Mens alle øyne hviler på Android og iOS jobber Telenor og andre for å gjøre Firefox til et godt og veldig mye billigere alternativ.
Nå sitter rundt 160 utviklere på Fornebu for å tilpasse nettleseren, HTML5 og utvikle apper.
Det vil redusere makten til konkurrentene Apple og Google og gjøre det mulig å utstyre veldig mange flere mennesker med billige smartmobiler.
Les også: Slik skal de kjempe om mobilt bredbånd
Samarbeid
I tillegg til Mozillaorganisasjonen, som driver utviklingen av Firefox, kommer utviklerne på Fornebu fra samarbedenede teleskaper som Deutsche Telekom og Telefonica. De skal oppholde seg i Norge en uke og jobbe i en såkalt Hackaton for å utvikle programvare til den nye plattformen.
– Vår interesse for Firefox er at vi kan bringe veldig billige smarttelefoner ut i mange av de markedene vi er til stede. Husk at det er featuretelefoner som dominerer i mange av disse markedene, men de vil også ha smarttelefoner. Vi regner med at med Firefox kan vi skaffe slike helt ned til 50 dollar, sier sjef for Telenor Digital, Rolv-Erik Spilling.
Nye markeder
Det er ikke bare for å skaffe kundene billige telefoner Telenor er så interessert i overgangen til smarttelefoner. Selskapet er blitt store på finanstjenester og de vil øke omfanget av e-handel, helse og andre ting som trenger en mer avansert plattform enn det kundene har i dag.
– Vi har ikke mer enn en fire, fem av våre utviklere her ute, men det gir oss en unik anledning til å komme inn i kjernen av utviklingen på en måte vi ikke har hatt mulighet til ellers. Våre utviklere jobber mye med programvaren rundt NFC som vi tror blir viktig for mange av kundene, sier han.
Med Firefox kan Telenor bygge tjenesteplattformen tett inn i kjernen på operativsystemet og de kan lage sin egen versjon om de ønsker.
HTML5
Det nye operativsystemet vil bruke apper i form av websider skrevet i HTML5. Målet er å gjøre det svært mye enklere å utvikle apper som lett lar seg flytte mellom ulike plattformer.
Snart på markedet
– Vi vil lansere billige telefoner med Firefox allerede i år. I fjerde kvartal vil vi tilby slike telefoner laget av Alcatel Lucent i Ungarn, Serbia og Montenegro. Jeg tror dette kommer til å lykkes. Vi og brukerne trenger en mye mer åpen plattform enn det vi har i dag, sier Spilling, som ikke har noe i mot å vriste litt makt ut av hendene på Apple og Google.
I neste omgang er det nok India, Pakistan og markedene i Asia som vil vil få glede av de billige telefonene og Telenor ønsker å ligge i front med å bringe smarttelefoner til de store massene der borte.
Les også:
– Smartklokker blir «det neste store»