INDUSTRI

– Vi har fått en produktivitets-kommisjon der åtte av ti er økonomer

Teknas president er kritisk til regjeringens oppnevning.

Lise Lyngsnes Randeberg er president i Tekna. Hun er misfornøyd med sammensetningen av den nye produktivitetskommisjonen.
Lise Lyngsnes Randeberg er president i Tekna. Hun er misfornøyd med sammensetningen av den nye produktivitetskommisjonen. Bilde: Stein Jarle Olsen
7. feb. 2014 - 18:06

Både offentlig og privat sektor må bli mer effektive enn i dag, mener finansminister Siv Jensen (Frp). Fredag ble medlemmene av den nye produktivitetskommisjonen utnevnt i statsråd.

Professor Jørn Rattsø ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU skal lede kommisjonen som skal komme opp med forslag om hvordan produktiviteten kan bedres og landet effektiviseres.

– Kommisjonen skal både kartlegge hvorfor vi har hatt et fall i produktivitetsveksten i Norge gjennom de siste årene, og se på hvilke tiltak vi kan iverksette for å øke den igjen, sier Jensen til NRK.

Kommisjonen består i tillegg til Rattsø av professor Kjell Gunnar Salavanes, professor Peter Birch Sørensen, ambassadør Tore Eriksen, direktør Marianne Andreassen, direktør Simer Vier Simensen, forretningsfører Hans Olav Karde, konkurransedirektør Christine Benedichte Meyer, styreleder Siri Beate Hatlen og seksjonsleder Anne May Mauritzen.

Les også: Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Teknologi og innovasjon

En av de som ikke ser så positivt på kommisjonen, er Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg. Hun er kritisk til sammensetningen av kommisjonen og mener kompetansen i utvalget er preget for mye av økonomiske fagpersoner.

– Vi har nå fått en produktivitetskommisjon hvor åtte av ti er økonomer. Økt produktivitet og innovasjon skjer gjennom praktisk arbeid og utvikling av teknologiske løsninger. Vi er derfor overrasket over at det ikke er større innslag av personer med direkte kjennskap til teknologi i utvalget, sier Randeberg.

Teknisk Ukeblad har tidligere trekt fram at ingen i regjeringen er ingeniører, men at 4 av 39 statssekretærer har ingeniørbakgrunn. I oktober i fjor stilte Teknisk Ukeblad spørmsmål til Kristian Dahlberg Hauge (FrP) på hvorfor ingeniørkompetansen i politikken er så liten:

– Hvorfor er det likevel så få med denne kompetansen både under denne regjeringen og tidligere?

– Det mest åpenbare svaret er at mangelen på ingeniører har gjort disse usedvanlig ettertraktet i næringsliv og privat sektor. Da er det lett å velge bort en politisk karrierevei, sa Hauge.

Randeberg mener det er ulogisk at en så stor hovedvekt økonomer skal gjøre en jobb som krever teknologisk kunnskap.

– I regjeringserklæringen trekkes teknologi og innovasjon fram og kobles mot konkurranseevne.  Et utvalg som skal analysere og legge premissene for fremtidig produktivitetsutvikling bør i tillegg til økonomisk kompetanse inneholde personer med erfaring fra reelle innovasjonsprosesser, sier hun.

– Regjeringen bør derfor supplere utvalget med flere personer som har mer praktisk og konkret kjennskap til industriell utvikling, teknologi og innovasjonsprosesser. Dette vil gi et bedre grunnlag for å utvikle god politikk for økt produktivitet, sier Randeberg.

Les også: Derfor er det så få ingeniører i topp-politikken

– Positivt

Hovedorganisasjonen Virke ser derimot positivt på den nye kommisjonen og har høye forventninger til hva den kan utrette.

– Norge trenger et ambisiøst produktivitetsmål for å holde på velferdsnivået vårt. Vi er glad for at regjeringen så raskt tar tak i dette. Det er viktig at kommisjonen har et bredt perspektiv og kan arbeide raskt, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Også Unio er positive til kommisjonen og håper den vil virke på samme måte som i Danmark.

– Jeg har snakket med våre danske kolleger om deres erfaringer med den danske kommisjonen, og de sier de har hatt full mulighet til å framføre sine standpunkter og at det har vært en fruktbar prosess. Jeg legger til grunn at Unio blir part i utvalgets referansegruppe, og at utvalgets medlemmer vil ha en god dialog med oss, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Les også: I disse selskapene gir dårlig karakter NULL i lønnstillegg

Finansminister Siv Jensen (Frp) offentliggjorde fredag hvem som skal sitte i regjeringens nye produktivitetskommisjon.
Finansminister Siv Jensen (Frp) offentliggjorde fredag hvem som skal sitte i regjeringens nye produktivitetskommisjon.

– Skal finne nøkkelen

Finansministeren håper kommisjonen kan finne nøkkelen til et mer produktivt samfunn.

– Hvis vi bare får en vekst i produktiviteten på 0,2 prosentpoeng, vil det være av mer verdi for norsk økonomi de nærmeste 40 årene enn hele oljefondet, mener Jensen, som i en kommentar til utnevnelsen sier at hun er utålmodig.

– Jeg er utålmodig og håper kommisjonen vil jobbe raskt. Vi skal fornye, forenkle og forbedre staten og kommunene, og vi skal føre en politikk for å bedre næringslivets vekstevne. Jeg ser fram til å få gode innspill fra kommisjonen i dette arbeidet, sier Siv Jensen.

For at tiltak skal kunne settes i gang raskt, oppfordres kommisjonen til løpende å komme med anbefalinger og forslag til tiltak så snart arbeidet gir grunnlag for dette.

Les også:  Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører

Dansk modell

Opprettelsen ble forhandlet fram i regjeringsforhandlingene på Sundvolden i oktober i fjor, og inspirasjonskilden er en lignende dansk produktivitetskommisjon.

Et av medlemmene i kommisjonen, professor Peter Birch Sørensen, er leder av den danske produktivitetskommisjonen og skal bidra med sine erfaringer fra Danmark.

Den danske kommisjonen anslo i sin første rapport at dersom Danmark hadde hatt tilsvarende vekst i produktiviteten som Sverige i årene 1996 til 2011, ville det kunne utløst midler tilsvarende gratis kollektivtransport eller bygging av nye supersykehus hvert år.

Les også:

Optimarin er en av Europas hurtigst voksende teknologibedrifter

Dette kan bli Trondheims nye superuniversitet

Slik skal kompetanse bygges i 2014  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.