INDUSTRI

Vil bygge industri på jordvarme

Camilla Aadland
17. apr. 2009 - 07:10

Kongsberg-industrien har det som skal til for å utvikle hele systemer for produksjon av jordvarme, mener Kleven.

– Jeg ser på varmen inni jordkloden som en av de viktigste energiressursene for fremtiden. Dersom vi finner gode løsninger for å ta ut varmen og omdanne den til elektrisk kraft, unngår vi alle ulempene ved annen type kraft, sier Kleven.



For dyrt i dag

I dag er det én ulempe med å bruke jordvarme som kraftkilde, ifølge Kleven:

– Med dagens løsninger er det altfor dyrt i de områdene i verden som har vanlig tykkelse på jordskorpen, noe som gjelder mesteparten av verden. I områder med tynnere tykkelse, som Island og California blir det produsert mye kraft fra jordvarme allerede, sier han.

Mye forskning og utvikling må til før det er lønnsomt med slike kraftanlegg i Norge.

– Jeg mener at Kongsberg-industrien med sine systemer for avansert styring og sin erfaring med utvikling og industrialisering har en mulighet for å ligge langt fremme her, sier Kleven.



Vil ha felles satsning

Han håper hele Kongsberg-miljøet kan samles om en felles satsning. Men da må i tilfelle det offentlige bidra med finansiering, mener han.

– Dette er ikke noe industrien kan gjøre alene. Norge har en forpliktelse til å støtte opp med et slikt prosjekt, fordi fordelene er så store, sier han og ramser opp:

– Det er en utømmelig ressurs. Det ligger lagret så store mengder energi at det er vanskelig å fatte, og det blir hele tiden produsert ny varme. En av fordelene er at kraftproduksjonen kan gå jevnt, man er ikke avhengig av sol, vind, bølger eller andre ytre faktorer. Det vil heller ikke bli noen synlige eller skadelige inngrep på naturen, ingen utslipp av CO 2 for eksempel, sier Kleven.



Vil selge ferdige anlegg

Utfordringen er å få god nok teknologi for å hente opp nok varme fra 6000 meters dyp.

Håpet er at Kongsberg-industrien kan være med og utvikle denne teknologien, i tillegg til å industrialisere de forskningsresultatene som allerede finnes.

– Min tanke er at vi bør bygge opp en stor industriell virksomhet som selger ferdige produksjonsanlegg over hele verden. Her på Kongsberg har vi bedrifter innen offshore, subsea, forsvarsindustri, energi, motordeler til turbiner og en rekke andre ting som har berøringspunkt til dette. Vi er vant til å utvikle, produsere, selge, installere, drive og vedlikeholde kompliserte systemer i internasjonal konkurranse. Den kunnskapen må vi kunne trekke på, sier Devotek-direktøren.



Skal kartlegge

Kongsberg Innovasjon, som er eid av en rekke Kongsbergbedrifter, er ett av selskapene som var med og stifte det nye senteret for geotermisk energi i Bergen .

– Vi synes geotermisk energi er et spennende område, og vi ser på mulighetene for å jobbe videre med dette, men vi må kartlegge det nærmere før vi kan si om det er en fremtidig industriell satsning for Kongsbergmiljøet, sier Bjørn Trygve Hansen i Kongsberg Innovasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.