En sverm av satelitter med soldrevne lasere kan ødelegge asteroider som truer jordkloden. Slik ser forskere ved det skotske Universitetet i Strathclyde for seg et fremtidig forsvar mot truende himmellegmer, skriver London Press Service.
Avskjære asteroider
- Metoden vi utvikler innebærer å sende små satelitter, med muligheter for å fly i formasjon med asteroiden og avfyre lasere mot denne på kort hold, sier Dr Massimiliano Vasile ved universitetes avdeling for romfartsteknologi til nyhetsbyrået.
Vasilie mener sivil bruk av lasere i verdensrommet kun er i en sped begynnelse. En av hovedutfordringene er å utvikle lasere med nok kraft, nok effektivitet og tilstrekkelig strålekvalitet på en gang.
Les også: Skjøt ned missil med laser
Tunguska-eksplosjonen
Himmellegmer har truffet jorden før, og det vil trolig skje igjen.
For rundt 100 år siden ble over 2000 kvaderatkilometer skog i Sibir ødelagt av det som trolig var en asteroide eller meteor. Himmellegmet var trolig mellom 30 og 50 meter i diameter, og eksploderte i atmosfæren over området ved elva Tunguska.
Les også: Meteorkrater forteller om jordens utvikling
Romsøppel
Forskerne ved Strathclyde ser nå på muligheten for å bruke den samme laserteknologien til å rydde opp i romsøppel. De mener teknologien også kan brukes til å endre banene på skrotet.
I dag eksisterer ingen løsning for å fjerne forsøplingen fra romfart gjennom tidene. Søppelet går i bane rundt jorden og utgjør en stor Så ekstremt er verdensrommet .
Problemet er økende, og forskerne frykter det såkalte Kessler-syndromet: At en kollisjon mellom objekter i bane rundt jorden skaper mer romsøppel og fører til flere kollisjoner.
Les også:
Bli med inn i Kennedy Space Center
Se astronautenes ti mest legendariske bilder
Unike bilder av Norge fra verdensrommet
Vindstyrke: 450 km/s, temperatur: 4500 K, 1287 potensielt hasardiøse asteroider rundt jorda