å løse lette klimaspørsmål først

Demonstranter i Cancún, hvor FNs store klimamøte begynte denne uken.
Demonstranter i Cancún, hvor FNs store klimamøte begynte denne uken. Bilde: Reuters / Scanpix
1. des. 2010 - 08:32
Vis mer

De første dagene med klimaforhandlinger i Cancún i Mexico har vært preget av velkjente motsetninger mellom ulike grupper av land.

Utviklingsland har gjentatt krav om mer penger i støtte til klimatiltak fra den rike delen av verden. USA og EU ber på sin side om at raskt voksende u-land som Kina og India må gjøre mer for å bremse sine klimautslipp.

Samtidig har amerikanske forhandlere i praksis avvist en strategi som blant annet Norge har stilt seg bak: Å løse de antatt letteste spørsmålene i forhandlingene først, selv om det ikke er enighet om en ny, helhetlig klimaavtale.

Krever balanse

Under åpningen av møtet uttalte den amerikanske forhandleren Jonathan Pershing at samtalene i Cancún må resultere i «en balansert pakke». Uttrykket brukes ofte om en avtale hvor det oppgås framgang samtidig på områder som er viktige for ulike grupper av land.

Pershings sjef, forhandlingsleder Todd Stern, uttrykte seg i klarere ordelag da han møtte utenlandsk presse i Washington i forrige uke.

– Vi kommer ikke til å rase av gårde på tre områder og ta ett første skritt på et annet som også er viktig. Vi må få alle sakene til å utvikle seg i samme tempo, sa Stern, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Han la til at det er uaktuelt å først løse enkle spørsmål på områder som teknologioverføring og bistand til fattige land, mens kutt i landenes klimautslipp utsettes til senere.

Håp om framgang

Sterns holdning skiller seg klart fra hva norske myndigheter har gitt uttrykk for tidligere. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa til NTB for halvannen uke siden at han hadde håp om framgang nettopp på områdene teknologi og finansiering av klimatiltak i u-land.

Han la imidlertid til at det er usikkert om denne framgangsmåten vil lykkes.

– Det er en viss fare for at disse tingene kobles sammen, og at enkelte land vil motsette seg en avtale på ett område før det er enighet om avtaler på andre områder. Det må vi prøve å unngå, understreket statsministeren.

Lave forventninger

Ikke bare USA, men også Brasil har et annet syn enn Norge når det gjelder muligheten for delseire i klimaforhandlingene.

Den brasilianske sjefforhandleren Luiz Figueiredo sa mandag at Kyoto-avtalen først må forlenges før det kan fattes beslutninger som hører innunder andre temaer i forhandlingene.

– Hvis vi ikke får en svært tydelig avgjørelse om Kyoto i Cancún, så vil det være umulig å ta beslutninger på andre områder. For da har vi ikke den nødvendige balansen, framholdt Figueiredo, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Advarer

En rekke av deltakerne på konferansen har tatt konsekvensen av de fastlåste posisjonene og advart mot å ha for høye forventninger til hva som kan komme ut av samtalene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Noen har i tillegg hevdet at selve FN-prosessen kan stå i fare hvis forhandlingene i den mexicanske badebyen bryter sammen.

– Hvis Cancún ender med et mageplask, så vil ingen få lyst til å hoppe uti bassenget igjen senere, advarer Danmarks klimaminister Lykke Friis. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.