OLJE OG GASS

Verdens første flytende LNG-anlegg skal ikke trenge vedlikehold på 25 år

Prelude FLNG.

Shells FLNG-prosjekt for Prelude-feltet. Fartøyet blir 488 meter langt og skal forankres 200 kilometer fra land. Gass behandles om bord og kjøles ned til flytende form (LNG).
Shells FLNG-prosjekt for Prelude-feltet. Fartøyet blir 488 meter langt og skal forankres 200 kilometer fra land. Gass behandles om bord og kjøles ned til flytende form (LNG). Bilde: Shell
Ina AndersenIna AndersenJournalist
29. aug. 2014 - 07:00
Vis mer

Det er 20 år siden Shell startet å jobbe med konseptet for et flytende LNG-anlegg. Nå er anlegget under konstruksjon ved Samsung Heavy Industries i Sør-Korea, og er planlagt i drift fra 2017.

Prelude FLNG er et flytende anlegg for flytende naturgass (LNG), som skal både produsere og eksportere gass fra kysten av Australia.

Skal holde i 25 år

Prosjektdirektør Didrik Reymert i Shell var tilstede under ONS 2014 i Stavanger, for å fortelle om gigantprosjektet. Ikke bare er det en imponerende størrelse på anlegget, det skal også være av ypperste kvalitet.

Prelude-feltet ligger 200 kilometer utenfor kysten av Australia, hvor det er lite infrastruktur, og det er en enorm prosess å skulle gjennomføre omfattende vedlikehold på det flytende LNG-anlegget.

Derfor skal det bygges slik at det ikke vil trenge større vedlikehold og modifikasjoner de neste 25 årene.

– Det er vitalt at vi får den kvaliteten vi trenger. Når anlegget kommer i drift så skal det fungere som det skal i 25 år. Det må være robust, for det er en enorm logistisk utfordring å skulle drive vedlikeholdsarbeid, forklarer Reymert.

Les også: Sevan tror på sirkelrunde LNG-fabrikker til havs

Didrik Reymert, prosjektdirektør for Prelude FLNG i Shell, fortalte om prosjektet på ONS 2014.
Didrik Reymert, prosjektdirektør for Prelude FLNG i Shell, fortalte om prosjektet på ONS 2014.

– Blir lei av meg

Det gjør at Shell utfører ekstra nøye kvalitetskontroll på alle leddene i produksjonen av Prelude FLNG.

– Jeg tror nok kanskje noen av leverandørene våre begynner å bli litt lei av meg. Kvalitetskontroll er noe vi jobber mye med, og vi har hatt inspektører som har reist rundt hele verden for å sjekke at de ulike delene holder mål, sier prosjektdirektøren.

Og de finner også en del feil og mangler.

– Men det er ikke så mye mer enn på andre prosjekter. Men det føles mye bedre å vite at vi har oppdaget det i forkant, i stedet for etter at anlegget er i drift, påpeker Reymert.

Les også: Kværner utreder «Subsea on slim legs» for Statoil

Verdens første og største

Prelude FLNG er 488 meter lang og 74 meter bred, og blir det største flytende offshoreanlegget i verden.

Anlegget skal utvinne naturgass, som så blir kjølt ned til -162 grader Celsius, slik at gassen blir flytende, og krymper volumet 600 ganger. Slik blir gassen enklere transportert rundt om i verden, direkte fra offshoreanlegget.

– Dette er grunnen til at vi har jobbet med prosjektet i 20 år. Det er komplekst å skulle integrere så mye teknologi i ett anlegg. Selve LNG-anlegget måtte reduseres i størrelse, og vi har hatt utfordringer knyttet til vekt og plass for eksempel, sier Reymert.

I tillegg gir det noen sikkerhetsmessige utfordringer.

– Vi har et LNG-anlegg som ligger rett over et reservoar, så kontrollsystsemet og sikkerheten blir signifikant, påpeker Reymert.

Les også:

Dette kan bli de nye subsealøsningene i Arktis

80 prosent av Statoils subseabrønner er over 10 år

40 prosent av Norges oppdagede olje kan ikke tas opp  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.