OLJE OG GASS

Venstre og KrF: Å droppe elektrifisering er langt fra avgjort

Opprørt: Leder av miljø- og energikomiteen på Stortinget, Venstres Ola Elvestuen, er ikke fornøyd med OED lar oljeselskapene velge sin kraftløsning selv.
Opprørt: Leder av miljø- og energikomiteen på Stortinget, Venstres Ola Elvestuen, er ikke fornøyd med OED lar oljeselskapene velge sin kraftløsning selv. Bilde: Øyvind Lie
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. jan. 2014 - 14:50

I dag ble det kjent at Olje- og energidepartementet (OED) ikke kommer til å kreve noen områdeelektrifisering av Utsirahøyden - noe som har vært et klart ønske fra Stortinget.

OED skriver i en epost til NTB at oljeselskapene gis anledning til å vurdere alternative løsninger «som gir muligheter for en best mulig kraftløsning basert på kost-/nyttevurderinger for Sverdrup og området som helhet».

– Aldri før vært så konkret

Dette opprører Ola Elvestuen, stortingsrepresentant for Venstre og leder i energi- og miljøkomiteen.

Han mener den valgte løsningen for elektrifisering av Utsirahøyden gjør det krevende å nå målsetningene i klimaforliket og ber regjeringen sette krav om elektrifisering av hele Utsirahøyden når de sender saken til Stortinget.

– Aldri før har Stortinget ved en feltutbygging satt så konkrete vilkår knyttet til kraft fra land som man har gjort på Utsirahøyden. Det bør legge klare føringer på den videre behandlingen av denne saken, sier Elvestuen, som mener saken ikke er avgjort.

Les også: Gassturbinen på Edvard Grieg vil kjøre uansett om det blir elektrifisering

– Umulig å nå målsetningene

Ifølge Elvestuen skal saken til behandling i Stortinget før en eventuell utbygging kan finne sted.

Han har merket seg at Jens Stoltenberg dro frem elektrifisering som et av de viktigste klimatiltakene i sin tale på Bratteliseminaret på mandag.

– Stortinget er ikke forpliktet til å ta forslaget fra oljeselskapene til følge, og er i sin fulle rett til å kreve elektrifisering av hele Utsirahøyden når dette skal behandles i Stortinget. Venstre mener det bør knyttes klare vilkår til at skal man bygge ut nye, store felter på norsk sokkel i dag, bør utslippsfrie kraftløsninger ligge som en forutsetning for tillatelse, sier Elvestuen.

Han vil arbeide for å få flertall for full elektrifisering i Stortinget, og peker på at store nye utslipp på norsk sokkel bidrar til å svekke klimaforliket.

– Det er krevende å nå de målsetningene som ligger i klimaforliket allerede, og med nye, store utslipp vil det være krevende, for ikke å si umulig å nå de målsetningene som Stortinget har vedtatt. Det må regjeringen forholde seg til, sier Elvestuen.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Kan velge: OED åpner for at partnerskapene på Utsirahøyden selv kan velge om de vil ha strøm fra land eller ikke. Her er Edvard Grieg og Ivar Aasen.
Kan velge: OED åpner for at partnerskapene på Utsirahøyden selv kan velge om de vil ha strøm fra land eller ikke. Her er Edvard Grieg og Ivar Aasen.

KrF: Regjeringen har ikke flertall

Også tidligere medlem av energi- og miljøkomiteen Kjell Ingolf Ropstad mener Olje- og energidepartementets vurdering er ugrei. Han har tidligere jobbet hardt for elektrifisering av Utsirahøyden.

– For KrF er det helt opplagt at det må komme en områdeelektrifisering på hele Utsirahøyden. Statsråden velger nå en dyr og lite fremtidsrettet løsning i en sak med betydelig større potensiale for delte kostnader mellom flere plattformer og kutt i store CO2-utslipp, sier han i en uttalelse.

– Jeg vil minne om at regjeringen ikke har flertall i denne saken. Han må derfor følge KrF og Venstre sitt klare råd om å kreve full områdeelektrifisering. Noe annet vil ikke bli godkjent av Stortinget, sier han videre.

Les også: Ser på mulighetene for å frakte oljearbeidere til Nordsjøen på skip

– Skattebetalernes penger

Ropstad peker også på at operatører allerede har tatt større investeringer for å tilpasse innretningene sine til kraft fra land.

– Jeg er kjent med at det er fullt mulig å få høyere effekt på kabelen og inn til Johan Sverdrup slik at man derfra kan forsyne både Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Grog med strøm. Noe som også har vært Stortingets tydelig krav til operatørene av disse plattformene slik at de allerede har tatt investeringer i hundremillionersklassen for å tilpasse dem til at strøm kommer fra land, sier han.

Ropstad mener saken blant annet handler om skattebetalernes penger.

– Denne saken er langt fra avgjort. Dette handler om store klimautslipp, store investeringer av skattebetalernes penger og plattformer som skal stå i flere titalls år. Da må vi sikre en fremtidsrettet løsning. Noe annet vil også være brudd på klimaforliket, sier han.

Kritisk opposisjon

Også Arbeiderpartiet mener OEDs kommentarer omkring elektrifiseringen er problematiske. Terje Aasland, som representer Arbeiderpartiet i energi-og miljøkomiteen sier til Teknisk Ukeblad at den forrige regjeringen har lagt til rette for elektrifiseringen.

– Arbeiderpartiets utgangspunkt og mål er elektrifisering av hele Utsiraområdet. Dette har det vært jobbet lenge med og det la den forrige regjeringen til rette for. Elektrifisering av sokkelen er også en viktig del av klimaforliket, sier Aasland.

Han mener det er feil av OED å ta denne typen avgjørelser gjennom eposter til pressen.

– Det er et tiltak som vil gi betydelige reduksjoner i norske CO2-utslipp, og dermed et viktig bidrag for å oppnå utslippsreduksjoner i Norge. Utbyggingen av Sverdrup og krafttilførsel fra land er et stort og viktig spørsmål som stortinget må ta endelig stilling til når regjeringen legger frem en sak for stortinget. En slik beslutning kan ikke tas på bakgrunn av en epost til pressen fra olje- og energiministeren, sier Aasland.

Les også:

Ambisjonen om å starte Johan Sverdrup-produksjonen i 2018 ryker

Edvard Grieg-plattform ikke forberedt på elektrifisering tross krav fra myndighetene

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.