BYGG

– Vannet snikprivatiseres

VANNBEVEGELSE: Sivilingeniør Martin Varden, medlem av Vannbevegelsen, sier det er er fare for at vannet snikprivatiseres.
VANNBEVEGELSE: Sivilingeniør Martin Varden, medlem av Vannbevegelsen, sier det er er fare for at vannet snikprivatiseres. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
23. nov. 2011 - 17:48

235 deltakere, inkludert representanter fra 82 kommuner, er til stede på konferansen Vann, avløp og nye rettsregler, i regi av Tekna og Norsk Vann.

Blant foredragsholderne er advokat Guttorm Jakobsen fra advokatfirmaet Haavind. Han forteller om den nye eierskapsloven for vann, som Stortinget skal ta stilling til i januar.

DEBATT: Advokat Guttorm Jakobsen tar imot spørsmål fra salen, og sivilingeniør Christen Ræsted (t.v.) er ordstyrer. Foto: Fredrik Drevon

Statlig videreføring

I 2007 vedtok Stortinget å be regjeringen om å legge frem forslag om endring av eksisterende lovverk som sikrer at vann- og avløpsinfrastrukturen forblir heleid av det offentlige.

– Det er lettere å få igjennom noe slikt nå, enn om man tillater en betydelig privatisering for så å stramme inn.

Jakobsen sa at man var tydelig på at lovgivningen skulle gjøre unntak fra krav om offentlig eie for de vann- og avløpsvirksomheter som i dag er organisert som ikke-kommersielle private eiendomslag eid av abonnentene. Slik skal dagens eierorganisering for disse kunne videreføres.

– Andelslag er ikke privat

Med den nye loven vil kommunen forplikte seg til å gå lenger inn i virksomhetsområdet, i korte trekk: Her skal vi ordne opp, eller her skal vi ikke ordne opp.

– Et andelslagsvannverk og en kommune er det samme på mange måter. Et andelslag er ikke privat. Vi bør tone ned bruken av ordet privat, sier ordstyrer Christen Ræstad, som er sivilingeniør og lidenskapelig opptatt av vann- og avløpsregler.

– Innbyggerne eier vannet

Sivilingeniør Martin Varden fra Vannbevegelsen, kommer med et innspill fra salen:

– Ja, men vi mener at det er en vesentlig forskjell mellom en privat utbygger og et abonnenteid vannverk. Det er innbyggerne som eier vannet og det blir for lite diskutert.

– Man skal ikke kommersialisere luft og drikkevann. Hvis EU kommer med et krav om at driften av kommunale vannverk skal ut på anbud bør kommunen kunne svare med å overdra det til abonnentene, som så igjen kan be kommunen om å ta vedlikehold. Slik kan man omgå EU og bevare abonnentenes eierskap.

LOV: Advokat Guttorm Jakobsen redegjorde for den nye vannloven. Foto: Fredrik Drevon

– Hva vil egentlig Vannbevegelsen?

– Vi kjemper mot kommersialisering av vannforsyningen. Lovforslaget hindrer ikke konkurranseutsetting og fornyings- og administrasjonsdepartementet definerer vannforsyningen som en økonomisk tjeneste, samtidig som selvkostbegrepet gir rom for fortjeneste, dvs. et fradrag for fiktive kapitalkostnader, sier Vannbevegelsens Trude Malthe Thomassen.

Toril Hofshagen, ass. dir. i Norsk Vann, sier til TU at det kan virke som Varden misforstår hensikten med den nye eierskapsloven.

– Den nye loven skal nettopp sikre at vann- og avløpstjenestene ikke blir privatisert. Imidlertid skal ikke loven endre på dagens praksis om at det er opp til kommunene som eiere av Vann- og avløpsanleggene å bestemme eventuell konkurranseutsetting, sier Hofshagen til TU og legger til at det i kommunene ikke er noen trend å konkurranseutsette drift av vann- og avløpsanlegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.