Å stå fram og si ifra om ureglementære forhold på egen arbeidsplass er spesielt vanskelig i oljebransjen.
I mange tilfeller er varsling det samme som å sette kroken på døra for egen karriere, sier Ketil Karlsen i Industri Energi (IE).
Som fagsjef i HMS offshore har Karlsen ofte saker som aldri ender der de burde – i rettssystemet.
Etikk eller karriere
– Våre medlemmer opplever det som et kjempeproblem at de ikke tør å gå videre med saker fordi rettighetene deres ikke vil bli ivaretatt. De stilles i realiteten overfor valget mellom å gjøre det etisk riktige eller å ha en fortsatt karriere. Mange velger det siste, ikke av feighet, men fordi det dessverre er rasjonelt, sier Karlsen til NTB.
Den som ønsker å varsle om regelbrudd eller lovstridige forhold må ofte stå alene, slites mellom taushetsløfte og lojalitet, og erkjennelsen av at uregelmessigheter bør bringes opp til overflaten.
Tønne-saken
Ofte møter varsleren ingen forståelse fra miljøet rundt:
– Mekanismene er utfrysing og trakassering, du er ikke-eksisterende. Til slutt står du presset i et hjørne og lurer på om det er deg selv det er noe galt med, sier Kari Breirem, som snakker om temaet på Sikkerhetsforums årskonferanse i Stavanger torsdag.
Forventet ros
Breirem opplevde selv å måtte forlate toppstillingen i advokatfirmaet BA-HR da hun varslet om ureglementære forhold internt.
Hun forventet ros, eller i det minste å bli tatt på alvor, da hun meldte fra om at avdøde statsråd Tore Tønne hadde mottatt en sjekk på 1,5 millioner kroner fra Kjell Inge Røkke, gjemt i en faktura fra Aker RGI. Det førte i stedet til medieeksplosjon og tragedie. I kulissene sto Breirem forlatt og ensom, men tross alt i vissheten om at hun hadde gjort det eneste riktige.
Holdninger
Ifølge Ketil Karlsen har det lenge vært vanskelig å varsle i oljebransjen, og fusjonen mellom Statoil og Hydro har gjort det enda vanskeligere.
– Jobber du for en leverandør og varsler om uregelmessigheter – relatert til en aktør som står for 80 prosent av petroleumsproduksjonen – sier det seg selv at det kan få enorme konsekvenser. Ikke bare for varsleren, men også for vedkommendes egen arbeidsgiver, sier Karlsen.
Må straffe seg
Karlsen har ingen enkle løsninger på problemet, utover å øke oppmerksomheten rundt temaet og håpe at flere saker havner i retten:
– Vi får ikke bukt med uheldige trender hvis ikke selskapene ser at det straffer seg. Og da må de settes på plass i retten. Vi vil kjempe videre og ta varslerens rolle opp med arbeidsgivere og myndigheter, sier Karlsen i IE.
Sikkerhetsforum avholder konferansen på Hall Toll i Stavanger sentrum – med et bredt utvalg foredragsholdere fra næringen, forskningsmiljø, miljøvernorganisasjon og myndighetene.
Før Breirem avrunder konferansen med sitt foredrag om varslere i samfunnet, skal det blant annet bli debatt om oljeaktivitet i Barentshavet. (©NTB)