I utgangspunktet trodde jeg at det skulle være en ganske grei prisdifferanse mellom Sonys toppmodell HX855 og lillebror HX755.
Liten forskjell
Sjokket ble derfor rimelig stort når jeg ser på Elkjøp at det skiller 554 kroner mellom modellene. Det kommer sannsynligvis av at prispresset (les: konkurransen) er høyere på HX855 enn den er på HX755.
Det betyr sikkert også at butikkene vil prøve å selge HX755 fordi den gir høyere fortjeneste enn HX855. For ordens skyld er den veiledende prisforskjellen på 3000 kroner.
Elkjøp selger 46HX755 for 1000 kroner over anbefalt (godt forsøk på å lure kunden?), og HX855 for 1500 under anbefalt pris.
Når det er sagt er det selvsagt ytelsene som teller, men det er kanskje litt utilsiktet å få såpass stor konkurranse fra egne rekker? Rett før levering til trykk var forskjellen tilbake på 2000 kroner, men dette skifter hele tiden.
Hovedsaken: Skal du ha ny TV i høst?
Design
HX755 har et litt annet formspråk enn HX855. Det mest åpenbare er rammen rundt panelet. HX755 har en fysisk ramme, mens HX855 har heldekkende glass.
Foten er også en klar forskjell. På HX755 har Sony hentet frem en metallrørfot som er ganske minimalistisk sammenlignet med den store foten med innebygde høyttalere på HX855.
HX755 kan i likhet med 855 lutes litt bakover. Dette justeres med hvor man skrur inn skuene på innfestningen til TV-en.
På et litt lavt bord er det unektelig litt kult med en flatskjerm som lener seg litt bakover.
Les også: Vi tester svære flatskjermer
Tilkoblinger og kalibrering
En annen litt vesentlig forskjell på disse to modellene er bildemotoren. HX855 kommer med X-reality pro og Motionflow XR800, mens det på HX755 er X-reality og Motionflow XR400.
Begge modeller kommer med innebygget trådløst internett og mediaplattformen til Sony. Den har i år også fått støtte for Sony egen musikktjeneste, Music Unlimited.
Modellen kommer med fire HDMI-kontakter som standard. På TV-tuner-siden er Sony forspent med både DVB-T, DVB-C og DVB-S, så alle som benytter satellitt kan koble antennen rett i TV-en.
Som vi nevnte i forrige nummer, er ikke menyene til Sony like overbevisende som mange av konkurrentenes. Det mangler ledetekster slik vi finner hos Samsung. Ledetekster er små forklarende tekster som forteller oss hva de forskjellige innstillingene gjør.
På denne modellen er dessuten fargejusteringer begrenset til den vanlige intensitetsjusteringen. Hvitbalansen kan man justere manuelt, sammen med gamma. Skjermen trenger også en runde med kontrollene, fordi hvitbalansen trekker litt mot rødt
Godkjente bilder
Også denne modellen fra Sony kommer med kantmonterte LED-dioder. Sony får det relativt godt til også denne gangen, men baklyset er ikke like jevnt som på HX855.
Spesielt på filmer med cinemascopeformatet (sorte striper oppe og nede) kan vi se at det lyser litt i hjørnene. Det er ikke mye, så den ligger fortsatt over gjennomsnittet i lysuniformitet.
Denne modellen er i likhet med HX855 ikke spesielt lyssterk i kinomodus, og det er nok et valg som er gjort for å holde kontroll både på mulighetene for ujevnt baklys og for å opprettholde et godkjent sortnivå.
Skjermen fremstår derfor også med et sortnivå som er godkjent, men som sagt: Man ofrer litt lysstyrke for å få dette til. Sammenligner vi med Panasonic GT50 ser man at HX755 ikke helt har den samme kontrollen på detaljer i den mørke enden.
På dette området er plasmateknologien fantastisk, spesielt på de mer påkostede modellene.
Konklusjon
HX755 er en god TV, men når man kan finne HX855 for noen hundrelapper ekstra er det liten tvil om hva man bør gjøre.
Kjøp heller HX855!
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
Samsung integrerer Spotify i TV-en