BYGG

Vil bygge grønn industriby

BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu ønsker å lage en økoby på Ørlandet i samarbeid med bonde og ingeniør Svein Lilleengen.
BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu ønsker å lage en økoby på Ørlandet i samarbeid med bonde og ingeniør Svein Lilleengen. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
9. mars 2012 - 07:12
Vis mer

I dag åpner en utstilling på Arkitekturmuseet i Oslo, hvor du kan se hvordan ildsjeler planelegger en grønn industriby i Brekstad på Ørlandet.

Les også: Etterlyser klimatiltak i jordbruket

Biogass

Modellen av byen er laget av Alexandra Sándulescu fra arkitektfirmaet Helen & Hard.

– Vi ville se på mulighetene for å bygge en bærekraftig by, og valgte prosjektet til Lilleengen, sier Sándulescu.

Les også: Biogass-satsing i Vestfold

I samarbeid med bonde og ingeniør Svein Lilleeng, har Sándulescu laget en plan for hvordan Brekstad kan utvikles til et innovativt industrisamfunn med utgangspunkt i et biogassanlegg.

– Med kumøkk fra lokale bønder og avfall fra landbasert fiskeoppdrett har man et godt grunnlag for et biogassanlegg, sier Sándulescu.

Les også: Statsministre håper på grønn ørken

BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu med modell av økoby med blant annet biogassproduksjon, landbasert fiskeoppdrett og drivhus.
BYMODELL: Arkitekt Alexandra Sándulescu med modell av økoby med blant annet biogassproduksjon, landbasert fiskeoppdrett og drivhus. Fredrik Drevon

Les også: Oljefylket skal bli grønt

Plantevernmiddel

Bonde og ingeniør Svein Lilleengen er selv bosatt på Brekstad.

– Jeg kom på ideen med å lage denne byen fordi jeg ville lage et økologisk plantevern. Det var fullt av ugress i kålåkeren min. Mellom 50 og 90 prosent av avlingen til en vanlig bonde blir borte, avhengig av hva slags innsektsår det er, sier Lilleengen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Lager Ford av løvetann

– Stort marked

Lilleengen mener det er et stort marked for økologisk plantevern.

Etter å ha blandet kumøkk med alger har han fremstilt et nesten luktfritt plantevernmiddel, som han ønsker å produsere i stor skala.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Vi bør bruke det jeg kaller biosider, istedet for pestisider, og dermed stanse innsektene med naturlige stoffer. Forskningsprosjektet var ferdig i desember. Patentsøknaden er levert. Vi skal bygge opp det første anlegget som skal lage pellets, sier Lilleengen, som håper å få i gang prosjektet ved hjelp av EU-midler.

Lilleengen og Sándulescu håper at prosjektet kan realiseres, men har ikke regnet på hva det vil koste å bygge om tettstedet Brekstad til en by med lønnsom og grønn industri.

Les også:

Stor overproduksjon av økologisk mat

Ny hytte for 62000 kroner

Bygget studentbolig på 8,8 m2

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.