OLJE OG GASS

– Udemokratisk at Lofoten, Vesterålen og Senja ble bremset

Direktøren i Norsk olje og gass har tro på at det blir oljevirksomhet i Lofoten. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener det motsatte.

Bilde: NTB scanpix
14. nov. 2013 - 15:25

For snart to måneder siden annonserte de fire borgerlige partiene at de var enige om at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal bli konsekvensutredet i kommende stortingsperiode.

I samarbeidsavtalen sto det også at åpningsprosessen rundt Jan Mayen blir stanset og at det ikke blir petroleumsvirksomhet i iskanten, verken ved Mørefeltene eller i Skagerrak.

Oljeindustrien raste, miljøvernerne jublet.

Les også: Tror på borgerlig vern av Lofoten

Udemokratisk

Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass kalte det udemokratisk at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke ble konsekvensutredet.

Det standpunktet fremhevet hun nok en gang da bransjeorganisasjonen hennes presenterte konjunkturrapporten for 2013 i Oslo i dag.

– Tre fjerdeler av medlemmene i den nye regjeringen har konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja i sine partiprogram. Det er et demokratisk problem at mindretallet trenerer en så viktig beslutning for Norge, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Det var ergerlig at det ble utsatt, men vi må gå videre. Vi må gjøre det vi kan for at flertallet vinner frem i neste runde, sier hun.

Les også: «Gratulerer – nå kan dere la oljen ligge»

Vil vinne fram

Og nettopp det tror hun kommer til å skje.

– Dette er politiske beslutninger, så det er ikke vi som skal bestemme det. Men selv om det blir en pause på fire år nå, vil dette modnes frem over tid. Vi har god tro på at det kommer til å skje, sier hun.

Les også: Har funnet 166 millioner fat olje på tre måneder

Bør trekke sammen

Brækken anbefaler derfor befolkningen i området om å samle seg om å få en oljeindustri i regionen.

– De som bor der må selv vise interesse og følge opp den skuffelsen de har i forhold til dette vedtaket. Jeg tror det er viktig hva lokale interesser og myndigheter gjør sammen fremover.

– Vår jobb er å vise hvor interessant Lofoten og Vesterålen er. Det er kjent geologi, og selv om det ikke er funnet noe der, er det man tror man kan finne av olje og gass veldig interessant, sier hun.

Les også: Nå pepres Barentshavet med brønner

Viktig infrastruktur

Hun tror også en utbygging i Lofoten og Vesterålen vil være et viktig ledd for satsingen i Barentshavet.

Hun mener infrastruktur vil sørge for at mindre prosjekter i Barentshavet som ellers ikke ville blitt realisert plutselig får en mulighet.

Les også: Slik kan Barentshavet se ut i 2030

Ikke skadelig på kort sikt

Likevel sier hun at en utsettelse nå ikke ødelegger for en eventuell satsing i regionen.

– Nå er det mange spennende prosjekter i Barentshavet, så på kort sikt gjør det ikke stor skade. Men det er synd at man ikke fikk fullført det man var i gang med. Spørsmålet som sto igjen etter Ola Borten Moe var hvordan oljevirksomheten kunne sørge for at fiskeriene går som de pleier. Vi har klart denne balansen overalt på sokkelen, og skal fint klare det i Lofoten og Vesterålen også.

– Det var nettopp dette vi hadde lyst til å få fram i høringsprosesser i forbindelse med konsekvensutredningen. Men når det er sagt: Vi ønsker ikke bare en konsekvensutredning, vi ønsker en åpning av Lofoten og Vesterålen, slår Brækken fast.

– Skivebom

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mener Gro Brækken bløffer når hun sier at det er demokratisk flertall for å bore etter olje i området.

Dette er en ny skivebom fra Gro Brækken. Både nasjonalt og særlig lokalt er det flertall mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier fungerende leder Vågard Erdahl Nyaas.

Brækken har ikke noe grunnlag for å påberope seg et demokratisk flertall i denne saken. Det er en stor bløff. Tidligere har hun hevdet at vi må bore for barnas skyld, det blir latterlig når vi vet konsekvensene av klimaendringene for kommende generasjoner, sier han.

Tror ikke på oljevirksomhet

Nyaas har i motsetning til Brækken tro på at havområdene forblir uten oljevirksomhet i fremtiden også.

Vi har vunnet denne kampen fem ganger nå og tiden jobber på vår side. Selv om Brækken styrer en mektig og ressursrik organisasjon har vi et folkelig engasjement som overgår Norsk olje og gass, sier han.

– Vi opplever stadig at oljelobbyen legger opp til omkamp. Verken Brækken eller Frp har lagt denne saken på is. Nå sist ble Folkeaksjonen kuttet helt bort fra statsbudsjettet med 2,4 millioner, det var politisk beslutning for å kneble oss, sier Nyaas.

Les også:

– Det blir ikke større behov for papir i Europa om oljenæringen skulle gå dårlig

Reversering av deformert havbunn skal finne «usynlig» olje og gass

– Statoils ledelsesmodell bør bli standard på norsk sokkel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.