Regjeringen utsatte behandlingen av forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen for å tilegne seg kunnskaper og erfaringer fra oljekatastrofen i Mexicogolfen. Derfor fikk ekspertene i den såkalte risikogruppen i oppdrag av å lage en rapport om forhold ved ulykken i Mexicogolfen som kan være relevant for norsk forvaltning.
Rapporten skulle vært klar 15. oktober, men som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, har det vært full strid mellom de ulike fagetatene. Kystverket, Havforskningsinstituttet, Klima- og forurensinsdirektoratet og Direktoratet for Naturforvaltning ville ha beregninger av utslipp på størrelse med Deepwater Horizon-katastrofen. Men Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet mente det ville vært urealistisk.
Bakgrunn: Statlige etater i krangel om Lofoten
Ikke større utslipp
Etter en knallhard kamp internt i gruppen, er rapporten nå klar til offentliggjøring. Og etter det Teknisk Ukeblad erfarer har Oljedirektoratet fått gjennomslag for sine synspunkter. Det vil bli gjennomført nye oljedriftssimuleringer, men utslippsratene blir ikke på størrelse med brønnen i Mexicogolfen.
Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet henviser til Kystverket på henvendelser rundt rapporten.
Leder i risikogruppen og avdelingsdirektør i Kystverket, Arve Dimmen, bekrefter at rapporten vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene. Han vil imidlertid verken bekrefte eller avkrefte at det ikke vil bli gjort nye beregninger på utslipp av Macondo-størrelse.
– Ikke verst tenkelig hendelse
Opplysningene om at man ikke skal se på konsekvensene av et utslipp på størrelse med BP-katastrofen får Bellona-leder Frederic Hauge til å reagere.
– Jeg forstår ikke hvorfor man ikke kan se på hva et slikt utslipp ville betydd i Lofoten. Macondo var en ”bad case-hendelse”, men det var ikke et ”worst case-scenario”. Det er fullt mulig å tenke seg verre utslipp på norsk sokkel. Bare se på hva som holdt på å skje på Snorre A. Hvis plattformen hadde sunket under denne utblåsningen, ville den krasjet i et 40-talls produksjonsbrønner. Det ville vært verre enn Macondo, sier Hauge.
Han understreker at EU behandler et nytt direktiv som kan legge begrensinger for boring til havs. – Selv om det ikke blir et moratorium mot boring, går komiteen inn for at det skal legges vekt på verst tenkelige tilfeller i vurderingen av boringer. Jeg tviler på at Norge kommer til å nedlegge veto mot EU-lovgivning innenfor helse, sikkerhet og miljø, sier Hauge til Teknisk Ukeblad.
Del av forvaltningsplanen
Det er av Styringsgruppen for forvaltningsplanarbeidet som har gitt Forum for Samarbeid om risiko (Risikogruppen) i oppdrag å gi en samlet vurdering om forhold ved ulykken i Mexicogulfen og den pågående opprenskningsaksjonen. Arbeidet skal omfatte forhold som kan endre forutsetningene eller vurderingene i Risikogruppens tidligere arbeid knyttet til faglig grunnlag for oppdateringen av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, men den skal også omtale andre forhold ved ulykken som er relevante å trekke frem.
Fristen var satt til 15. oktober, men den er utsatt i to uker. I arbeidet er det fremkommet behov for å gjennomføre supplerende oljedriftsmodelleringer.