Teknisk Ukeblad møtte nobelprisvinner May-Britt Moser på en finere restaurant i Trondheim sentrum mandag kveld.
Moser feiret utnevnelsen sammen med sine to døtre og NTNU-ledelsen.
Professoren fikk prisen sammen med sin ektemann Edvard Moser og britisk-amerikanske John O'Keefe, som i 1971 oppdaget et såkalt posisjoneringssystem som hjelper hjernen med retningssans og stedsforståelse.
«En slags indre GPS», er metaforen Det svenske nobelinstituttet bruker for å forklare systemene i hjernen som prisvinnerne har funnet.
Måtte ha det skriftlig
Mens Edvard satt på flyet til München da nyheten brast, var kona i Trondheim. Et stort presseoppbud møtte henne også under festmiddagen.
– Dette er helt fantastisk. Det har vel ikke gått opp for meg ennå, smiler May-Britt Moser.
– Hvordan var det å få telefonen fra nobelinstituttet?
– Jeg trodde ikke mine egne ører da de ringte, så jeg måtte få det svart på hvitt. Jeg spurte derfor Göran Hansson om han kunne være så snill å sende det på mail. Deretter tok jeg med meg mailen ned til dekanen og spurte om han ville lese den, forteller en opprømt May-Britt Moser til Teknisk Ukeblad.
TUs redaktør: Den største takken bør gå til Fred Kavli
Trodde de måtte vente til de ble 70 år
– Har dette vært en drøm for dere begge?
– Vi har vært nominert, men hvem kunne tro at det kunne skje nå. Det er vanlig å vente til du blir 70-80 år, og da kunne det ha skjedd så mye på veien og konkurransen er helt vill.
– Hvor mye har NTNU betydd for suksessen?
– Uten NTNU, ingen nobelpris, svar hun kort og bestemt.
Datteren Isabel Maria Moser er medisinstudent og var til stede under festmiddagen. Også hun var overveldet over den gledelige nyheten.
– Det er helt sprøtt. Jeg føler det samme som mamma: Det har ikke sunket helt inn ennå. Det er bare masse folk, sier hun.
Moser-ekteparet om jobbtilbudene, livet og dyrevelferden: – Vi ønsker å lage et hjernehus
Følger foreldrenes fotspor
– Hvor opptatt er du av arbeidet til dine foreldre?
– Jeg synes det er veldig interessant, og jeg går vel i den samme retningen selv. Det har skjedd litt tilfeldig, smiler hun.
Rektor ved NTNU Gunnar Bovim trodde heller ikke sine egne ører da nyheten kom susende i går formiddag.
– Dette er en fantastisk dag for hele miljøet på NTNU og for hele Forsknings-Norge.
– Hvordan vil NTNU bruke denne utnevnelsen i det videre arbeidet?
– Vi vil fortsette å støtte Edvard og May-Britt i deres arbeid. Dette er også en stor inspirasjonskilde for alle våre forskere, uansett fagretning. Edvard og May-Britt viser at dette faktisk er mulig.
– Hvor stort er dette for NTNU?
– Dette er den største utmerkelsen NTNU har fått noensinne. At det er første gangen en nobelpris i medisin kommer til Norge, viser at dette er en helt ekstraordinær opplevelse, avslutter Bovim.
Les også:
Norske forskere vil lagre CO2 i mikroalger