INDUSTRI

Utvikler containere til F-35-missil

Viktig kontrakt for Kongsberg-bedriften Devotek.

Joint Strike Missile er skreddersydd for kampflyet F35.
Joint Strike Missile er skreddersydd for kampflyet F35. Bilde: Pinto José/Devotek
5. feb. 2013 - 14:32

Kongsberg Defence Systems (KDS) har inngått kontrakt med Kongsberg-bedriften Devotek om utvikling av containere for Joint Strike Missile (JSM).

Kontrakten er første steg i en utviklingsprosess med en kostnadsramme på flere titalls millioner kroner.

Avansert teknologi

- I hovedsak dreier dette seg om utvikling av en transport- og lagringscontainer for selve JSM-missilet. Det er avanserte containere med en god del egenskaper for å beskytte missilet mot alle tenkelige eksterne påkjenninger som blant annet støt, vibrasjon og lynnedslag. Man skal kunne ha relativt hardhendt behandling av containeren uten at det går ut over missilet. I tillegg skal det gå an å overvåke selve missilet. Man skal kunne koble en diagnosemodul til containeren for å sjekke tilstanden til missilet inni, forteller Tomas Wamstad, markeds- og salgsdirektør i Devotek, til Teknisk Ukeblad.

I tillegg til forsvarsindustri driver Devotek også produktutvikling innen olje og gass, maritim sektor, bilindustri og medisinsk utstyr. Dermed kan erfaringer fra dette prosjektet få en nytteverdi også utenfor forsvarssektoren, sier Wamstad.

- Vi har jobbet med flere ting innen forsvar der det finnes klare nytteeffekter over til andre områder. Noe av nytteeffekten Devotek har ved å jobbe med store forsvarsprosjekter er at vi tilegner oss viktig kunnskap som vi kan anvende på andre områder. Det er sånn Devotek jobber. Basert på det at vi har tung kompetanse innen en bransje, kan vi tilby andre bransjer en kompetanse de ellers aldri ville hatt tilgang til, uten at vi tråkker over grensene for teknologieierskap.

Les også: Vurderer nye ubåter til 30 milliarder

Stort marked

Joint Strike Missile er utviklet av Kongsberg Defence Systems og skreddersydd for kampflyet F-35, som blir utviklet av Amerikanske Lockheed Martin.

F-35 er valgt til å erstatte Norges F-16-jagerfly. I tillegg til Norge og USA er blant annet Australia, Storbritannia, Tyrkia, Italia, Canada og Nederland blant de potensielle kjøperne.

 

Dermed er det potensielle markedet for JSM og de tilhørende containerne svært stort.

- Dette er standardcontaineren som Kongsberg tilbyr sammen med missilet til alle brukere. Det er mulig at det må utvikles alternative containere til spesielle brukere, som for eksempel hangarskip, men dette er standardtypen som Kongsberg skal tilby både til det norske forsvaret og andre partnerland som skal bruke JSM, sier Wamstad.

 

Flertrinnsrakett

Den nylig inngåtte kontrakten omhandler første steg i utviklingen av de nye containerne. Ifølge Devotek vil hele utviklingsprosessen ha en kostnadsramme på flere titalls millioner kroner.

- Dette er en flertrinnsrakett hvor vi har fått første trinn av prosjektet. Det består i hovedsak av en konseptstudie og noe utviklingsarbeid. Vi skal utvikle noen prototyper og teste og kvalifisere disse. Så kommer det en runde til med mer avanserte prototyper og enda mer krevende tester, før det skal produseres en første 0-serie av containere, forteller Wamstad.

- Dette er en flertrinnsrakett hvor vi har fått første trinn av prosjektet. Det består i hovedsak av en konseptstudie og noe utviklingsarbeid. Vi skal utvikle noen prototyper og teste og kvalifisere disse. Så kommer det en runde til med mer avanserte prototyper og enda mer krevende tester, før det skal produseres en første 0-serie av containere, forteller Wamstad.Devotek skal utvikle containere til Joint Strike Missile. Fra venstre: Administrerende direktør Per Håvard Kleven og markeds- og salgsdirektør Tomas Wamstad. Jostein Nymoen, Devotek

Les også:

Her smeller Norges nye supervåpen  

Rafale utfordrer F-35

Bulgaria snuser på brukte norske kampfly  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Derfor bruker Havarikommisjonen så lang tid

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.