KRAFT

Varmer Sunndal med spillvarme

SENTRAL: Fjernvarmesentralen på Sunndalsøra har full kontroll med varmen som kommer fra de to renseanleggene inne på Hydro Aluminiums område.
SENTRAL: Fjernvarmesentralen på Sunndalsøra har full kontroll med varmen som kommer fra de to renseanleggene inne på Hydro Aluminiums område. Bilde: Elizabeth Kjønø
Elizabeth B. KjønøElizabeth B. Kjønø
9. apr. 2011 - 12:48

Fjernvarmen i Sunndal har hatt god grobunn de siste årene og i år dobles produksjonen. Snart er hele kommunens virksomhet varmet med spillvarme fra Hydro Aluminium.

– Slik sett ligger vi vel allerede i Norgestoppen, sammen med Trondheim, når det gjelder prosentvis bruk av fjernvarme for kommunale bygg, sier plansjef i Sunndal kommune, Gunnar Olav Furu.

I forbindelse med utbyggingen av verket SU4 i 2003 grep de sjansen. Det var ikke akkurat noe stjerneprosjekt økonomisk, men holdningen var at vi måtte bruke den energien, forteller Furu.

Les også: Jakter på energisluk

Spillvarme varmer de kommunale byggene i Sunndal.
SPILLVARME INN, FJERNVARME UT: Tusenvis av meter med fjernvarmerør er gravd ned i et labyrintisk mønster under hele Sunndalsøra sentrum. Elizabeth Kjønø

Dobler produksjonen

Hydro forbruker omtrent halvpartens av Møre og Romsdals energi, hele 5,5 TWh. Tilbake gir de en brøkdel. Men nå skal Sunndal Energi, som har fjernvarmekonsesjon i Sunndal, bygge ut et nytt renseanlegg og i teorien doble produksjonen.

Fra den spede starten i 2004, omsatte Sunndal Energi i fjor 24,2 GWh. Med utbyggingen vil dette øke til 34 GWh. Det betyr at en stor del av kapasiteten ikke utnyttes.

– Sunndal Energi bygger ut fjernvarme til nye kunder fortløpende. For å nå målet på 35 GWh innen 2015 ser vi stadig på andre muligheter å bruke fjernvarmen/spillvarmen på, forteller leder for fjernvarmen i Sunndal Energi, Georg Tvedt.

Så langt er over 50 millioner kroner brukt på utbyggingen av fjernvarmenettet. Når neste byggetrinn er avsluttes det være 70 millioner og alle nybygg er tilknytningspliktige. At prisen på fjernvarme er lavere enn på elektrisitet gir dem et godt salgsargument.

Les også: Kulda gir fjernvarmerekord

Spillvarme varmer de kommunale byggene i Sunndal.Kommunikasjonssjef Jon Kristian Schnell og Sveinung Hjetland i Hydro Aluminium
FORNØYDE: Kommunikasjonssjef Kristian Schnell og Sveinung Hjetland i Hydro Aluminium er fornøyd med at spillvarme fra Hydro varmer opp kommunen deres. Elizabeth Kjønø

Grønnsaksdyrking?

Fjernvarmen er et samarbeid mellom Sunndal kommune, Hydro Aluminium Sunndal og Sunndal Energi. Kraftselskapet eier og bygger ut.

– Jeg kunne ikke ha sittet her i dag uten å ha brukt muligheten da Hydro skulle bygge nytt verk (SU4), sier plansjef Furu.

Nå er neste trinn å få næringsliv knyttet til den konstante varmekilden. I kommunens vedtatte sentrumsplan er det foreslått grønnsaksdyrking som et tiltak for å få næringsliv til å utnytte fjernvarmekapasiteten. Akvakultur er et annet.

Også Sunndal Energi ønsker nytt næringsliv av resirkulert varme.

– Vannbåren varme kan brukes til alt fra tørking av flis, til pelletsproduksjon og gartneri. Vannet har temperaturer på over 90 grader, så det kan nyttes til flere formål, forteller daglig leder Jørund Kvande i Sunndal Energi.

Les også: – Elektrisitet er ikke hovedfienden

Spillvarme varmer de kommunale byggene i Sunndal.
RENSER: Renseanleggene som renser spillvarmen fra Hydro er på størrelse med en fotballbane. Elizabeth Kjønø

Fjernvarme til fiskeoppdrett

Nofima er statlig drevet og driver blant annet med forskning innenfor fiskeri- og havbruksnæringen. De har lenge forsket på muligheten for å utnytte fjernvarme i akvakulturen.

– Hvis fjernvarme benyttes rett er det en stor ressurs for akvakultur, sier seniorforsker Bendik Fyhn Terjesen ved Nofima.

De benytter fjernvarme til oppvarming av vann når de bruker gjennomstrømning (at vannet passerer karet en gang) og oppvarming av det nye vannet i resirkulering (vannet brukes igjen). Dette er forsøk hvor man sammenligner vekst og velferd hos fisk i gjennomstrømning mot resirkulering.

– Vi bruker da fjernvarmen som et verktøy i forskningen på resirkulering, forklarer Terjesen.

Det er noen få anlegg i dag som med hell benytter teknologien. Det Nofima vil med sitt anlegg i Sunndal er å være en teststasjon for bruk av fjernvarme, før det bygges i industriell skala.

Les også: Vil energieffektivisere storbyene

Spillvarme varmer de kommunale byggene i Sunndal.Seinorforsker Bendik Fyhn Terjesen i Nofima
FISKEFORSKER: Seniorforsker Bendik Fyhn Terjesen i Nofima forsker på bruk av fjernvarme i fiskeoppdrett. Elizabeth Kjønø

Landbaserte anlegg FORSKNING: Ved hjelp av fjernvarme kan mer varmekjære arter muligens dyrkes frem i Norge. Det er ett av forskningsområdene til Nofima.
Landbaserte anlegg FORSKNING: Ved hjelp av fjernvarme kan mer varmekjære arter muligens dyrkes frem i Norge. Det er ett av forskningsområdene til Nofima.

Landbaserte anlegg

Argumentet mot å drive oppdrett på land har lenge vært kostnadene ved oppvarming av vannet. Ved bruk av den omtrent uuttømmelige kilden av spillvarme er ikke dette argumentet lenger relevant.

Håpet er at det skal kunne muliggjøre landbaserte anlegg, samt produsere mer eksotiske arter.

– Vi kan benytte fjernvarme hvis det blir interesse for forskning på varmekjære fiskearter i oppdrett i Norge, slik som tilapia og cobia (holdes i 20-30C vann), forteller Terjesen.

For Sunndal har en forurensende industrikilde blitt til miljøvennlig energi. I ettertid har det også vist seg at økonomien i fjernvarmeprosjektet er god, både for kommunen, kraftleverandøren og forbrukerne.

– Omsetningen av strøm har vært omtrent lik i årene etter 2004, mens fjernvarmeandelen har økt. Dette forteller oss at det er riktig å satse på fjernvarme også i framtida, sier fjernvarmeleder Tvedt.

Les også: Byen er den nye gruven

Krever mer fornybar energi

– Kan stabilisere elmarkedet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.