Hovedvannledningen over Norlimyra i Lørenskog kommune var for lengst utpekt som problemledning da den brast natt til torsdag, går det frem av opplysninger Teknisk Ukeblad har fått fra kommunen.
Den store vannlekkasjen gjorde at rundt 35.000 mennesker og flere viktige institusjoner var uten vann i springen.
Først etter noen timer var vannet tilbake, men fortsatt måtte innbyggerne koke vannet før de drakk det. Først fredag formiddag fikk kommunen svaret fra flere vannprøver, som gjorde at de kunne friskmelde drikkevannet, ifølge Romerikes Blad.
Les også: Én av tre ikke forberedt på ekstremvær
Fra etterkrigstida
Ledningen i Lørenskog er bare et av tusenvis av eksempler på hvordan store deler av det norske vann- og avløpsnettet er gammelt og skrantende.
Ledningen ble lagt ned i 1949, er 350 millimeter i diameter – av støpejern, med blyskjøter.
– Man sier jo at de skal holde i hundre år. Men den ligger i et myrområde, der det blir mye bevegelse i bakken. Vi hadde planer om å fase den ut i løpet av tre år, forteller kommunalteknisk sjef Inger Solberg til Teknisk Ukeblad.
Røret er knekt tvers av, og det skal dreie seg om en slitasje i selve røret. Foreløpig har de ingen forklaring på hvorfor rørledningen røk akkurat nå.
Det var ingen byggeaktivitet i området.
Les også: 135 år gamle håndmurte rør holder møkkavannet unna Oslo
Tidkrevende og dyrt
De første problemene med lekkasjer skal ha begynt for to til tre år siden. På spørsmål om man i etterpåklokskapens lys burde ha skiftet ledningen tidligere, viser kommunen til at det tar lang tid å planlegge denne type utskiftinger.
– Det er en lang og stor ledning, og det er ikke gjort på minuttet, kommenterer Solberg.
Hun hevder at det øvrige ledningsnettet i kommunen er i forholdsvis god stand. Det er utarbeidet hovedplaner for hva som skal oppgraderes fremover.
– Politikerne har bevilget mye penger til å rehabilitere og skifte ut infrastrukturen, mener Solberg.
Lengden på den 66 år gamle ledningen er en kilometer. Den er forholdsvis rett, med få avgreininger på denne strekningen.
Kommunen anslår det til å koste 6000 kroner per meter å bytte den ut, til sammen seks millioner kroner.
Les også: Da fjernvarmen i Oslo falt ut i februar, tok det to døgn å fikse. Den tiden skal drastisk ned
Coca Cola og Ahus
Akershus universitetssykehus (Ahus) var blant de samfunnskritiske institusjonene som ble rammet av vannlekkasjen. De hadde ifølge Romerikes Blad reservetanker til de mest kritiske operasjonene, forøvrig koker de vannet.
– Vi følger råd fra Lørenskog kommune og vil koke vann på sykehuset. Alt vil ellers gå som normalt, opplyste kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve ved Ahus til rb.no før vannet ble friskmeldt fredag formiddag.
Vannlekkasjen fikk ingen store konsekvenser for kommunens største vannkunde, Coca Cola Enterprises Norge:
– Vi har eget renseanlegg, som renser alt av vann uansett. Når meldingen om lekkasjen kom, følger vi egentlig bare våre vanlige prosedyrer og overvåker vannkvaliteten ekstra nøye, sa administrerende direktør, Stein Rømmerud, til Romerikes Blad.
Les også:
Oslos vanndirektør: – Vi må bruke mindre vann eller bygge større kapasitet
«Siste skrik er det papirløse toalettet»