KARRIERE

– Utdanning bør gi pensjonspoeng

REAGERER:  Selv ikke  idealisme og glød for faget varer lenger enn til lommeboka, sier Lise Lyngsnes Randeberg.
REAGERER: Selv ikke idealisme og glød for faget varer lenger enn til lommeboka, sier Lise Lyngsnes Randeberg. Bilde: Stein Jarle Olsen
Dag Yngve Dahle
14. okt. 2011 - 07:23

Teknisk Ukeblad skrev nylig at den lønnsmessige gevinsten av utdanning er lavere enn det vi hittil har trodd.

Tekna, som organiserer folk med minst master- eller doktorgrad, påpeker at avkastningen av teknologisk utdanning er høy.

Bli doktor på jobb

Poeng

– Utdanning lønner seg, og i større grad enn før. Det er bra, og gir riktige signaler til unge som i dag skal velge hva de skal bli. Spesielt lønner det seg å ta lengre utdanninger i realfag og teknologi. Det er både fordi vi mangler folk med denne type utdanninger, og fordi samfunnet blir mer kunnskapsdrevet, sier Lyngsnes Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Hun synes det er rart at utdanning ikke er pensjonsgivende.

– Den nye persjonsordningen vil falle uheldig ut for heltidsstudenter med lang utdanning. Utdanning burde ha gitt pensjonspoeng, sier visepresidenten.

Hun er bekymret for at doktorgrad gir lite ekstra økonomisk sett.

Nyutdannede teknologer sakker akterut

Hopp

– I dag er det alt for få nordmenn som velger å ta en doktorgrad. Hovedgrunnen er nettopp at det ikke lønner seg økonomisk. De fleste som er aktuelle for en doktorgrad er i etableringsfasen, har stort studielån og et ønske om stabil økonomi, hus og hjem. Dette er vanskelig med en relativt dårlig betalt, midlertidig stilling, sier hun.

Hun legger til:

– Det hadde likevel vært OK å tjene lite under doktorgraden hvis man fikk et solid lønnshopp etterpå. Det gjør man ikke i dag. Doktorgrader verdsettes for lite både i privat og offentlig sektor, sier Randeberg.

Finansnæringen best for oppkomlinger

Disse har høyest begynnerlønn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.