OLJE OG GASS

– Vi trenger mer ekstrem teknologi

Petroleumsindustrien må selv finne svaret på energiparadoksene, sier den nye ONS-generalen Leif Johan Sevland.

Bilde: Ole K. HElgesen
15. mai 2012 - 07:12
Vis mer

Den tidligere Høyre-ordføreren i Stavanger mener årets energihappening i Europa har valgt et potent og utfordrende hovedtema.

– Det er tre paradokser som må løses. Det første er hvordan man skal få flere ut av fattigdom og samtidig ha ren luft. Det andre er hvordan man skal sikre tilstrekkelig energi til verdens økende befolkning på en sikker måte når det stadig blir vanskeligere å utvinne den. Og det tredje er hvordan man skal sørge for at flere tar i bruk gass i stedet for mer forurensende energikilder.

Han mener det er viktig å utfordre industrien på disse åpenbare paradoksene.

– Verdens befolkning er forventet å stige til ni milliarder innen 2050. Alle har en drøm om vår levestandard. Vi vet at dette vil føre til økende miljøutfordringer. Det trengs mer energi, samtidig som vi skal bruke mindre. Hvordan skal vi møte dette? spør den tidligere politikeren.

Les også: Klimameldingen gir minimale kutt for oljenæringen

Advarer oljeselskaper mot å rushe nordover 

Vanskeligere å finne olje

Utfordringene blir ikke mindre av at en stadig større andel av de lett tilgjengelige petroleumsressursene er brent opp.

– Vi vet at ressursene blir stadig vanskeligere å utvinne. Det betyr at vi må lete på dypere, kaldere og mindre tilgjengelige steder som er mer risikoutsatt enn tidligere. I tillegg må det utvinnes ukonvensjonelle ressurser som skaper miljøutfordringer. Hvordan skal dette løses på en miljømessig bærekraftig måte? Vi trenger mer ekstrem teknologi som samtidig er mer miljø- og sikkerhetsmessig forsvarlig, sier Sevland.

Han mener derfor at Teknisk Ukeblads lesere er spesielt viktige, og han oppfordrer ingeniører fra både oljenæringen og andre bransjer til å delta på ONS for å lære og lære bort.

– I 2010 laget vi et eget tema om hva romfartsindustrien og petroleumsnæringen kan lære av hverandre. Det ble en kjempesuksess, og vi vet at det la til rette for samarbeid som fremdeles pågår. Blant annet fikk et selskap hjelp fra NASA til å utvikle en gummislange som tåler ekstremt nedkjølt gass. Vi tror det er mange synergier å hente mellom ulike næringer.

Article2034_Image3325.jpg

Viktig møteplass

Ifølge Sevland er ONS en av bransjens aller viktigste møteplasser.

– Vi legger vekt på matchmaking, og det skal være en uformell ramme rundt møteplassene. Vi skal være verdens beste møteplass. Det er for eksempel ikke uvanlig at en CEO står og slår av en prat med de besøkende på standene. Dette er ikke vanlig andre steder.

Under forrige ONS for to år siden var det stor nervøsitet i petroleumsindustrien. Oljeprisen hadde tatt seg noe opp etter bunnen under finanskrisen, men falt til 70 dollar per fat som følge av mer pessimistiske utsikter for verdensøkonomien.

I tillegg hadde BP nettopp klart å stenge utblåsningen fra Macondo-brønnen i Mexicogolfen.

Men ONS gikk så det suste. 50 000 besøkende fra 91 land og 1351 utstillere deltok på messen.

Nå, etter at det er gjort gigantfunn i Nordsjøen og Barentshavet, med en stadig stigende oljepris og tegn til forbedring i verdensøkonomien er det forventet at verdens nest største petroleumsmesse blir enda større.

– OTC i Houston er en god del større enn ONS. Vi har ikke mål om å bli like store. Det er det ikke kapasitet til i Stavanger. Å bli større er vårt sekundære mål. Vi har fokus på innhold, og målet er å bli best. Det er veldig mye vi er gode på. Likevel kan vi bli bedre på alt, sier Sevland.

OTC: - Nå er det full gass

Ny ONS-general

– Vil man merke at ONS har fått en ny sjef siden sist?

– Kjell Ursin-Smith gjorde veldig mye bra for ONS, og det er viktig å ta vare på alt han har bygget opp. Samtidig tror jeg nok at jeg også kan sette mitt preg på arrangementet. Vi jobber langsiktig og har våre tanker om hvor ONS skal gå videre.

Sevland snakker allerede om ONS 2014.

– Årets fasiliteter er veldig gode. Men i 2014, når ishockeyhallen DNB arena og et nytt hotell er på plass, vil vi ha fasiliteter i verdensklasse, slår han fast.

Les også: – Skaff deg en amerikansk partner

Statoil på hjernejakt

Norske oljelønninger høyest i verden

Oljebransjen samles rundt norsk it-kompetanse 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.