IT

Utnytter ikke ikt i helsevesenet

MER: Helseministeren vil at hennes sektor skal bli flinkere til å utnytte telemedisin og andre teknologiske løsninger.
MER: Helseministeren vil at hennes sektor skal bli flinkere til å utnytte telemedisin og andre teknologiske løsninger. Bilde: Michele Delpy
Espen Zachariassen
30. mars 2011 - 10:28

– Pasienter skal møte et mer moderne helsevesen, lover helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Midlene for å nå dette målet er en ny helseportal på nettet samt en stortingsmelding om helsetjenester i en digital hverdag.



Telemedisin

Utgangspunktet for arbeidet med stortingsmeldingen er at det finnes en rekke teknologiske løsninger som kan effektivisere helsesektoren og gi pasientene et bedre tilbud - hvis teknologien hadde blitt tatt i bruk i større omfang.

Statsråden peker på at telemedisin og andre teknologiske løsninger kan bidra til at pasienter slipper å reise til sykehus for å få behandling, kan bo hjemme lengre og få et bedre lokalt helsetilbud.



Lite brukt

– Slike tilbud kan gjøre hverdagen både tryggere og lettere for personer med ulike hjelpebehov. Teknologien finnes ofte allerede i dag, men bruken er lav. Vi blir flere eldre i Norge og flere med ulike pleiebehov. Da er det viktig at vi bruker de mulighetene vi har til å gi flest mulig et best mulig tilbud, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.



Gammeldags

I dagens pressemelding om de nye initiativene trekkes det frem at helseopplysninger har blitt sendt rundt med diskett.

Les mer her: Sender pasientlister på diskett

– Slik kan vi ikke ha det. Elektronisk samhandling forutsetter at alle kommuniserer på samme ”kanal” og tar i bruk standardiserte løsninger. I høringen på ny kommunal helse- og omsorgslov foreslo vi krav til elektronisk dokumentasjon og kommunikasjon av helseopplysninger på standardiserte løsninger, sier Strøm-Erichsen.



Portal

Helseportalen skal være inngangsporten til det offentlige helsevesenet.

Her skal pasienten få hjelp til finne fram i jungelen av helsetjenester og fortelle pasientene hvilke rettigheter de har.

Stortingsmeldingen skal legges fram våren 2012, mens helseportalen lanseres allerede i juni i år.



Les også: IBM fikk sykehusene

Harde angrep på helse-anbud

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.