Oppkjøpet ble gjort gjennom Unionen AS, den største enkeltaksjonæren i selskapet, som dermed sitter på 10.982.200 aksjer i selskapet. Omtrent 500 millioner kroner er brukt. Senere fulgte trioen opp med pressekonferanse på Aker Brygge, med halve rikspressen på slep. Og igjen handlet det meste om å skape begeistring og momentum.
- Vi er med på dette for å tjene penger. Jeg har fulgt nøye med på Norske Skog helt siden Union, Øystein har fulgt med i over 20 år. Øystein Stray Spetalen kan regne. Ove Gusevik er mer eller mindre født i skauen og kan også regne. Og selv har jeg også lest meg opp på algebraen, sa Petter Stordalen mellom blitzlampene.
Norske Skog får ny prestisjeavtale
Ukjent redningsplan
Trioen krever styrerepresentasjon og en ekstraordinær generalforsamling, og framholder at de har "en helhetlig løsning" klar, der fokuset ikke skal være avvikling, men hensynet til aksjonærverdier og trygge arbeidsplasser. Hva planen konkret går ut på, var det vanskeligere å finne ut.
- Den vil bli presentert i forbindelse med generalsforsamlingen. Men jeg kan forsikre om at verken Ove, Øystein eller jeg ville investert de summene vi her snakker om, uten å ha en plan, sa Stordalen.
To år etter Union
Også i 2005 kastet de tre kjendisinvestorene seg inn i kampen for å redde papirfabrikken Union i Skien. Norske Skog ville imidlertid ikke selge fabrikken til investorene, og året etter ble den tradisjonsrike fabrikken lagt ned. 359 ansatte mistet jobben.
- Vi mener verdier for 500 millioner kroner ble ødelagt på Union, sa Stordalen, som mener livet noen ganger kan være så enkelt som at det er dårlig butikk å legge ned driften når produksjonen går med overskudd. Noe Øystein Stray Spetalen også mener.
- Norske Skog har framfor alt vært dårlige på salg. Men selskapet har en positiv kontantstrøm og dermed kapasitet til å håndtere gjeldsutviklingen. Vi er opptatt av å få høyere finansiell kompetanse inn i styrende organer. Norske Skog har tidligere manglet kreativiteten som trengs for å posisjonere seg i finansmarkedet, sa Spetalen, uten å ville gå inn på om han så på seg selv som styrekandidat.
På vei opp
Bak Unionen AS står selskapene Home Invest der Stordalen er eier, Ferncliff TIH som er heleid av Spetalen og Nordisk Industriutvikling som ledes av Gusevik. Ifølge Finansavisen er også flere kjendisinvestorer på vei inn i papirgiganten, blant annet Arne Blystad, Torstein Tvenge, Tore Aksel Voldberg og Idar Vollvik.
Norske Skog sank som en stein på børsen da selskapet meldte om framskynding av kapasitetskutt og at det tok en smell på hele 800 millioner kroner allerede i fjerde kvartal i år. Tre av Norske Skogs fabrikker, en i Follum og to i Skogn, ble på det nærmeste erklært ikke konkurransedyktige fra 2010, når gunstige kraftavtaler med staten utløper.
Aksjeverdien har steget jevnt i dagene som har fulgt og toppet seg mandag da verdien steg som en rakett og sluttkursen endte på 47,35 kroner.