KRAFT

– Urimelig lang saksbehandling for vindkraft

DIALOG MED OED: Vi må ha en dialog med Olje- og energidepartementet om hvordan vi skal få ned den samlede behandlingstiden for vindkraftsaker, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).
DIALOG MED OED: Vi må ha en dialog med Olje- og energidepartementet om hvordan vi skal få ned den samlede behandlingstiden for vindkraftsaker, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV). Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
16. jan. 2012 - 08:17

Møtet i Miljøverndepartementet kom i stand etter at administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norsk vindkraftforening (Norwea) og statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet kranglet i spaltene i Dagens Næringsliv før jul.

På møtet dukket ikke Sørensen opp. Møtet mellom ble derimot ledet av miljøvernministeren selv, som begynte med å si at vindkraften ligger hans hjerte nær og at den er en viktig del av klimaløsningen.

Les også: Advarer mot vindstopp etter 2015

Ingen snarveier

Så kom han med noen formaninger.

– Hvis vindkraftbransjen tror at den kan kutte masse svinger og hjørner, kommer den bare til å skape vansker for seg. Sammen må vi finne måter som sørger for at et bredt flertall er for utbygging.

Da er det viktig å finne måter som skiller de gode og dårlige prosjektene, og får de gode prosjektene fram, sa Solheim.

Les også: – Havmøller er industri, ikke energi

Profesjonskonflikt

Direktør for prosjektutvikling Knut Andreas Mollestad i SAE Vind mente den lange saksbehandlingstiden for vindkraften henger sammen med en profesjonskonflikt mellom arealplanleggerne, det vil si Direktoratet for naturforvaltning, fylkesmenn, fylkeskommunen og energiplanleggerne i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– De må snakke bedre sammen og løse konfliktene, sa han.

Han viste til at saksbehandlingstiden på prosjektene i Bjerkreimsklyngen i Rogaland, på til sammen 575 MW, ligger an til å bli fem til sju år.

Konsesjonssøknadene ble sendt inn mellom august 2005 og juni 2007. NVE ga konsesjon i desember 2009. I september 2010 ble klagesakene oversendt til Olje- og energidepartementet (OED). Nå er det usikkert når avgjørelsen kommer, men SAE forventer at de kommer i andre kvartal i år.

– Det synes jeg ikke er akseptabelt, spesielt med tanke på at dette i hovedsak ikke er permanente inngrep i naturen, siden de største miljøulempene er reversible, sa Mollestad.

Les også: Selger gjerne pumpekraft i Tyskland

Dobbeltarbeid

Administrerende direktør Anders Gaudestad i SAE Vind mente fjerning av dobbeltarbeid vil bidra til mer effektiv saksbehandling.

– Hvis OED primært har ansvar for en legalitetskontroll av den tidligere prosessen, vil vi spare en del tid. Før opplevde vi at OED gjorde en legalitetskontroll. Nå opplever vi i mye større grad at OED går tilbake og vurderer detaljene, ikke bare saksgangen og legaliteten, sa Gaudestad.

– Hvis det er ny informasjon som er beslutningsrelevant, så bør den tas skikkelig tak i. Hvis ikke, bør de heller se på om NVE har gjort jobben skikkelig. Nå er mulighetene for omkamp altfor store, sa SAE Vind-sjefen.

Han tok Fosen i Sør-Trøndelag som eksempel, hvor utbyggere venter på at hele 860 MW skal få endelig konsesjon.

– På Fosen har NVE gjort en grundig jobb i mange år. Hvorfor skal OED gå på sluttbefaring når NVE har vært der mange ganger, sa Gaudestad.

Les også: Mistenker politisk styrt Statnett-analyse



SKVÆRET OPP: Oppvaskmøtet mellom miljøvernminister Erik Solheim (SV) og Norwea-sjef Øyvind Isachsen utviklet seg til en konstruktiv meningsutveksling hvor Solheim lovet å arbeide sammen med Olje- og energidepartementet for å korte ned saksbehandlingstiden for vindkraftsøknader.
SKVÆRET OPP: Oppvaskmøtet mellom miljøvernminister Erik Solheim (SV) og Norwea-sjef Øyvind Isachsen utviklet seg til en konstruktiv meningsutveksling hvor Solheim lovet å arbeide sammen med Olje- og energidepartementet for å korte ned saksbehandlingstiden for vindkraftsøknader.

Dramatisk endring

Tormod Eggan i Trønderenergi, som tidligere jobbet i NVE, var enig.

– Jeg opplevde i de 15 årene jeg var i NVE en dramatisk endring i antall klager. Antall klager økte dramatisk fordi den siste prosessen er blitt mye mer uforutsigbar. Før var det mye mer en legalitetskontroll. Da var det heller ikke fritt fram for gud og hvermann å klage, sa han.

Ekspedisjonssjef i Miljøverndepartementet, Jarle Jensen, understreket at det ikke kan tas noen snarveier i klagebehandlingen.

– Vi skal ha en reell vurdering av alle sider av saken, det er grunnleggende i Forvaltningsloven. Men vi merker oss at dere sier om grundigheten som er lagt ned lokalt. Det er også vårt ønske å ikke gjøre mer enn nødvendig sentralt, det er en dialog vi må ha med OED, sa Jensen.

Rådgiver Linda Lund i Miljøverndepartementet var klar i spørsmålet om legalitetskontroll.

– Forvaltningsloven setter rammer for hva man kan og ikke kan i en klagesak. Det å bare gjøre en legalitetskontroll, er ikke meningen i en klagebehandling, sa hun.

– Urimelig lenge

Miljøvernministeren understreket grundig saksbehandling ikke er det samme som lang saksbehandling.

– Det avgjørende er kombinasjonen av grundige, men korte prosesser, sa han.

Statsråden innrømmet at behandlingstiden er for lang i dag.

– Jeg er helt enig med dere i at seks års behandlingstid helt klart er urimelig mye for prosjekter med begrensete konsekvenser. Vi må ha en dialog med OED om hvordan vi skal få ned den samlede behandlingstiden. Vi vil selvsagt stå fast på Naturmangfoldsloven, og finne en løsning sammen med OED, sa Solheim.

Slipper vannkraft

Miljøvernministeren sier til Teknisk Ukeblad at han var veldig godt fornøyd med møtet, og sier han er glad for at det blir mer vindkraft i Norge.

– Det ville vært veldig trist hvis alle de norske elsertifikatutbyggingene skulle blitt vannkraft. Det ville blitt mye bedre både teknologisk og på alle måter med flere energiformer. Alt i alt tror jeg miljøkonsekvensen av vindkraft er mindre enn miljøkonsekvensene av veldig mange vannkraftverk.

– Så totaliteten taler for at vi bør sørge for at vindkraftprosjektene kommer opp. Derfor må vi sørge for at tilstrekkelig mange prosjekter er gryteklare, slik at de kan få sertifikater, sier Solheim.

– Bør OED i større grad foreta kun en legalitetskontroll?

– Jeg vil ikke gå i på enkeltdelene her. Men vi skal sette oss ned med OED for å få en raskere, men bred og grundig saksbehandling.

Politiske signaler

– Vil man klare det?

– Ja, det er klart at det ikke er nødvendig å bruke seks år på en saksbehandling. Det kan ikke være nødvendig.

– Men hva skal du gjøre for endre det?

– Politiske signaler betyr alltid noe. Nå kom det opp her at det er et veldig klart ønske fra bransjen å se spesielt på Bjerkreim og Fosen. Det vil være det jeg vil sette meg ned med MDs folk over helgen og se om vi kan speede opp, sier Solheim.

Godt fornøyd

Øyvind Isachsen i Norwea trodde han også skulle møte statssekretær Heidi Sørensen, som han kranglet med spaltene før jul.

– Men jeg er veldig fornøyd med å se at i hvert fall Erik Solheim er veldig klar i denne saken. Jeg har alltid hatt sansen for Solheim, sier Norwea-sjefen.

– Er stridsøksa gravlagt nå?

– Stridsøksa er gravlagt den dagen vi ser at konsesjonene kommer og vi får bygget de gode parkene våre, ler Isachsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.