I årevis har vi lest om at tempoet er blitt høyere, vi må jobbe hardere og vi tar jobben med oss hjem.
Arbeidslivet har hardnet til, lyder mantraet.
Stabilt
YS Arbeidslivsbarometer viser et ganske annet bilde. Barometeret, som ble lagt fram på YS-konferansen i forrige uke, sammenligner folks opplevelse av arbeidslivet i 2009 og i 1989.
– Det er overraskende at andelen som opplever stress og press på jobben er omtrent den samme i dag som for 20 år siden. Det er forbausende stabilt, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).
Kjerneelementene i arbeidslivet er altså mer stabile enn vi forestiller oss, sier forskeren.
Hun og kollega Arild H. Steen står bak barometeret og den tilhørende representative undersøkelsen. Barometeret vil heretter være en årviss foreteelse som skal "måle trykket i norsk arbeidsliv".
Færre
AFI-forskerne deler norsk arbeidsliv inn i fire segmenter:
a) Folk med lav utdanning og lav lønn. b) Folk med lav utdanning og høy lønn. c) Folk med høy utdanning og lav lønn. b) Folk med høy utdanning og høy lønn.
– Tallene viser en liten økning stressandelen blant dem som tjener godt og har høy utdanning, men økningen er ikke stor. Vi har ikke amerikanske tilstander i norsk arbeidsliv, noe vi kan takke partene i arbeidslivet for, sier Steen, som er daglig leder ved AFI.
Totalt er andelen som sier at de har en stressende jobb faktisk gått litt ned siden 1989. Da var andelen 3,2 prosent, mens den er 3,1 prosent i dag. I tillegg er det blitt færre som sier at de kommer utslitte hjem fra jobb.
Fleksible
Tidligere YS-leder Jan Andersen-Gott mener dette sier noe om oss som mennesker.
– Vi trives tross endringene som har preget arbeidslivet de siste 20 årene. Det viser at vi kan tilpasse oss, at mennesket er tilpasningsdyktig, sier han.
Han er likevel bekymret for manglende jobbsikkerhet.
– Usikkerheten som preger dagens arbeidsliv, for eksempel om du har en jobb å gå til i morgen, er det mest sykdomsfremmende som finnes, sier Andersen-Gott.