OLJE OG GASS

– Vi fører ikke tilsyn med pølsebuer

Ptil styrkes med 20 millioner kroner over statsbudsjettet, men det er fortsatt bare smuler i en overdimensjonert petroleumsnæring.

 Inger Anda i Ptil sier at 20 millioner ekstra kommer godt med, men de må fortsatt strekke ressursene langt i forhold til arbeidsoppgavene.
Inger Anda i Ptil sier at 20 millioner ekstra kommer godt med, men de må fortsatt strekke ressursene langt i forhold til arbeidsoppgavene. Bilde: Petroleumstilsynet
8. okt. 2012 - 14:09

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt tilbragte dagen hvor statsbudsjettet ble lagt frem hos Petroleumstilsynet. Departementet har nemlig bevilget 20 millioner kroner ekstra til Petroleumstilsynet (Ptil) i neste års statsbudsjett.

Ifølge departementet er det gjort for å sikre en sterk og synlig tilsynsmyndighet som kan ivareta et høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel.

Rekordstor næring

Petroleumsnæringen har det siste året vært preget av et rekordhøyt aktivitetsnivå og en sterk økning i antall aktører på sokkelen. Flere alvorlige hendelser og nestenulykker, nasjonalt og internasjonalt, viser et høyt risikopotensial i næringen.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, har Ptil flere ganger bedt Arbeidsdepartementet om mer penger for å klare å holde tritt med industrien.

Les hele saken her: Ptil må prioritere bort oppgaver

– Styrk Ptil før ulykkene skjer

Må prioritere hardt

Tilsynsorganet har slitt med å prioritere ressursene i forhold til arbeidsmengde, og frykter for sikkerhetsnivået på grunn av ressursmangelen.

I Ptils oppfølgingsportefølje er det i dag:

  • 76 faste innretninger
  • 300 havbunnsanlegg
  • 55 rigger med såkalt SUT
  • 8 landbaserte anlegg fra Melkøya i nord til Slagentangen i sørøst
  • 14.000 km rørledninger som transporterer hydrokarboner
  • Arbeidstilsyn for 25.000 ansatte
  • Tilsyn med 60 oljeselskap som er kvalifisert som operatør
  • I tillegg kommer alle rettighetshavere og redere som eier riggene

Les også: Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn

Strekker ressurser langt

Pressetalskvinne i Ptil, Inger Anda, sier til Teknisk Ukeblad at de er glad for de ekstra 20 millionene, men at de fortsatt må strekke ressursene langt i forhold til arbeidsoppgavene.

– Dette gir oss mulighet til å utvide Ptils kapasitet og kompetanse. I morgen setter vi i gang arbeidet med å gå nærmere inn i situasjonen, og se hvordan vi smartest mulig kan bruke midlene. Det har vært et ønske over langt til å få styrke organisasjonen. Vi er veldig få folk og skal føre tilsyn i en høyt kompetent næring med et svært høyt aktivitetsnivå, sier Anda.

– Vi fører ikke tilsyn med pølsebuer, men en høykompetent næring med stort ansvar og storulykkespotensial, legger Anda til.

Krevende oppgaver

På spørsmål om tilsynsorganet fortsatt må prioritere arbeidsoppgaver svarer Anda:

– Å sitte med denne porteføljen er krevende. Vi må helt klart prioritere hardt fortsatt. 20 millioner gjør at vi kan gjøre jobben bedre, men vi må fortsatt jobbe smart. Vi er ikke et detaljtilsyn, men vi går på styringssystem og det overordna bildet. For eksempel har vi for tiden også tre pågående granskninger, sier Anda.

Les også: – Fryktkultur, underbemanning og kompetansemangel

Ny finansiering

Regjeringen har også lagt frem forsalg om et nytt finansieringssystem som innebærer at flere av Ptils oppgaver knyttet til tilsyn og annen oppfølging vil bli krevd dekket av næringen gjennom gebyrer og ny sektoravgift. Arbeidsdepartementet beregner at økningen i næringens betaling og økt aktivitet vil utgjøre 34 millioner kroner i 2013.

Les også: – Politikerne stoler blindt på oljeindustrien

Ingen styrking av Ptil

90 uhell og ulykker i sommermånedene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.