OLJE OG GASS

– Verdens største brønnstimuleringsverktøy

Brønnstimulering: Tankbåten Siri Knutsen er ombygd for å kunne injisere store mengder natriumsilikat i Snorre-reservoaret.
Brønnstimulering: Tankbåten Siri Knutsen er ombygd for å kunne injisere store mengder natriumsilikat i Snorre-reservoaret.
19. juni 2013 - 07:00
Vis mer

Statoil og partnerne har satt i gang en av tidenes største teknologipiloter på Snorre-feltet.

– Dette er verdens største brønnstimuleringsverktøy. Og det gjør oss i stand til å gjøre ting man aldri har kunnet gjøre tidligere, sier Erik Normann Ulland, leder for silikatprosjektet på Snorre.

Endrer reservoaret

Planen er å endre strømningsveiene i reservoaret slik at man klarer å få ut mer olje.

– Vi har lenge arbeidet mot å ta i bruk natriumsilikat for å endre strømningsmønsteret i reservoarer med vanninjeksjon. Tidligere har det ikke vært mulig å få tak i en båt og utstyr som håndterer de store mengdene som er nødvendig, sier Kjetil Skrettingland, som er prosjektansvarlig for undergrunnsdelen av piloten.

Han forteller at Statoil med dette ombygde tankskipet fra rederiet Knutsen og et søsterskip, vil kunne lage 240.000 kubikkmeter ferskvann av sjøvann og blande det med 37.000 tonn natriumsilikat og 500 kubikkmeter saltsyre, og pumpe dette inn i reservoaret.

I felt med vanninjeksjon blir oljen i den porøse reservoarsteinen presset ut ved å injisere vann. Men etter hvert finner vannet letteste strømningsvei fra en vanninjeksjonsbrønn til en oljeproduksjonsbrønn, og mye olje kan da bli liggende igjen i reservoaret.

– Derfor skal vi nå prøve å plugge området hvor vannet har strømmet de siste elleve årene. Over fire måneder skal vi sprøyte inn 240.000 kubikkmeter natriumsilikat i reservoaret, sier Ulland.

Les også: Årets ingeniørbragd er klar for havbunnen

Spente: Erik Normann Ulland, leder for silikatprosjektet på Snorre, og Kjetil Skrettingland som er prosjektansvarlig for undergrunnsdelen av piloten, er spente på resultatene av pilottesten.
Spente: Erik Normann Ulland, leder for silikatprosjektet på Snorre, og Kjetil Skrettingland som er prosjektansvarlig for undergrunnsdelen av piloten, er spente på resultatene av pilottesten.

Verdens første storskalatest

Han forteller at denne løsningen aldri har blitt testet i stor skala tidligere.

– Natriumsilikat er ikke noe nytt. Det er et naturlig stoff, og helt ufarlig for miljøet. Men det har spesielle egenskaper. Det flyter lett når det er kaldt, og hardner til når det blir varmet opp. Siden 2002 er ni millioner kubikkmeter kaldt sjøvann injisert i brønnen som det skal injiseres natriumsilikat i. Dette har kjølt ned store deler av reservoaret mellom injeksjonsbrønnen og produksjonsbrønnen. I overgangen der reservoaret blir varmt skal vi prøve å få natrium­silikatet til å plugge strømningsveiene.

Metoden er testet i laboratorium ved forskningssenteret Iris og i 50 meters skala på Snorre-feltet i 2011.

– Vi har demonstrert løsningen, men nå er vi over i kilometerskala. Dette er et veldig stort prosjekt, og vi er svært glade for at det er et samstemt partnerskap som er villige til å teste dette i stor skala, sier Skrettingland.

Les også: 1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel

Kan brukes mange steder

Både han og Ulland er samstemte om at prosjektet kan gi et løft for økt oljeutvinning.

– Dersom vi lykkes med dette, kan det brukes i en rekke felt med vanninjeksjon, både nasjonalt og internasjonalt. Og de modifiserte båtene til Knutsen vil også kunne benyttes til andre løsninger for økt oljeutvinning. Det kan blant annet brukes til polymerinjeksjon, injeksjon av vann med lavt saltinnhold eller til regulær vanninjeksjon i ulike reservoar.

Snorre-lisensen, Halliburton og Knutsen OAS står bak prosjektet.

Les også:

– Byråkratiet hindrer ny teknologi i oljeindustrien

Denne bakterien skal gi økt oljeproduksjon

Skal grave seismikk ned i havbunnen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.