Mens det for ti år siden var svært uvanlig for norske husholdninger å ha varmepumpe, har nå om lag en fjerdedel av husholdningene varmepumpe.
Nå viser en analyse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at varmepumpene kanskje ikke er så miljøvennlige som man har trodd. Skal man tro SSB, bidrar de i hvert fall ikke til å senke det samlede strømforbruket.
Husholdninger med varmepumpe har nemlig i gjennomsnitt om lag det samme strømforbruket som andre husholdninger, går det fram i SSBs økonomiske analyser 2/2013.
Les også: Bedre ventilasjon med avtrekksvarmepumpe
Høyere innetemperatur
Dette skyldes ifølge SSB at husholdninger med varmepumpe holder en høyere innetemperatur, bruker mindre ved og olje og gjennomfører færre energisparetiltak.
«Husholdningene tar dermed ut tilnærmet hele energieffektiviseringspotensialet i økt komfort», konkluderer rapporten.
Husholdninger med varmepumpe holder ifølge analysen en innetemperatur som i gjennomsnitt er 0,4 °C høyere enn husholdninger som ikke har varmepumpe.
Studien viser også at det kun er de husholdningene som har mange ulike alternative oppvarmingskilder som i gjennomsnitt bruker mindre strøm enn husholdninger som ikke har varmepumpe.
«Dette indikerer at det er viktig å ha alternativer til strøm i oppvarmingen gjennom en kald norsk vinter for å fullt ut kunne dra nytte av energisparepotensialet som eksisterer i varmepumpa».
Les også: Varmepumper øker maksforbruket
Energieffektivt
SSB understreker imidlertid at selv om mye av energisparepotensialet spises opp av adferdsendringer, betyr ikke dette at den økte bruken av varmepumper ikke er et gode for det norske folk.
Energieffektiviteten har gått opp, ved at man bruker mindre energi for å varme opp det samme rommet til en gitt temperatur, selv om denne har økt.
Dette skjer fordi varmepumpa er mer energieffektiv enn panelovner og fordi man bruker mindre ved og fyringsoljer, som har en lavere energieffektivitet enn både panelovner og varmepumper.
Les også: Slik blir din gamle vedovn renere
Skeptisk til metoden
Daglig leder Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening (Novap) er imidlertid skeptisk til SSBs analyse, og stiller spørsmål ved metoden byrået har brukt.
– SSB sammenligner hus med og uten varmepumpe. Men et slikt utvalg av hus er ingen optimal metode. SSB burde tatt større forbehold om at utvalget kan være skjevt hvis hus som i utgangspunktet har et høyt strømforbruk er de som installerer varmepumpe, sier Baardsen til Teknisk Ukeblad.
Han viser til at tidligere undersøkelser har konkludert med at folk som installerer varmepumper, øker temperaturen noe. Men ikke så mye at strømforbruket i gjennomsnitt ikke går ned.
– I disse undersøkelsene har man sammenlignet strømforbruket i utvalgte hus før og etter at varmepumpene er installert. Det er en sikrere metode, sier Baardsen.
Les også: Denne pumper rekordmye varme
Avviser kritikken
SSB-forsker Bodil Merethe Larsen avviser kritikken fra Novap, og understreker at hvilken metode som velges, kommer an på formålet med analysen.
– Hvis målet er energirådgivning, kan man godt studere enkelthus. Hvis man vil si noe om det større bildet og se på virkemidler generelt, bør man ha et større utvalg, slik vi har valgt. Men det vil alltid være en viss usikkerhet knyttet til slike analyser, sier hun til Teknisk Ukeblad.
– Får rapporten deres fram denne usikkerheten klart nok?
– Ja, det mener jeg vi har gjort, dette er en analyse hvor grunnlaget er godt dokumentert, sier hun.
Les også:
TEST: Her er de beste varme- pumpene
Denne varmepumpa er best i test