– Jeg mener at bransjen har vært ganske ineffektiv i sin argumentasjon. Samtidig som klimadiskusjonen har pågått, har gassen tapt terreng. Og det er bransjen selv som har skylda, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.
Den siste tiden har han skrytt uhemmet av naturgass og dens egenskaper som klimagjerrig energikilde sammenlignet med kull.
Så også under Statoils høstkonferanse i dag, hvor IEAs rapport World Energy Outlook 2010 var tema. IEA spår en viktig rolle for gass framover, og det gleder Statoil-sjefen.
– Gass bør være en naturlig del av verdens langsiktige energimiks, sier Lund.
Les også:
– Når ikke fram
Konsernsjefen viser fram diagrammer som forteller at det koster rundt sju milliarder euro for et kjernekraftverk på 1600 megawatt (MW), mens et tilsvarende gasskraftverk koster noe over en milliard euro. Også driften er billigere, og gassen slipper ut 70 prosent mindre CO2 enn et kullkraftverk.
Men budskapet fra Statoil og gassbransjen om at gass er saliggjørende også i klimasammenheng har ikke nådd fram til politikerne i EU. Det hevder Jonathan Stern ved Oxford Institute for Energy Studies.
– Europeiske regjeringer er nesten utelukkende negative til gass, sier han. – Gassindustrien har en god historie å fortelle, men de forteller den ikke. Man må demonstrere at gass er måten å dekarbonisere økonomien på. Man må snakke om biogass og om gass som drivstoff. Man må gjøre gode analyser og markedsføre seg.
Les også: IEA spår overflod av gass
Frykter Russland og klimaproblemer
Ifølge Stern er europeiske politikere skeptiske til å øke gassimporten fordi de ikke ønsker å være avhengige av Russland. Mange ser dessuten på naturgass som en del av klimaproblemet fordi det er en fossil energikilde. Da hjelper det ikke at gass gir lavere utslipp enn kull.
– Jeg utfordrer dere til å finne en eneste europeisk regjering som legger opp til økt gassforbruk, sier Stern.
Han mener at industrien må lage demonstrasjonsprosjekter for CO2-fangst fra gasskraftverk og danne et bilde av såkalt «grønn gass», at man må legge opp til et nytt prissystem på gass, og at man må fokusere på gassens mulige rolle som backup-kraft til den sterkt varierende produksjonen fra fornybare energikilder som vindkraft.
– Vi må skape tillit, eller så blir ikke gass en energikilde for overgangen, men for solnedgangen, sier Stern.
Kan fortrenge fornybar energi
IEAs sjeføkonom Fatih Birol modererer likevel bildet av gass som et klimavennlig valg. Økt tilgang på billig gass kan i stedet skape problemer for mer miljøvennlige alternativer som CO2-fangst og vindkraft.
– I Kina kan gass erstatte kull. I andre områder kan gass fortrenge utviklingen av fornybar energi, sier Birol.
Les også: – Oljens fall før 2030