Dersom det var mulig å bygge en vegg med titusenvis av vindkraftturbiner utenfor noen av USAs byer som er mest sårbare for ekstremvær, ville byene oppleve lavere vindhastigheter og mindre alvorlig stormflo som følge av orkaner i anmarsj.
Dette hevder den amerikanske professoren i bygg- og miljøteknikk, Mark Z. Jacobson og hans team ved Stanford University.
Simulerte
I en studie, ennå ikke offentliggjort, har forskerteamet simulert hva som ville skjedd dersom 70.000 vindkraftverk med en installert effekt på 300 gigawatt var satt opp snaut 100 kilometer fra land før orkanene Katrina og Sandy slo til.
Orkanen Katrina, som ødela New Orleans og Louisiana Gulf Coast i 2005, var det dyreste og og en av de dødeligste orkanene som har rammet USA, med 1,833 omkomne. I 2012 drepte orkanen Sandy 286 mennesker i sju land, og etterfølger Katrina som USAs nest mest kostbare orkan noensinne.
Forskerteamet kjørte datasimuleringer av begge orkanene, både med og uten installerte turbiner, utenfor noen av USAs mest sårbare områder. Turbinene ble i studien dimensjonert for å tåle en vindstyrke opp mot 50 m/s, noe kraftigere enn vindstyrken i en kategori 3 orkan.
Les også: Ja til gigantisk vindturbin på Smøla
Halvert vindhastighet
Ifølge en artikkel fra forsker- og journalistorganisasjonen konkluderer studien med at veggen med vindturbiner ville tappet orkanen Katrina med så mye energi at vindhastigheten ble redusert med inntil 50 prosent i det hun traff land. Stormflo kunne vært redusert med omlag 72 prosent.
Vindhastigheten ville ha blitt redusert nok til at vindturbinene overlevde stormen, samtidig som disse generert enorme mengder vindkraft.
En tilsvarende simulering av orkanen Sandy, hvor en vegg av vindturbiner står plassert utenfor New York og New Jersey, skal vise at vindstyrken ville ha blitt redusert med opp til 29 m/s og stormflo ble redusert med 21 prosent.
Selv om studien ennå ikke er offentliggjort, er funnene allerede kjent i en rekke amerikanske medier.
Les også: Halden-reaktoren trues med nedleggelse
Vil ikke utdype
Årsaken er at en journalist fra forsker- og journalistorganisasjonen Climate Central var til stede da Jacobson presenterte funnene under den årlige samlingen for geofysikere i regi av American Geophysical Union i San Fransisco i starten av desember. Journalisten skrev en artikkel på bakgrunn av presentasjonen, som så ble publisert på Climate Centrals nettside.
Teknisk Ukeblad har bedt Jacobson utdype påstandene og presentere forutsetningene for studien. Professoren vil foreløpig ikke svare på noen av spørsmålene.
– Studien er fortsatt til vurdering hos et tidskrift, og jeg har ikke lov til å gå ut med informasjon om studien før den er klarert og det er sendt ut en offisiell pressemelding. Jeg har kun holdt en presentasjon for American Geophysical Union, skriver professor Jacobson i epost.
Les også: Dette har folk prøvd å få til i 150 år
Kan ikke produsere i orkan
Carl Sixtensson, seniorrådgiver i fornybar energi i DNV GL, ser ikke poenget med at vindkraftverk kan beskytte befolkning i sårbare områder mot ødeleggelser som følge av ekstremvær.
– Selve poenget med at offshore vindturbiner kunne ha bremset orkaner er ganske uinteressant. Personlig synes jeg ikke dette er et seriøst argument for hvorfor man skal bygge vindkraft. Disse vurderingene bør heller dreie seg rundt energiforsyning, forsyningssikkerhet og forutsigbarhet. Selve spørsmålet blir derfor ganske irrelevant, mener Sixtensson.
– Kan vanlige havvindkraftverk motstå kreftene i en orkan?
– Man bygger generelt ikke vindkraftparker der man forventer en mengde tornadoer. Jeg er ikke ekspert i akkurat dette, men en turbin som er sertifisert i henhold til IEC klasse 1 A er designet til å stå i mot vindstyrker på 50 m/s. Statoil mener at deres flytende havvindturbin Hywind er designet for å stå i mot tyfoner i Japan (tilsvarende orkan styrke, red. anm), sier Sixtensson.
Å bruke de intense vindkreftene i en orkan til å produsere elektrisitet mens uværet pågår, er også en vel langstrakt påstand. Mange vindkraftverk stenges automatisk ned når vindstyrken blir for høy.
– En typisk vindturbin stenges ned når når vinden når 25 m/s, sier Sixtensson.
Jacobson har tidligere publisert en rekke studier relatert til vindkraft, blant annet en studie fra 2012 som viste at en tredjedel av amerikansk energibehov kunne dekkes ved hjelp av offshore vindkraft.
Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind
Les også:
Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark