IT

Vellykket e-valg tross datastopp

KORT: Opptellingen av de elektroniske stemmene i prosjektet Evalg 2011 gikk som det skulle, men måtte tåle litt krøll underveis. Blant annet sviktet en driver til denne kortleseren.
KORT: Opptellingen av de elektroniske stemmene i prosjektet Evalg 2011 gikk som det skulle, men måtte tåle litt krøll underveis. Blant annet sviktet en driver til denne kortleseren. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
13. sep. 2011 - 07:03

Mens kommuner flest satt og talte papirstemmer i flere timer, var de foreløpig elektroniske stemmetallene klare 15 minutter etter at valglokalene stengte klokken 21 mandag kveld.

Her ser du resultatet fra Sandnes kommune, slik de fremkom på storskjermen rett fra tellemaskinen.

FORDELING: Denne oversikten viser fordelingen av elektroniske stemmer i Sandnes kommune kort tid etter at valglokalene lukket dørene. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen



Ti kommuner har vært med i forsøksprosjektet E-valg 2011 , der spanske Scytl som underleverandør til EDB Ergogroup har utviklet en elektronisk valgløsning med stemmegivning over internett.



Verdenshjørner

Mandag kveld var eksperter og observatører fra alle verdenshjørner samlet i auditoriet i regjeringskvartalets bygg R5 for å bivåne opptellingsprosessen av norgeshistoriens første elektroniske kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Her var forskere fra Sveits, medlemmer av valgkommisjonen i Sør-Afrika og representanter for den tsjekkiske republikk og Justisdepartementet i Finland.

AFRIKA: Nkaro Mateta fra Sør-Afrikas valgkommisjon var interessert i opptellingen av e-stemmene, som Dan Sørensen fra KRD administrerte. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen



Sentralt

Papirstemmene telles i hver kommune, mens prosjektledelsen i Kommunaldepartementet gjør e-jobben for alle de ti pilotkommunene samlet. Her ledet kveldens valggeneral Christian Bull en omstendelig prosess.

Stemmer som ikke skal telles med måtte skilles ut, som hvis noen hadde stemt flere ganger eller har avgått ved døden før valgdagen.



Miks

Stemmene skulle anonymiseres og deretter gjennom en såkalt miksing for å fjerne muligheter for å koble stemmer til personer.

Deretter kom selve dekrypteringen, hvor ni politikere og en fylkesansatt har sittet med hver sin del av en nøkkel for dekryptering - den såkalte Nøkkelgruppen .

Deretter kunne tellingen ta til.



Utfordringen

Utfordring nummer én dukket opp da Marianne Nordli (Frp) i Nøkkelgruppen ble trukket ut til å være den første til å legge inn sin del av dekrypteringen.

Trekningen foregikk med navnelapper i flosshatten som kveldens valggeneral, teknisk prosjektleder Christian Bull, hadde arvet fra sin bestefar.

FLOSS: Opp av den gamle flosshatten til valggeneral Christian Bull trekker Martin Bekkelund fra Friprogsenteret navnet på neste mann eller kvinne som skal bidra med sin nøkkel for å dekryptere stemmene. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen



Virket ikke

Men Nordli fikk ikke sitt dekrypteringskort til å virke.

- Dette har vi ikke sett før, kommenterte Bull. Han satset på at det var feil med en driver til kortleseren. En omstart av pc-en var det som skulle til.

FLOSS: Opp av den gamle flosshatten til valggeneral Christian Bull trekker Martin Bekkelund fra Friprogsenteret navnet på neste mann eller kvinne som skal bidra med sin nøkkel for å dekryptere stemmene. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen

I pausen som oppsto dukket statsråden opp. Kommunalminister Liv Signe Navarsete benyttet sin tid til å gi honnør til de som har bidratt i prosjektet.



Av lufta

OFF: Datamaskinene under e-valgopptellingen i R5 var alle offline. Espen Zachariassen

Alle operasjoner i valgopptellingen foregår off line. Her er ingen maskiner koblet til internett eller nettverk. Hvert trinn i prosessen foregår på fysisk atskilte maskiner, og data flyttes med ferske minnepinner.



Nesten hermetisk

Her møtte valgekspert Kåre Vollan på utfordring nummer 2:

- Har noen en saks?!

Sammen med Computas-ingeniør Filip van Laenen, som har skreddersydd et verifiseringsprogram, skulle han hente over de dekrypterte stemmene og kontrollere at prosessen har gått for seg på korrekt vis.

Minnepinne hadde Vollan med i original sveiset plastemballasje, og den lot seg absolutt ikke åpne uten et skarpt verktøy.

VALGEKSPERT Kåre Vollan trengte en saks for å kunne fullføre kontrollen av opptellingsprosessen. Espen Zachariassen



Godkjent

Etter litt hektisk leting fikk han en saks og kunne ta fatt på sin del av jobben.

Konklusjonen var at her var alt skjedd etter boka.



Stopp

Siste post på programmet var å laste stemmetallene opp i det nye valgadministrative systemet for å gi de ti pilotkommunene adgang til dem. Her kom kveldens utfordring nummer tre: Opplastingen førte ikke til annet enn feilmeldinger.

STOPP: Dårlig kapasitet på en valgserver i Brønnøysund førte til litt problemer med å laste opp stemmetall fra denne minnepinnen. (Foto: Espen Zachariassen) Espen Zachariassen



Brønnøysundregistrene har ansvaret for den aktuelle serveren, som benyttes til å registrere både e- og papirstemmer hos de ti kommunene. Da belastningen var på det høyeste, taklet ikke serveren trafikken.

Det er ikke første gang slikt ser i Brønnøysund.



Liten kjernekraft

- Vi har mer enn nok kapasitet i det nye valgadministrative systemet. Prosessoren har 12 kjerner å spile på. Forklaringen er at bare én kjerne var aktivisert, opplyser e-valgets prosjektleder Henrik Nore til Teknisk Ukeblad.

Dermed måtte også denne maskinen skrus av og på igjen, denne gangen med full kapasitet.

Dette systemet har teknisk ikke noe med selve e-valgløsningen Evote å gjøre.



Her er de foreløpige resultatene fra e-valget i de ulike pilotkommunene.

Drøyt 28.000 avla stemme, og foreløpige tall viser at deltakelsen lå på 63 prosent - opp 6 prosent fra forrige kommunestyre- og fylkestingsvalg.



Må tåle litt

Christian Bull oppsummerer den informasjonsteknologiske valgvaken slik:

- Jeg må si at det gikk veldig bra. At det oppsto en ”snægg” med driver til kortleseren må man tåle i en pilot.

Hele denne perioden fra vi skrudde på evalg-løsningen 10. august har vært forbløffende behagelig, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.