KAMERA

Verdens største digitalkamera er bygget

Den er fem år forsinket, men nå er endelig LSST-kameraet ferdig bygget. Det skal plasseres på et fjell i Chile.

Her er verdens største digitalkamera, LSST, ferdig bygget i Slac-laboratoriet i California i USA.
Her er verdens største digitalkamera, LSST, ferdig bygget i Slac-laboratoriet i California i USA. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell/Slac
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
5. apr. 2024 - 10:34

Målet er at det skal hjelpe oss å forstå universet.

Kameraet vil gjøre det mulig for forskere å observere detaljer i universet man tidligere ikke har sett. Forskerne håper at det skal føre til ny innsikt i mørk materie og mørk energi, skriver Ny Teknik.  

Det tre tonn tunge digitalkameraet ble nylig ferdigstilt ved Slac National Accelerator Laboratory i California. Kameraet vil ta et bilde hvert 30. sekund. Samlet skal bildene gi et detaljert kart over den sørlige nattehimmelen hver tredje natt.

Dette bildet levert av NASA viser stjernen Wolf-Rayet 124, i midten, fanget av James Webb-romteleskopet i juni i fjor. Webb-teleskopet gjør stadig nye oppdagelser, nylig oppdaget det de fire fjerneste galaksene som noen gang er observert.
Les også

Webb-teleskopet har oppdaget de eldste galaksene som noensinne er observert

Ti år lang film av universet

Prosjektet skal vare i ti år, og resultatet blir da omtrent en ti år lang film av universet.

– Vi skal snart begynne å produsere tidenes beste film og det mest informative kartet over nattehimmelen som noen gang er laget, sier Željko Ivezić, leder for Rubin Observatory Construction, i en pressemelding.

Kameraet er på størrelse med en liten bil og har tre objektiver. Den gir bilder med en oppløsning på 3200 megapiksler.

– Bildene er så detaljerte at kameraet kan gjengi en golfball på rundt 24 kilometers avstand. Disse bildene av milliarder av stjerner og galakser vil hjelpe oss med å avdekke universets hemmeligheter, sier Aaron Roodman, prosjektleder i Slac, i meldingen- 

Digitalkameraet heter fortsatt LSST, men forkortelsen står nå for Legacy Survey of Space and Time.

Illustrasjonen viser Euclid i universet og er laget av ATG på oppdrag fra Esa. Nå sitter forskere klare til å undersøke data fra satellitten.
Les også

Enten tar Einstein feil, eller så finnes mørk energi

Studier av Melkeveien

I mai skal kameraet leveres til observatoriet i Chile, skriver The Register. Det ligger på toppen av fjellet Cerro Pachón som er nærmere 3000 meter høyt.

I tillegg til å ta bilder for å studere mørk energi og mørk materie, skal kameraet også brukes til studier av vår egen galakse Melkeveien. Mange av stjernene i Melkeveien er små og svake, men med LSST-kameraet håper forskerne å produsere et mye mer detaljert kart over galaksen.

Prosjektet forventes også å føre til bedre kunnskap om små himmellegemer i vårt eget solsystem. Antall kjente objekter kan øke med en faktor ti, ifølge forskere ved Rubin-observatoriet.

KI til kreftbehandling ÅlesundFagansvarlig fysiker Christoffer Lervåg (t.h.) og fagansvarlig stråleterapeut på doseplanleggingsenheten Ove Fremsæter foran CT-maskinen de bruker til å ta bilder av indre organer i kreftbehandling. 20.000 bilder av til sammen 100 prostatakreftpasienter danner grunnlaget for maskinlæringen som er blitt til nye dataverktøy med kunstig intelligens.
Les også

Kreftbehandling med KI: Færre bivirkninger, kortere behandling

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.