OLJE OG GASS

– Vi skal lære av BP-ulykken

SAMARBEID: - Vi må ta vare på den norske modellen, er de enige om både Ptilsjef Magne Ognedal(i midten), OLF-direktør Gro Brækken og næringspolitisk rådgiver Frode Alfheim i Industri Energi.
SAMARBEID: - Vi må ta vare på den norske modellen, er de enige om både Ptilsjef Magne Ognedal(i midten), OLF-direktør Gro Brækken og næringspolitisk rådgiver Frode Alfheim i Industri Energi. Bilde: Asbjørn Goa
Tormod Haugstad
25. aug. 2010 - 14:53

ONS / STAVANGER: På initiativ fra direktør i Petroleumstilsynet, Magne Ognedal, har OLF iverksatt et prosjekt blant sine medlemsbedrifter for å se om det er mulig å komme fram til teknologiske løsninger for å hindre en ny BP-ulykke.

Les også: Statoils tidligere boresjef: – BP-ulykken ville aldri skjedd her hjemme

Kommer rapport mandag

Allerede førstkommende mandag kommer en rapport fra Veritas som OLF har engasjert for å gå gjennom amerikansk og norsk regelverk på bakgrunn av ulykken i Mexicogolfen.

Også internasjonalt har noen av de største oljeselskapene gått sammen for å finne teknologiske løsninger for å hindre utblåsninger i framtiden.

Statoil ønsker seg inn i dette samarbeidet, men har ennå ikke blitt innlemmet.

Vil gå gjennom flere rapporter

Ptil skal gå gjennom alt av granskingsrapporter for å finne årsaken til de tre store ulykkene, Deepwater Horizon i Mexicogolfen, Montara-utblåsningen i Australia og forliset av en rigg utenfor Venezuela.

Den siste vet man ytterst lite når det gjelder årsak og hendelsesforløp.

Utblåsningen i Australia varte i flere måneder og ferdig gransket, men Ptil får ikke tilgang på rapporten.

Australia holder tilbake



Det er sørgelig at man i Australia sitter på denne rapporten, til tross for at valget nå er over. Vi har et håp om å få denne rapporten ganske snart nå, sier Ptil-sjef Magne Ognedal. Les også: – Vi har også hatt katastrofer

I løpet av kort tid får også Ptil den første store granskingsrapporten som BP selv har gjort.

Ognedal regner med at det kan ta et helt år å gå gjennom alle granskingsrapportene for å finne ut om disse ulykkene også kan få konsekvenser for oljevirksomhet på norsk sokkel.

Trepartssamarbeid

Ptil, OLF og fagforbundet Industri Energi deltok sammen på dagens pressekonferanse for å illustrere det unike trepartssamarbeidet som preger norsk oljevirksomhet der både myndigheter, ansatte og industribedriftene samarbeider nært om tiltak for å unngå farlige situasjoner og ulykker på norsk sokkel.

– Vi må slå ring om den norske modellen, den er viktig. Vi skulle også ønsket oss sterkere fagforeninger i Golfen og i Australia, sier næringspolitisk rådgiver Frode Alfheim i Industri Energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Flere lekkasjer i Norge

De siste årene har det vært flere lekkasjer på norsk sokkel enn i britisk sektor. Men Ptil-sjef Ognedal presiserer at disse tallene gjelder en sammenligning av samme type innretninger som finnes på den nordligste delen av britisk sokkel.

– Nylig kom det melding om at antall hydrokarbonlekkasjer i denne delen av britisk sektor har gått rett i været så det viser jo at statistikken på dette området kan endre seg fra dag til dag.

– Det er egentlig bare en ting som gjelder i denne bransjen og det er å jobbe for å unngå slike problemer hver eneste dag, sier Ognedal.



Positiv til Kina-Hansen

På spørsmål om hvordan Ptil stiller seg til modellen av en kjempemessig betonghette som Bjørn Hansen, mest kjent som ”Kina-Hansen”, har lansert under ONS, svarte Ognedal:

– Det er flott at kreative mennesker kommer med nye ideer. I 2010 kan vi ikke leve med at vi må ha en beredskap bare basert på en avlastningsbrønn. Men slike ideer må selvfølgelig evalueres og etter det jeg har lest, er Hansens konsept en videreutvikling av et konsept som allerede er diskutert og prøvd i mindre målestokk i Mexicogolfen, sier Ognedal.

Les også:



Bore to brønner samtidig



Han viste til andre forslag som for eksempel et krav om at man bør bore to brønner samtidig, en produksjonsbrønn og en avlastningsbrønn i tilfelle utblåsning.

– Men heller ikke det er noen god løsning. Det vil jo doble risikoen for en utblåsning, sier Ognedal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.