ROMFART

Vil bygge laserforsvar mot asteroider

Skotske forskere forbereder krig mot truende himmellegemer.

Dersom en asteroide med en diameter på 500 km hadde truffet Jorden, kunne det ha sett omtrent slik ut.
Dersom en asteroide med en diameter på 500 km hadde truffet Jorden, kunne det ha sett omtrent slik ut. Bilde: NASA / Don Davis
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
19. aug. 2012 - 10:17

En sverm av satelitter med soldrevne lasere kan ødelegge asteroider som truer jordkloden. Slik ser forskere ved det skotske Universitetet i Strathclyde for seg et fremtidig forsvar mot truende himmellegmer, skriver London Press Service.

Avskjære asteroider

- Metoden vi utvikler innebærer å sende små satelitter, med muligheter for å fly i formasjon med asteroiden og avfyre lasere mot denne på kort hold, sier Dr Massimiliano Vasile ved universitetes avdeling for romfartsteknologi til nyhetsbyrået.

Vasilie mener sivil bruk av lasere i verdensrommet kun er i en sped begynnelse. En av hovedutfordringene er å utvikle lasere med nok kraft, nok effektivitet og tilstrekkelig strålekvalitet på en gang.

Les også: Skjøt ned missil med laser

Tunguska-eksplosjonen

Himmellegmer har truffet jorden før, og det vil trolig skje igjen.

For rundt 100 år siden ble over 2000 kvaderatkilometer skog i Sibir ødelagt av det som trolig var en asteroide eller meteor. Himmellegmet var trolig mellom 30 og 50 meter i diameter, og eksploderte i atmosfæren over området ved elva Tunguska.

Les også: Meteorkrater forteller om jordens utvikling

Romsøppel

Forskerne ved Strathclyde ser nå på muligheten for å bruke den samme laserteknologien til å rydde opp i romsøppel. De mener teknologien også kan brukes til å endre banene på skrotet.

I dag eksisterer ingen løsning for å fjerne forsøplingen fra romfart gjennom tidene. Søppelet går i bane rundt jorden og utgjør en stor Så ekstremt er verdensrommet .

Problemet er økende, og forskerne frykter det såkalte Kessler-syndromet: At en kollisjon mellom objekter i bane rundt jorden skaper mer romsøppel og fører til flere kollisjoner.

Les også:

Bli med inn i Kennedy Space Center

Se astronautenes ti mest legendariske bilder

Unike bilder av Norge fra verdensrommet  

Vindstyrke: 450 km/s, temperatur: 4500 K, 1287 potensielt hasardiøse asteroider rundt jorda

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.