En konkurranse om å utvikle digitale byggesøknader har to vinnere. Nå forhandles det om pilotforsøk.
To webbaserte løsninger der praktisk talt alt papirarbeid knyttet til en byggesøknad blir digitalisert, er nå klare.
Det er Direktoratet for Byggkvalitet, Dibk, som har stått bak en konkurranse, i samarbeid med leverandørutviklingsprogrammet til NHO og kommunenes organisasjon KS.
To vinnere
Direktoratet fikk inn syv forslag, og har nå kåret to vinnere. Den ene er Evry, med Jotne og Asplan Viak med på laget. Den andre vinneren er Norkart med Holte, Software Innovation og 3D Bolig.
Direktoratet går nå i forhandlinger om videre utvikling med de to grupperingene.
– Det kan bli ett pilotprosjekt og det kan bli to. Det kan jo hende at det ikke blir noen, men det tror jeg ikke noe på, sier Morten Lie, administrerende direktør i Dibk.
Lie sier han ønsker et system der regerlverket er så enkelt som mulig.
VALG 2013: Disse sakene er viktigst for byggenæringen
Altinn for byggenæringen
– Vår kongstanke er at all kommunikasjon mellom myndigheter og aktører skal skje på en åpen, lett forståelig og funksjonell plattform. Vi ser for oss et slags Altinn for byggsektoren.
Systemene er foreløpig utviklet for de små og enkle byggesakene. Huseieren Sjur som skal bygge garasje er brukt som eksempel. Systemene er webbaserte, hverken tiltakshaver eller kommunen behøver å laste ned noe som helst.
Både Espen Sjøvoll fra Evry og Jon Andresen fra Norkart er enige om at de to konkurrerende vinnersystemene i hovedsak er bygget over samme plattform.
Garasjebyggeren Sjur
Begge systemene viser tomten til den tenkte huseieren Sjur, og lar ham flytte garasjen rundt om på tomten, endre fasader, takform og materialer. Om Sjur går utenfor regelverket, enten det er for nær nabotomten eller han overskrider høyder, blir han automatisk varslet.
Sjur vil også få beksjed om når søknaden er innenfor alle gjeldene krav. Begge systemene forteller ham hvem som skal varsles om byggeprosjektet. Ved siden av naboer kan det dreie seg om andre etater, for eksempel Vegvesenet.
Når alt er klart betaler Sjur byggesøknaden over nett. Han betaler kun et beløp en gang, men det dekker både kommunale gebyrer, kartavgifter og inntjeningen leverandøren av tjenesten skal ha.
– Når vi får dette i gang bør det bli rimeligere enn dagens gebyrer, sier Jon Andresen. Sjøvoll sier seg enig.
Les også: Statoilbygget på Fornebu går fra klasse B- til klasse A-bygg
Dårlig på gjenbruk
Begge de to vil legge systemene på en server et eller annet sted, og knytte dem opp mot offentlige data som matrikklen, kartdata og annet.
– Det offentlige er i dag veldig dårlige på gjenbruk av tilgjengelige data, der må det skje en endring, sier Sjøvoll.
Andresen peker også på at plandata i alt for stor grad er analoge, og at det er nødvendig å få til en digitalisering.
– I dag er det papirer som scannes. Jeg har en garasjesøknad på gang selv, og jeg måtte møte opp hos kommunen for å kjøpe kart, slik kan det ikke være, sier Andresen.
Neste steg er store prosjekter
Både Sjøvoll og Andreen mener at de har utviklet systemer som enkelt kan utvikles til å bruke for større prosjekter av de store selskapene. Men begge har vært litt ambivalente i forhold til hvor langt automatiseringen skal gå.
– Det er nok ikke mulig å komme helt utenom saksbehandling, av og til kreves det skjønn som ingen datasystemer kan levere. Men vi gir tilgang til alle nødvendige data, sier begge.
Les også:
Her bygges Norges nye universitet