MOBIL

Vi åpnet iPhone 6: Overraskende enkelt

Er du nevenyttig kan du fikse iPhone selv. Men du må ha kontroll på alle skruene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. juni 2015 - 14:51

Det er fort gjort å knuse skjermen på en iPhone 6. Å få dette reparert koster flere tusen kroner.

Selv uautoriserte iPhone-verksteder tar et par tusenlapper for dette.

Selve skjermen koster omtrent 900 kroner, og er du passe nevenyttig får du til dette selv.

Så da vi satt med en defekt iPhone 6, øynet vi muligheten til å sjekke nøyaktig hvor vanskelig det er å demontere telefonen, og i samme slengen se hva som er på innsiden.

Det var egentlig overraskende enkelt å skru den fra hverandre, og du klarer nok å utføre enkle operasjoner som å bytte skjerm selv.

Skal du bytte ut andre komponenter lar det seg også gjøre, men da bør du være organisert. Det er nemlig et vell av forskjellige skruer og deksler som må tilbake på akkurat riktig sted.

Les også: 8 idéer Apple har lånt fra andre

Spesialverktøy og spesialskruer

Det første du trenger er et spesialverktøy.

Apple er notoriske på proprietære løsninger, og for å holde nysgjerrige sjeler unna, har de benyttet proprietære skruer for å holde den sammen.

Disse kalles «Pentalobe security screw», og er utviklet av Apple. De har blitt kritisert for å lage disse for å gjøre det vanskelig for eiere å åpne produktene sine.

Du trenger dermed et eget skrujern for å fjerne de to første skruene. Slike selges i mange nettbutikker. De selges gjerne med et iPhone-reparasjonssett med andre nyttige verktøy.

Det er kun to pentalobe-skruer på iPhone 6. Resten av skruene på innsiden er små stjerneskruer.

Les også: Slik finner du ut hva Facebook vet om deg

Bakdekselet er så godt som ribbet. Det er skåret ut fra ett stykke aluminium.
Bakdekselet er så godt som ribbet. Det er skåret ut fra ett stykke aluminium.

To skruer holder telefonen sammen

Når de to er fjernet, kan skjermdelen løftes ut av telefonen. Den sitter ganske godt fast, så det er smart å ha en sugekopp for å løfte den opp.

Her var det bare å være så forsiktig som mulig. Skjermdelen er nemlig festet til kretskortet på innsiden av telefonen via flatkabler. Ødelegger du disse må du i praksis ha ny skjerm.

På innsiden av telefonen er det mer enn 50 små skruer som holder alle komponentene på plass. Å ta alle ut er derfor en tidkrevende prosess, og vi la fort vekk tanken på å skru den sammen igjen til slutt.

De har nemlig forskjellig lengde, så en lang skrue der det skal være en kort kan få uante konsekvenser.

Når det vibrerer i lomma, er det denne dingsen som står for den jobben.
Når det vibrerer i lomma, er det denne dingsen som står for den jobben. Marius Valle
Telefonen var uansett defekt, og delene kan kanskje komme til nytte ved en senere anledning.

Deretter var det bare å vippe ut komponentene en etter en.

Les også: 9 smarte Spotify-triks

Hovedkortet sett forfra. SIM-kortholderen sees i midten. Apples A8-prosessor sitter til høyre for denne. De fleste komponentene er beskyttet av metalldeksler som er loddet fast i kretskortet.
Hovedkortet sett forfra. SIM-kortholderen sees i midten. Apples A8-prosessor sitter til høyre for denne. De fleste komponentene er beskyttet av metalldeksler som er loddet fast i kretskortet.

Hovedkortet

Hovedkortet i telefonen ligger langs høyre side sett forfra, og fortsetter langs oversiden. Her sitter tilkoblingen for antenner øverst til venstre. Rett over SIM-kortholderen sitter Apples A8-systembrikke.

Denne inneholder Cyclone-applikasjonsprosessoren på 1,4 GHz, grafikkprosesoren PowerVR GX6450, og 1 GB LPDDR3 RAM (arbeidsminne).

Under SIM-kortholderen sitter LTE-modemet og andre komponenter tilknyttet radioene. Telefonens seks aksers gyrosensor sitter også her.

Baksiden av hovedkortet. Den grå brikken i midten er lagringsminnet.
Baksiden av hovedkortet. Den grå brikken i midten er lagringsminnet. Marius Valle
Snur vi dette kretskortet rundt, ser vi en grå brikke. Dette er flashminnet (lagringsminnet) på 16, 64 eller 128 GB, avhengig av variant.

Over denne sitter touchskjermkontrolleren, en brikke for strømstyring, og Apples M8-prosessor som håndterer bevegelsesdata. For å nevne noe.

Disse komponentene er plassert under metalldeksler som er loddet fast i kretskortet. I mangel av passende loddeutstyr og mulighet for gjenbruk lot vi være å fjerne dem.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Sony har laget kameraet i iPhone6.
Sony har laget kameraet i iPhone6.

Knøttlite kamera

Kameraet er plassert over hovedkortet. Dette er ganske enkelt å fjerne, men vi brukte litt tid før vi oppdaget at det var et par lure skruer plassert her.

Kameramodulen inneholder alle komponentene som trengs. I tillegg til bildesensor inneholder den all optikk. Oppløsningen er 8 megapiksler, og blenderverdien er f/2.2. Dette er en Sony Exmor RS ISX014-modul.

Vi brukte en vanlig hårføner for å få limet som holder batteriet på plass til å bli lettere å fjerne.
Vi brukte en vanlig hårføner for å få limet som holder batteriet på plass til å bli lettere å fjerne.

Batteriet er limt på plass

Batteriet skapte mest hodebry for oss. Dette er festet med limbånd, og disse er mulige å trekke ut før batteriet blir fjernet. Vi lyktes med å fjerne ett av dem. Det andre røk.

Vi så oss derfor nødt til varme telefonen opp til ubehagelige temperaturer, slik at limet skulle bli så mykt som mulig før vi vippet ut batteriet med makt.

Les også: Denne dingsen til noen hundrelapper gjør den gamle bilen din smart

Batteriet er ikke beskyttet av et eget deksel, slik som utskiftbare batterier. Det gjør at det må behandles mer delikat.
Batteriet er ikke beskyttet av et eget deksel, slik som utskiftbare batterier. Det gjør at det må behandles mer delikat.

Fleksibelt batteri

Å integrere batteri i telefonen bidrar til å gjøre den tynnere.

Det fordi det ikke er nødvendig å kapsle det inn i hard plast. iPhone 6-batteriet er derfor litt fleksibelt, og det er ikke lurt å bøye på det.

Batteriet er den komponenten som tar klart mest plass inni telefonen.

Høyttaleren til telefonen tar overraskende stor plass.
Høyttaleren til telefonen tar overraskende stor plass. Marius Valle
Vi merket oss også at høyttaleren tar forholdsvis stor plass i telefonen. Det er grunnen til at iPhone 6 har såpass fyldig lyd som den har.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Skjermen er limt fast til glassplaten på telefonen. Å fjerne den krever presisjon.
Skjermen er limt fast til glassplaten på telefonen. Å fjerne den krever presisjon.

Skjermen

Til slutt vendte vi oppmerksomheten mot skjermdelen. Her interesserte vi oss mest for fingeravtrykkleseren, som viste seg å være langt mindre spennende enn vi hadde sett for oss. Det er tross alt ikke stort mer enn en knapp.

Så måtte vi fjerne et nytt metalldeksel, som beskytter skjermen. Skjermen er limt fast i glasset til telefonen, og å separere den fra telefonen krever oppvarming.

Les også: Analytikere: Dette blir TV-gigantenes neste krig

Dette er høyttaleren til "ørestykket".
Dette er høyttaleren til Marius Valle
Vi lot den være intakt, i tilfelle vi en dag skulle ha behov for å gjøre et raskt bytte av en knust skjerm på en iPhone 6.

Å bytte ut bare glasset på en iPhone 6 er en komplisert prosess, så i de fleste tilfeller vil man enkelt og greit bare bytte ut hele skjermdelen.

Skjermen består grovt sett av tre deler. Bakbelysningen, skjermpanelet og berøringssensoren.

Ligtning-pluggen og minijackpluggen. Disse er i tillegg til å være skrudd fast limt til dekselet.
Ligtning-pluggen og minijackpluggen. Disse er i tillegg til å være skrudd fast limt til dekselet.

Forholdsvis enkelt

Alt i alt er det ikke spesielt vanskelig å demontere iPhone 6. Antakelig er det vanskeligere å sette den sammen igjen. Lag deg et system hvor du sorterer skruene om du planlegger det samme.

Om du vil kikke inni telefonen din anbefaler vi at du også sørger for å bruke antistatisk armbånd. Elektronikken inni telefonen er tross alt veldig følsom. Vi ville nok også vurdert å bruke gummihansker.

Vi var forholdsvis hardhendte med telefonen, ettersom den uansett var ødelagt. Ikke bruk videoen vår som en referanse dersom du vil sette telefonen sammen igjen.

Les også: Dette beltet forteller deg om du blir for feit

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.