MOTOR

Verdens første soldrevne familiebil

Veier kun 380 kilo.

Den soldrevne bilen skal i løpet av et år kunne produsere mer energi enn den forbruker under kjøring, ifølge teamet bak bilen.
Den soldrevne bilen skal i løpet av et år kunne produsere mer energi enn den forbruker under kjøring, ifølge teamet bak bilen. Bilde: Solar Team Eindhoven
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
1. okt. 2013 - 19:42

22 teknologistudenter ved Det tekniske universitetet i Eindhoven i Nederland har bygget det de kaller verdens første soldrevne familiebil.

Nå skal de kjøre «Stella» på langs over det australske kontinentet under konkurransen World Solar Challenge som starter 6. oktober.

Bilen kan kjøre 680 kilometer før den må stoppe med solforholdene i Nederland.

Les også: Borten Moe vil ha slutt på «elbil-hypen»

Skal kjøre 3000 kilometer

Løpet går fra Darwin på den australske nordkysten til Adelaide på sørkysten. Strekningen på Stuart Highway strekker seg over 3000 kilometer.

Laget stiller til start i den såkalte cruiser-klassen. Her er det ikke bare hvem som kommer først til Adelaide som avgjør, men også antallet personer som blir transportert og hvor mye strøm bilene hentet fra nettet.

Målet til laget er å kjøre «Stella» mest mulig på solenergi. Bilens batteri kan lades, men det er kun tre muligheter for å lade bilen på strekningen Darwin - Adelaide. Det betyr at bilen minst må kunne kjøre 750 kilometer kun på solenergi.

Med så gode solforhold som det er i Australia, har bilen en rekkevidde på opptil 800 kilometer.

En gruppe nederlandske studenter har bygget det de hevder er verdens første soldrevne familiebil.
Med så gode solforhold som det er i Australia, har bilen en rekkevidde på opptil 800 kilometer.6. oktober starter konkurransen der «Stella» skal kjøre på langs av det australske kontinentet. Solar Team Eindhoven

Les også: Slik skal sensorene fornye bilen

Vil overbevise verden

I konkurransen deltar lag fra en rekke prestisjetunge universiteter og tekniske høyskoler, blant annet Stanford og Cambridge.

– Vi har vært i Darwin i en måned allerede, her har vi gjort flere tester på veiene og er klare for konkurransen, forteller Wouter van Loon på laget i en epost til Teknisk Ukeblad.

Etter konkurransen skal studentene først stille ut bilen i Singapore og deretter besøke flere skoler med bilen i Nederland.

– Vi har bygget verdens første soldrevne familiebil og vil overbevise verden om at det virkelig er mulig å bruke soldrevne biler i dagliglivet, forteller van Loon, som studerer maskinteknikk ved universitetet.

Les også: Lanserer ny billig-elbil i Norge

Rekkevidde på 680 kilometer

Målet til laget har vært å konstruere en soldrevet bil som kan transportere en familie fra Nederland til Frankrike på en dag, samtidig som den kan brukes til jobbpendling.

Bilen er fjærlett. Utstrakt bruk av karbonfiber og aluminium gjør at bilen bare veier 380 kilo.

– Med et batteri på 15 kWh, så har vi mulighet til å kjøre opp til 430 kilometer selv uten sol. I løpet av en klar dag i Nederland, kan vi kjøre opp til 680 kilometer, forteller van Loon.

Bilen er utformet for å være så energieffektiv som mulig. Elmotorene er plassert i hjulene og bilen bruker kun 1,7 kW for å holde en marsjfart på 70 kilometer i timen. Bilen har imidlertid en toppfart på 120 kilometer i timen.

Energipositiv

Bilens solcellepaneler kan produsere opp til 1,5 kW avhengig av tidspunkt på dagen og værforhold.

– Vi har regnet ut at bilen i Nederland vil produsere mer energi i løpet av et år enn hva en gjennomsnittlig nederlender bruker på bilkjøring. Dette gjør at vår solenergidrevne bil kan bli energipositiv. Ved gjennomsnittlig bruk vil du faktisk kunne mate strøm inn i nettet, forteller van Loon.

Studentene har brukt ett år på å bygge «Stella», og bilen er godkjent av nederlandske veimyndigheter for bruk på offentlig vei.

Les også:

Nissan Leaf og Tesla Model S sørger for rekordsalg av elbiler

Teslas superladere åpner i dag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.