Danske Scandlines bestilte to nye ferger fra P+S Werften i Stralsund til å trafikkere Gedser i Danmark til Rostock i Tyskland.
Før skipene ble levert, oppdaget Scandlines at skipene ble 2.500 tonn for tunge og dermed ikke kunne seile inn til Gedser med full last.
Konkurs
Kontrakten ble kansellert og verftet gikk like etter konkurs. I mars i år kjøpte Scandlines de uferdige fergene fra konkursboet.
Etter en grundig studie av Blohm+Voss, er en plan for å slanke fergene og bygge dem ferdig utarbeidet, skriver Teknisk Ukeblads søsterorgan Ingeniøren.
Det danske verftet Fayard ved Odense er nå i gang med å fjerne to dekk, bygge om et tredje samt gjøre andre, omfattende endringer på fergene «Copenhagen» og «Berlin». Fergene skal leveres for å settes i rutetrafikk i 2015.
Fergene ble bestilt for å kunne brukes etter 1. januar når nye og strengere krav til svovelinnhold i drivstoff innføres i ECA (Emission Control Areas).
Les også: Dette skipet er utslippsfritt og har ingen mennesker ombord
Batterihybrid
Scandlines installerer derfor scrubbere til å fjerne sot og partikler. I tillegg får skipene et nytt hybridsystem.
Scandline har allerede et hybridsystem installert om bord i fergene "Prins Richard" og "Deutschland", som går i rute mellom Rødby-Puttgarden.
Med EU-støtte på 17 millioner danske kroner, ble fergene bygget om og fikk installert batterier og system for hybriddrift.
Scandlines er først ute med det batterihybride systemet i så store ferger.
Les også: Slik blir verdens første bil- og passasjerferge på batteri
30 minutter på batteri
Overskuddsenergi fra dieselgeneratorene, det vil si når skipene seiler sakte eller ligger i havn, lagres i batterier.
Når kraftbehovet er større enn dieselgeneratorene yter, hentes energi fra batteriene. Drivstoffbesparelsene skal være på rundt 15 prosent.
Batteriene, som tilsvarer batteriene i 600 el-biler, kan alene drive de 8.800 tonn tunge skipene i inntil 30 minutter.
Økt kapasitet
Når fergene er ferdig ombygget, vil de ta 1.300 passasjerer og 480 biler eller 96 lastebiler. Kapasiteten på dagens ferger er 977 passasjerer og 210 biler eller 42 lastebiler.
Scandlines operer tre fergeruter ut fra Danmark; Gedser-Rostock, Rødby-Puttgarden og Helsingør-Helsingborg.
I 2013 transportere selskapet 11 millioner passasjerer, 2,5 millioner biler og 0,7 millioner «fraktenheter», deriblant tog.
Alt som fjernes fra de to skipene vil bli sendt til H.J. Hansen Genvindingsindustri, som kutter opp og sorterer i ulike kvaliteter for gjenvinning.
Les også:
Malingen markedsføres som frelseren for skipseiere. Norske rederier er uenige
Wärtsilä klar for å kommersialisere sjøens «Prius-teknologi»