– Sikkerhetssituasjonen i Norge er god, men vi må erkjenne at det er risiko forbundet med petroleumsvirksomhet. Vi har hatt katastrofer og nesten-katastrofer også her hjemme. Verken bransjen eller myndighetene kan slappe av fordi vi får skryt av sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel.
Ognedal er klar på at en stor utblåsning som Deepwater Horizon-ulykken også kunne skjedd i Norge. Men han påpeker vesentlige forskjeller i måten det opereres på.
– I USA spesifiserer myndighetene hvilke løsninger som skal benyttes. Dette kan legge hindringer for fleksibilitet og bruk av ny teknologi. Vi har også hørt BP svare på kritikk om løsninger som er valgt med at de har brukt utstyret og løsningene tilsynsmyndighetene har pålagt dem.
LEDER:
Feil løsning
– Det er ikke enkelt for et tilsynsorgan å definere de beste løsningene. Et tilsyn bør ikke ha en slik rolle. Derfor er det norske regelverket mer funksjonelt i formen. Vi har konkrete minstekrav, men i hovedsak definerer vi bare hva selskapene skal oppnå. Dette er en av de største forskjellene mellom det norske og amerikanske regelverket, sier Ognedal.
Han mener det er vesentlige kulturforskjeller mellom Norge og USA innen sikkerhetsarbeidet.
– I Norge har vi kultur for at selskapene, fagforeningene og myndighetene samarbeider om å løse sikkerhetsutfordringer. Det er veldig viktig at de ansatte er involvert i prosesser som angår deres egen sikkerhet. Men i USA har man ikke denne typen trepartsamarbeid.
Nye løsninger tvinges frem
Ptil-sjefen er overrasket over at BP ikke klarte å stanse utblåsningen i Mexicogolfen.
– Ja, det er på en måte overraskende at de ikke klarte å stanse den. Men samtidig har det ikke vært særlig utvikling på dette feltet. Bransjen benytter akkurat den samme tilnærmingen til utblåsninger som den gjorde for 20 år siden.
Nå forventer han at det kommer nye løsninger.
– Jeg regner med at bransjen nå tar tak i dette og kommer opp med noe smart for å stanse store utblåsninger mye raskere enn avlastingsbrønner. Blant annet kan det kommer endringer på BOPer (utblåsningsventiler, red.anm.) og annet utstyr. Katastrofen i Mexicogolfen fører nok til at dette blir høyt prioritert.
– Men samtidig er folks hukommelse kort. Når stormen har lagt seg, er det fristende å fortsette på samme måte som før. Derfor må vi stadig minne om at petroleumsvirksomhet innebærer risiko som må styres på en god måte for å hindre skade på mennesker, ytre miljø og økonomiske verdier.