OLJE OG GASS

– Vi kan tape 1,8 milliarder kroner om dagen

Få timer før full lockout på norsk sokkel, sto partene fortsatt like langt fra hverandre. Oljeprisen stiger i påvente av nedstengningen.

TVILER PÅ LØNNSNEMD: Produksjonen ved 70 olje- og gassfelt vil stoppes umiddelbart.
TVILER PÅ LØNNSNEMD: Produksjonen ved 70 olje- og gassfelt vil stoppes umiddelbart. Bilde: Harald Pettersen / Equinor
9. juli 2012 - 17:22

Det var ingen kontakt mellom partene mandag, og både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden mener det er utelukket med et siste forsøk på forhandlinger.

Arbeidsdepartementet svarte mandag kveld at de følger situasjonen kontinuerlig, men hadde ingen øvrig kommentar.

Mens arbeidstakerne ikke synes å ha noe å tape på å la det vanskelige spørsmålet om pensjon bli avgjort i tvungen lønnsnemnd, styrer arbeidsgiverne tilsynelatende støtt mot et slikt alternativ.

Der i gården snakket man mandag om et tapspotensial på 1,8 milliarder kroner daglig – tilsvarende verdien av den samlede olje- og gassproduksjonen.

– Det er en god del møtevirksomhet i forbindelse med forberedelsene til nedstengning. Det er ikke bare å trykke på en knapp, sier informasjonsdirektør Eli Anne Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Etter planen skal prosessen med å stenge produksjonen ved 70 olje- og gassfelt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet starte ved midnatt natt til tirsdag.

Spørsmålet mange stiller seg, er om regjeringen vil gripe til tvungen lønnsnemnd før prosessen starter, for å unngå unødige tap og risiko for interesser av stor samfunnsmessig betydning.

Les også: Statoil stenger ned all produksjon

Oljeprisen steg

OLF har de siste dagene blitt nedringt av internasjonale medier som lurer på om den norske sokkelen virkelig kan stenge for produksjon.

Oljeanalytikere mener saken kan svekke Norges omdømme.

– Jeg tror nok mange er veldig overrasket over at det kan gå mot en lockout. Norge er jo kjent for å være en stabil og sikker leverandør av olje og gass til Europa, så dette er jo en skrape i lakken til Norges status som leverandør, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til TV 2.

Oljeprisen steg mandag, i påvente av den varslede nedstengningen av norsk sokkel. Nordsjøoljen lå mandag ettermiddag på 98,87 dollar fatet.

– En faktor som bidrar spesielt til oljeprisenes oppgang er de mislykkede forhandlingene mellom den norske oljeindustrien og dens ansatte, sier analytikere ved konsulentfirmaet JBC Energy.

Les også: Olje kan bli tapt for alltid

Tviler på lønnsnemnd

– De såkalt samfunnsmessige interessene det er snakk om her knytter seg i det vesentligste til arbeidsgivernes egne bedrifter. De kan ikke klage over tap som er resultat av beslutninger de selv har tatt. Det blir jo helt meningsløst, sier forbundsleder Leif Sande.

– Nei, jeg har en god magefølelse. Jeg er ganske sikker på at det ikke blir noen tvungen lønnsnemnd med det første, sier han.

Produksjonen kommer til å stanse umiddelbart, ifølge Sande, men selve prosessen med å stenge og sikre anleggene tar ved enkelte installasjoner opptil fire dager, ifølge Statoil.

Det er derfor ikke slik at alle de 6.515 arbeidstakerne som rammes av lockouten, blir stengt ute fra arbeidsplassene sine ved midnatt.

Oljeselskapene kommer til å kjøre med tilstrekkelig bemanning til nedstengning er gjennomført.Det uavklarte punktet i forhandlingene er arbeidstakerne krav om en tilleggspensjonsordning som sikrer full opptjening og muligheten til å gå av ved 62 år.

Sande hevder deres forslag ikke vil koste arbeidsgiverne en krone, fordi han vil bruke midler fra Oljearbeidernes Sosiale Ordninger (OSO) til å finansiere den.

Les også: Vil presse ut Helge Lund

Frykter smitteeffekt

Uansett var det ingenting som mandag tydet på at partene ønsket å komme sammen for på nytt å prøve å finne en felles enighet før midnatt.

OLF viser til «et meget sjenerøst lønnstilbud» på mer enn 5 prosent, men avviser kategorisk å forhandle om pensjon fordi det er noe hver og en må ta opp med sin arbeidsgiver.

Nedreskår hevder forhandlingsutvalget ikke engang har mandat til å forhandle om pensjonsspørsmål. Samtidig bekrefter hun at den NHO-tilknyttede arbeidsgiverorganisasjonen frykter en smitteeffekt hvis sokkelarbeiderne får tilleggspensjon inn i det sentrale avtaleverket.

Hvis den døra blir åpnet, vil andre også gå igjennom den, mener hun.

– Det er allerede andre grupper som var tatt inn slike krav i sine oppgjør, fordi de var sikre på at de ansatte i oljesektoren skulle få det. En slik avtale vil kunne skape presedens, sier hun.

Sande avfeier argumentet som «bare retorikk» og «skremsler».

Les også:

Streiken utsetter Skarv-oppstart

Betydelig gassfunn i Nordsjøen

Tjener én månedslønn på to døgn

Taper 150 000 kroner i året  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.