FORSKNING

Utvikler verktøy med supersyn

Trondheim-firma sikter seg inn mot fly- og offshoreindustri.

Dette er spissen på det norske verktøyet på vei inn i et materialemne som skal bores med riktig profil.
Dette er spissen på det norske verktøyet på vei inn i et materialemne som skal bores med riktig profil. Bilde: SINTEF/Thor Nielsen.
Åse Dragland, Gemini.noÅse Dragland, Gemini.no
31. aug. 2013 - 14:12

Seksjonen Fra forskning består av saker som er skrevet av ansatte i Sintef, NTNU, Universitetet i Oslo, Oslo Met, Universitetet i Agder, UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Sørøst-Norge og NMBU.

Vis mer

Sandvik Teeness AS i Trondheim har 120 ansatte og er lite kjent i Norge. Globalt derimot, vekker de oppsikt med sine “Silent Tools verktøy”.

På EMO Hannovermessa i 2011 fikk bedriftens nye "dempede borestang" mye oppmerksomhet.

Det lange, slanke verktøyet fra Norge er omtrent 1,20 meter med en ekstra maskineringsakse på tuppen, og er tilpasset til å lage dype, innvendige hull i komponenter til blant annet fly- og olje/gass-industrien.

Lengden gjør at et slikt verktøy lett vil kunne bøyes og vibrere som følge av ujevnheter i materialet, men med egen dempeteknologi har bedriften gjort det mulig å drive produktiv maskinering og oppnå gode resultater.

Nå satser Sandvik Teeness på noe nytt: I forskningsprosjektet Smart Tool skal SINTEF inn med sensorteknologi i verktøyene.

– Vi skal sørge for at det blir gitt tilbakemelding om maskineringsprosessen underveis. Slik kan man unngå å kaste emner med små material/maskinerings-feil, sier Terje Mugaas i SINTEF. – Dette er viktig siden det legges mye arbeid i emnene som ofte består av dyre materialer.

Les også: 6000 meter langt øre

Presisjonsverktøy

Borestengene som bedriften lager, blir plassert inn i store maskineringsmaskiner (multitaskmaskiner) som produserer kompliserte metallkomponenter.  Her monteres emnet som for eksempel skal bli til landingsunderstellet i Airbus 380, oljeventil på "juletreet", eller til deler i generell verkstedindustri.

Sandvik Teeness samarbeider med den japanske maskinleverandøren Mori Seiki co, som er en av verdens største leverandører av slike maskiner.

– Inne i multitaskmaskinen finnes det et lager av mange verktøy, deriblant våre, forklarer Tormod Jensen ved Sandvik Teeness. – Mens materialemnet roteres, mates verktøyet vårt inn i et hull som er boret på forhånd i komponenten, og maskinerer dette større og dypere.

Terje Mugaas fra SINTEF holder sensorpakken som skal monteres på borestangen Tormod Jensen på Sandvik Teeness sitter med. Bak sees en typisk Mori Seiki multitaskmaskin.
– Inne i multitaskmaskinen finnes det et lager av mange verktøy, deriblant våre, forklarer Tormod Jensen ved Sandvik Teeness. – Mens materialemnet roteres, mates verktøyet vårt inn i et hull som er boret på forhånd i komponenten, og maskinerer dette større og dypere.Terje Mugaas fra SINTEF holder sensorpakken som skal monteres på borestangen Tormod Jensen på Sandvik Teeness sitter med. Bak sees en typisk Mori Seiki multitaskmaskin. SINTEF/Thor Nielsen.

Les også: Slik skal sensorene fornye bilen

Sensorer inn i verktøyindustrien

SINTEF-forskerne lager nå en kompakt og robust sensorpakke som vil bli montert på tuppen av det norske verktøyet.

Når dette verktøyet maskinerer i materialet, vil sensorene kunne måle temperatur, vibrasjon, posisjon og bøyning under boringen.

Sensorteknologien har utviklet seg mye de siste årene og er i bruk i alt fra biler til smarttelefoner. Mens pris og størrelse har gått ned, er nøyaktigheten blitt bedre.  Men teknologien har ennå ikke nådd verktøyindustrien, og Sandvik Teeness vil dermed bli den første til å benytte sensorer på denne type verktøy.

Hensikten er todelt: Man vil få tilbakemelding som skal hindre at feil oppstår, samt skaffe informasjon om prosessenes forløp og dokumentere dette i kvalitetssystemet.

Les også: Se bilen styre selv gjennom veiarbeidet

Slippe å vrake materialet

Å utvikle en sensorpakke som skal inn i denne type verktøy, er utfordrende da den skal operere i et tøft miljø med kjølevæske, store temperatursvingninger og tidvis store vibrasjoner. I tillegg må det bygges ekstremt kompakt for å få plass.

Sensorene skal gi maskinoperatøren informasjon hele veien om hva som skjer under bearbeidelsen.

– Når ujevnheter i en komponent avdekkes i dag, stopper arbeidet opp og det vanlige er at komponenten kastes. Men med den nye informasjonen kan operatøren avbryte  prosessen på et tidlig tidspunkt og korrigere data slik at resultatet likevel blir riktig. Skulle en feilinnstilling i programmet til maskinen forårsake en "kollisjon" med verktøyet, vil sensorene kunne sende signal som øyeblikkelig avbryter prosessen. På sikt vil all denne informasjonen kunne gå rett inn i styresystemet til maskineringsmaskinene og gi store kostnadsbesparelser, sier Terje Mugaas.

Bildet viser sensorpakken som skal monteres i fronten. Til høyre ser vi også den ekstra maskineringsaksen som gjør at skjæret kan beveges ut og inn radielt.
– Når ujevnheter i en komponent avdekkes i dag, stopper arbeidet opp og det vanlige er at komponenten kastes. Men med den nye informasjonen kan operatøren avbryte  prosessen på et tidlig tidspunkt og korrigere data slik at resultatet likevel blir riktig. Skulle en feilinnstilling i programmet til maskinen forårsake en Thor Nielsen

Les også: Se hvordan bilen hopper unna fotgjengeren

Kvalitetsdokumentering av prosessen

Flyindustrien opererer med svært strenge krav til dokumentasjon om hvordan maskinering og produksjon av flykomponenter foregår. Informasjon om sporbarhet må kunne legges fram helt ned til de enkelte maskineringsoperasjonene.

Ved hjelp av sensorer og logging av data, vil denne informasjonen nå bli sterkt forbedret og kunne foregå automatisk.

Tidsplan

Det nye verktøyet skal nå testes på AMRC with Boeing i Sheffield, UK. Dette er en forskningsstiftelse som minner mye om SINTEF og som har spesialisert seg på samarbeid med maskinleverandører som Mori Seiki og produsenter som Boeing og Rolls Royce.

– Dette sikrer at verktøyet vårt blir testet ut med de riktige prosessene og i materialer som denne industrien bruker. Det sikrer også at verktøyet har de egenskapene som trenges, sier Tormod Jensen i Sandvik Teeness.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no – et nettsted for forskningsnytt fra NTNU og Sintef. Artikkelforfatteren er tilknyttet Sintef.

Les flere saker hos gemini.no:

Aktivitet kan gi demente bedre helse

Fastleder henviser for dårlig

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.