Nelson underviser i hva som former internett, neste generasjon E-Government, hvordan man skaper innovasjonskultur og hvordan man forutser fremtiden.
– Det viktigste jeg har lært i Washington er at du må si hva du driver med på syv, åtte ord. Det er det politikere kan huske. Det er fint å ha hundrevis av sider med data, men du trenger et par korte fakta og kunne gi politikere et godt slagord. I dette miljøet har ordet makt. Obama vant med to ord. Forandring og håp, sier Nelson.
Fremsynt
Nelson har studert flere tusen påstander fra 1990 om utviklingen av internett. Overraskende mange av dem har blitt oppfylt.
– Samtidig var det mye man ikke så. Man så ikke hvordan Amazon har konkurrert ut bokhandelen og hvordan det påvirket aviser og magasiner. Og man så ikke hvordan det kunne bidra til å velte regimer i Tunisia og Egypt og at vi blir overbelastet med informasjon og e-post, påpeker han.
– Utviklingen vil bare fortsette å aksellerere. De neste ti årene vil bringe minst like mye endring som de siste 20 årene, mener han.
Les også: Norge kan bli grønn it-sinke
Ny generasjon
Nelson mener at alt som skjer rundt nettskyen er starten på noe som kan bli minst like stort som oppfinnelsen av web-en.
Nettskyen, eller cloud computing, er internettets tredje fase og kommer til å gå fort. Det nettet vi ser i dag er etter hans mening bare 20 prosent ferdig.
De neste ti årene vil antall brukere, båndbredde, mengden innhold, antall tilkoblede dingser og applikasjoner øke 5 eller kanskje 50 ganger.
Les også: Investerer 52 milliarder i nettskyen
Nettskyen
Når Nelson skal beskrive nettskyen, henviser han til det som skjedde med strømmen. I 1910 måtte selskaper som trenge strøm lage den selv. 20 år etter var det bare å koble seg til nettet.
– Nettskyen er internetts tredje fase med fokus på samarbeid. De to første var kommunikasjon og innhold. Det har knapt gått opp for folk hvilken omveltning det er at vi har både data og applikasjoner tilgjengelig overalt på denne måten. Og hvilken verdi det har at det er så lett å koble ting sammen. Og tenk hva det vil si når vi går fra et par milliarder tilkoblede dingser til hundre milliarder om noen år. Hunden min vil være tilkoblet utallige sensorer. Vi kan bare fantasere om alle de nye samarbeidsformene som vil oppstå og hvordan dette vil forandre tilværelsen vår, sier Nelson.
Han peker også på at dette vil stille nye krav til folk. Selv teknologer som før kunne sitte på bakrommet og programmere må kunne kommunisere. Fremtidens folk må ha mange talenter.
– Nettet blir også et sted hvor man uttrykker følelser. Det gjør man ikke på e-post, men i spill, via Skype og i nettsamfunnet Second Life. Disse er forvarsler om at nettet vil bidra på flere områder i livene våre.
– Hysteriske krav til datasikkerhet
Enormt
Økningen i datamengden som trafikkerer kloden betegner forskeren som "Exaflommen".
– Jeg vet ikke hvor stor den blir, men et sted mellom ti og hundregangeren de neste fem til seks år. Snart kan vi logge og lagre alt som skjer i livene våre. Minutt for minutt. Og det er ikke bare mengden data som vokser. Det gjør også prosesseringskapasiteten.
Med slike fremtidsutsikter, er det ikke så rart om noen resignerer. Nelson beskriver holdningene med to typer it-sjefer, eller CIO, Chief Information Officer, som er den internasjonale stillingsbetegnelsen.
– Når disse to CIO-typene ser muligheten i Cloud, så mener den ene at tittelen står for "Carrier Is Over". Den andre ser tvert imot at "Cloud Is Opportunity"!
Les også:
– Nettskyen begynner å bli gammel