Nødnettet for politiet, brannvesenet og helsetjenesten gikk ned samtidig 40 steder under ekstremværet Urd.
Totalt er det 2.100 basestasjoner for nødnettet i Norge, og 40 av disse hadde tirsdag formiddag vært ute av drift siden 22-tiden mandag kveld på grunn av strømbrudd, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.
I Hordaland ble 10 av 190 basestasjoner i kommunene Vaksdal, Lindås, Masfjorden, Osterøy og Radøy satt ut av drift.
DSB vet bare hvor mange basestasjoner som sviktet samtidig, og har ikke oversikt over hvor mange stasjoner som til sammen har vært nede.
– Urd har forlatt Sør-Norge
Ekstremværet Urd satte sine spor på sin ferd over store deler av landet, med strømbrudd, veltede trær, lyktestolper og skilt. Tirsdag formiddag var fortsatt en rekke veier og fjelloverganger stengt.
Selv om det fortsatt var kraftig vind mange steder både på Vestlandet og østafjells, var ekstremværet over for denne gang tidlig natt til tirsdag. Vinden løyet noe og bølgene minket. Orkan i kastene var blitt til liten storm utsatte steder, og utover natten minket vinden til liten kuling.
– Urd har forlatt Sør-Norge. Det er fortsatt kraftige vindkast på mer enn 25 meter per sekund utsatte steder på Østlandet. Vinden løyer utover dagen, melder Yr.
- Klima i Norge i 2100: Regn, skred og flom
Titusener strømløse
Uværet førte blant annet til at 70.000 husstander ble strømløse mandag ettermiddag og kveld.
Klokken 22 hadde 40.000 fått strømmen tilbake, men fortsatt var 21.000 i Hordaland, 5.000 i Sogn og Fjordane og 2.000 i Rogaland uten strøm.
– Årsaken er stort sett trær som har falt over strømlinjene, sa avdelingsdirektør Ingunn Åsgard Bendiksen i NVE mandag kveld.
BKK i Hordaland melder at alle deres kunder vil ha strømmen tilbake innen klokken 12 tirsdag.
Men også på Østlandet ble det meldt om lokale strømutfall flere steder utover tirsdagsnatten, blant annet i Lier i Buskerud og i Oppegård utenfor Oslo.
- 5 spørsmål og svar: Hvordan skal man sikre bygninger mot snøskred?
Nedblåste trær
På Øst- og Sørlandet meldte Vegtrafikksentralen om nedblåste lyktestolper og en rekke trær over veier.
– En rekke fylkesveier og enkelte riksveier er fortsatt stengt. Trær har veltet og det er mye vind og nedbør. Alle alarmsentralene hatt mye å gjøre i natt, opplyste Dag-Rune Sneve Gundersen ved Statens vegvesen i 7-tiden tirsdag morgen.
E18 på Vinterbrosletta i Follo ble sperret i 3-tiden natt til tirsdag etter at et 40 kvadratmeter stort skilt på et par tonn blåste ned over veien. I 10-tiden tirsdag formiddag var skiltet fjernet og veien åpnet for fri ferdsel, opplyser Follo politidistrikt.
Også togtrafikken ble rammet, blant annet Dovrebanen mellom Ringebu og Lillehammer der et tog kjørte inn i et veltet tre tirsdag morgen. Nedblåste trær førte dessuten til stans på Vestfoldbanen mellom Larvik og Åklungen.
Fergesamband
På en rekke fergesamband i Rogaland, Sogn og Fjordane og Hordaland var det tydelig at uværet dabbet av utover natten. Vegvesenet melder om normal drift på de aller fleste samband fra tirsdag morgen.
– Men fergeleiet ved Mortavika i Rogaland er stengt. Fergene går dermed mellom Årsvågen og Mekjarvik. Dessuten er fergen på riksvei 13 i Sogn og Fjordane mellom Vangsnes og Hellavik innstilt, sier Sneve Gundersen.
Lenger nord er det også usikkert om alle ferger kan gå tirsdag morgen og formiddag. Fergesambandet Torghatten Nord tok i morgentimene forbehold om at været kan påvirke alle tirsdagens avganger.
Berørte veier og fjelloverganger
Tirsdag formiddag var følgende fjelloverganger fortsatt stengt:
- Hardangervidda, Tyin-Årdal, Haukelifjell, Strynefjellet, Hol-Aurland og Saltfjellet var alle stengt tirsdag morgen.
- E6 over Dovrefjell ventes åpnet igjen ca. klokken 11, mens det skal gjøres en ny vurdering for Vikafjellet og Venabygdsfjellet klokken 12.
- Hemsedalsfjellet er stengt for personbiler, mens det er kolonnekjøring for store kjøretøy.