I år er det sendt inn 311 søknader fra olje- og gassektoren til Forskningsrådets Skattefunn-ordning. Det er 78 flere søknader enn i fjor, altså en økning på en tredjedel.
Innvilget søknad gir skattefradrag for kostnader til forskning og utvikling.
Teknologiselskapet Halfwave er en av årets søkerne. I fjor kunne selskapet skrive av 1,6 millioner på skatten gjennom ordningen.
Les også: – Lønnsomt med gassrør i Barentshavet
Sjekker rør fra innsiden
På et laboratorium på Høvik er 12 kretskort montert på rekke og rad. Dette er hjernen i Halfwaves apparat for å vurdere tilstanden til gassrør fra innsiden. Etter omfattende tester på laboratoriet, skal elektronikken plasseres inne i en såkalt pig, en anordning som sendes gjennom gass- og oljerør.
Anordningen plasseres i røret via en sluse. Gasstrykket skyver deretter pigen gjennom røret, mens den hele veien kartlegger rørets tilstand.
– Vi kan finne korrosjon og andre skader som kan utvikle seg til lekkasjer, forteller Thorbjørn K. Sand, som leder selskapet.
Pigen kan undersøke noen av verdens lengste gassrør. Den har kapasitet til å sluses inn i Langeled-gassrøret ved Nyhamna utenfor Kristiansund og hentes ut etter en ferd på 1200 kilometer ved Easington i Storbritannia.
Les også: Her river klatrerne eksosrør på 60 tonn
Måler tykkelsen
Konseptet med å sende piger gjennom gass- eller oljerør er ikke nytt. Nytt er imidlertid måten Halfwaves teknologi sjekker tilstanden til røret.
Teknologien kalles akustisk halvbølgeresonans.
Kort fortalt sender 192 sensorer i pigen, såkalte transducere, ut en puls med forskjellig frekvens. De fanger også opp signalene som kommer tilbake.
Signalet som blir reflektert brukes til å beregne tykkelsen på røret. Dette kan igjen fortelle om røret er angrepet av korrosjon eller skadet på andre måter.
Halfwave har patent på å bruke teknologien til gassrør.
Les også: Slik skal Statoils nye drivstoff få deg lenger på «liter'n»
– Økt presisjon
Dataene blir lagret i pigen og blir senere analysert ved hjelp av algoritmer som selskapet har utviklet.
– Vi leverer økt presisjon sammenliknet med andre teknologier som brukes i gassrør, sier Sand.
Selskapet har bygget opp en egen forretningsenhet i Bergen som utvikler og leverer inspeksjonstjenestene.
Brukt på Blücher
I motsetning til ultralyd, trenger ikke akustisk halvbølgeresonans direkte kontakt mellom sensoren og stålet som skal undersøkes.
Teknologien stammer fra daværende Det Norske Veritas, som fortsatt er inne på eiersiden. Opprinnelig brukte de teknologien for å måle hvor mye olje som var igjen i tankene til Blücher på begynnelsen av 90-tallet.
Gassco, som er operatør for gassledningene på norsk sokkel, har også vært sterkt involvert i utviklingen og kvalifisering av løsningen. De har nå inngått en 10 års rammeavtale med Halfwave om rørinspeksjon.
Les også: Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen
Hjelp gjennom «dødens dal»
Teknologibedriften har flere ganger brukt Skattefunn-ordningen.
I fjor fikk de et fradrag på 1,6 for å utvikle pigen. I år har de fått innvilget 1,6 millioner kroner for å utvikle teknologien til utvendig inspeksjon av rør og stigerør gjennom et verktøy som monteres på en fjernstyrt miniubåt (ROV). De har også inne en søknad for å få fradrag for utgifter til sluttfasen av utviklingen av pigen.
– Ordningen er viktig støtte for oss i den fasen vi er i nå, sier Sand.
Finansdirektør Christian Fekete mener Skattefunn-ordningen er bra for selskaper som skal gjennom den såkalte dødens dal, fasen der ny teknologi skal gå fra forsknings- og utviklingsstadiet og over til et kommersielt produkt.
– Skattefunn-støtten har gitt oss en bedre konkurransesituasjon, fordi vi har kommet raskere over i kommersiell fase, sier han.
De mener søknadsprosessen har vært ukomplisert.
– Søknaden leveres på nett. For oss som har gode prosjektplaner er det klipp og lim, sier han.
Les også: Kartlegger havbunnen i Barentshavet med nytt superkamera
Brukt i Australia
For to uker siden ble pigen for første gang testet kommersielt. Det skjedde i Australia. Inspeksjon av en 180 kilometer lang gassrørledning resulterte i over 10 terabyte med data.
De håper selskapets neste oppdrag vil være på norsk sokkel.
– Det har vært både fint og vanskelig at vi er globale fra dag én, sier Fekete.
Over tid anslår de at det vil være et stort potensielt markedet for teknologien. Globalt er det nær to millioner kilometer med olje- og gassrørledning, der gass dominerer. Rørene trenger inspeksjon hvert femte til tiende år, ifølge selskapet.
Les også:
Sorte kjemikalier kan være «svært akutt giftige». Nå beklager Shell ulovlig utslipp fra Draugen