– Dette er et betydelig høyere antall brønner enn vi har forestilt oss tidligere, sier direktør i Petoro Kjell Pedersen.
For å klare å nå et slikt antall, må boretakten økes radikalt og langt ut over det som er mulig å få til ved bruk av eksisterende boreanlegg på feltene.
Les også: Industriroboter skal revolusjonere oljebransjen
Ny plattform på Snorre
Pedersen viser til at Petoro jobber med løsninger på utfordringen.
Et eksempel som Petoro ønsker å gjennomføre er arbeidet med å anskaffe brønnhodeplattform som en del av videreutviklingen av Snorre-feltet.
Les også: Snorre A kan havarere i 100-årsstorm
Ifølge Petoro kan slike plattformer øke boretakten kraftig, samtidig som det blir lønnsomt å bore etter mindre oljemengder. Dermed øker også utvinningen.
Stort potensial
Beregninger som Petoro har gjort, viser at økt boretakt fra to til fire produksjonsbrønner per år på et modent felt, kan gi opp mot 140 millioner fat oljeekvivalenter ekstra i løpet av de neste 30 årene.
– Gevinstpotensialet er til stede og andre har fått det til, slik som ConocoPhillips, BP og deres partnere har gjort på henholdsvis Ekofisk og Valhall, sier Pedersen.
Les også:
Bekymret for at oljereservene glipper
Én prosent økt utvinning her tilsvarer et middels norsk oljefelt
For lite ressurser
Han bruker også muligheten til å kritisere bevilgningen Petoro har fått fra statsbudsjettet.
– Det er muligheter og utfordringer i henhold til dette som vi gjerne skulle brukt enda mer ressurser på, og ut over det vi ser som mulig basert på forslaget til neste års bevilgning i statsbudsjettet, sier Pedersen.
Rekordhøy gasseksport
Petoros klare tale er lagt frem i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal 2012. Petoro registrerer en rekordproduksjon av gass i de tre første kvartalene i år, og en kontantstrøm på 115,1 milliarder kroner i tredje kvartal.
Fra oktober 2011 til oktober 2012 ble det solgt rekordhøye 38,5 milliarder kubikkmeter gass fra statens eierandeler. Til nå i år er gassinntektene 32 prosent høyere enn for de ni første månedene i 2011.
Det rekordhøye volumet skyldes i hovedsak redusert import av flytende naturgass (LNG) til Europa, og dermed økt eksport av norsk gass.
Les også:
Slik skal de holde liv i gullfeltet