Etter at Dagsrevyen lagde et lengre innslag om det påståtte prissamarbeidet i asfaltbransjen som Veidekke selv meldte til Konkurransetilsynet for over et år siden har det vært skrevet og sagt mye om asfaltbransjen.
Mye av det om ulovlig prissamarbeid.
– NRKs framstilling er upresis og til dels ukorrekt. Det var i en e-post fra januar 2010 vi første gang fikk høre om dette. Det kom noen vage antydninger i 2009, men vi oppfattet da at det dreide seg om eldre saker fra før 2001, sier konserndirektør Kai Krüger Henriksen.
(Det var i 2001 Konkurransetilsynet og Økokrim startet en større gjennomfang av flere aktører i asfaltbransjen, red.anm.),
Startet i 2008
Mange spør seg om ikke selskapets ledelse burde avdekket et slikt prissamarbeid, og om ikke de interne rutinene har vært for dårlige. Konsernsjefen minner om at omsetningen ved disse distriktskontorene ikke er veldig høy, i området 160 til 320 millioner kroner.
– Men vi hadde vår egen gjennomgang av regnskapene i 2008. Da fant vi ingenting som antydet ulovligheter men vi fant feil i regnskapene som førte til at vi måtte nedskrive verdiene i første kvartal 2009 med 27 millioner kroner, sier konserndirektør Jørgen Wiese-Porsmyr.
Han legger til at lønnsomheten i distriktet der prissamarbeidet skal ha foregått i beste fall var på normalnivå.
Asfalt en gjengangerbransje
Asfaltbransjen har vært utsatt for påstander om prissamarbeid gjentatte ganger, og er også flere ganger avslørt for faktisk å ha praktisert slikt samarbeid. Mange av aktørene er større entreprenører som også bygger veiene.
Likevel later det til at det kun er området asfalt der slike ulovligheter har foregått eller foregår. Dert gjelder også andre skandinaviske land.
– Hva er det med denne bransjen?
– Jeg har ikke noe godt svar på det, annet enn at vi har absolutt nulltoleranse. Enhver mistanke blir øyeblikkelig meldt Konkurransetilsynet, svarer Venold.
Kjenner ikke flere saker
– Har du kjennskap til andre saker om prissamarbeid som ikke er offentlig kjent?
– Vi gikk øyeblikkelig til Konkurransetilsynet på bakgrunn av vår nulltoleranse. Vi skal sørge for at alle medarbeidere har kunnskap om konkurransereglene, men vi kan ikke garantere for alt våre ansatte gjør. Men jeg kan garantere at om noe skulle dukke opp vil vi øyeblikkelig ta affære. Sånn må det være.
– Betyr det at du ikke kjenner noen andre saker?
– Jeg er ikke kjent med noen flere saker.
– Hvordan har dette vært for deg, personlig?
– Det er ikke morsomt når et selskap jeg har ledet i så lang tid blir satt under søkelys. Jeg er glad vi gjorde som vi gjorde da det kom opp.
Vil ikke gå av
– Kort tid før denne saken sendte Veidekke ut en pressemelding om at du har forpliktet deg til å stå ytterligere to år, til du fyller 64. Kan denne saken føre til at du går av?
– Jeg kunne gått når jeg fyller 62, men ble spurt av styret om å fortsette. Jeg svarte da at jeg i alle blar kan bli sittende til jeg fyller 64. Jeg blir sittende så lenge styret vil.
– Vil dere foreta dere noe overfor Dagsrevyen?
– Vi skal gå nøye gjennom saken, så får vi vurdere om vi skal følge den opp videre.
– Kommer dere nå til å skjerpe deres interne regelverk?
– Vi vil gå gjennom alle våre kontrollrutiner. Men all verdens regelverk hjelper ikke mot slikt. Det har vært en tøff belastning og jeg føler et veldig ansvar for alle de 6000 medarbeiderne, våre underleverandører, kunder og partnere for øvrig.
Les også: Veidekke kan slippe utestenging