NETTARKIV

Vil bygge ny fabrikk for solcellesilisium

Mona Sprenger
23. juni 2008 - 13:47

- Vi er midt i en fase hvor vi driver intens planlegging, sier adm. direktør i Fesil Sunergy AS, Lars Nygaard.

Han understreker at styret ennå ikke har gitt klarsignal for Orkanger, men Fesil Sunergy har fått utarbeidet et forslag til program for konsekvensutredning av et smelteverk for produksjon av solcellesilisium i Orkanger. Det behandles nå av Statens forurensingstilsyn.

-Vi ønsker først å kartlegge betingelsene vi får, sier Nygaard.



Eksepsjonelt marked

Hvis betingelsene blir gode nok, vil Fesil Sunergy AS bygge en fabrikk i umiddelbar nærhet til Orkla Exelons eksiterende anlegg for produksjon av silisiumkarbid på Orkanger. I første trinn planlegges en produksjonslinje med en kapasitet på 3.000 tonn pr år silisium (Si) metall av solcellekvalitet. Men ambisjonene er større, og anlegget planlegges med tanke på å ekspandere opp til 6 produksjonslinjer. Det vil gi en kapasitet på 18.000 tonn Si av solcellekvalitet. Byggestart for første trinn kan bli aktuelt i første halvår 2009, mens produksjonsstart kan bli ca 18 måneder senere.

-I denne bransjen må man være ambisiøs. Markedet for solcellesilisium øker med 30 prosent i året. Det er eksepsjonelt. Konkurransen er hard. Noen vil lykkes. Andre ikke, men det er viktig verken å komme for sent til start eller å snuble i starten, sier Nygaard.



Billigere produksjonsprosess

Fesil Sunergy har de siste årene arbeidet med å industrialisere Solsilc-prosessen som ble utviklet av SINTEF og noen utenlandske partnere. Hovedprinsippet i Solsilc-prosessen er å produsere silisiummetall av høy kvalitet ved å benytte råvarer av høy renhet. Råvarene består av renset og finmalt kvarts og carbon black ("sot").

- Et viktig poeng er å starte med superrene produkter, sier Nygaard.

Sintef har jobbet i ti år med å utvikle den nye metoden for framstilling av silisium. Et hovedmål har vært å kunne produsere solcellesilisium vesentlig billigere enn den ultrarene kvaliteten som benyttes av dagens solcelleprodusenter. Renheten blir noe mindre, men materialet skal kunne gi solceller med like høy virkningsgrad som i dag.

- Vi ville ikke kjørt dette prosjektet, hvis vi ikke hadde trodd at det hadde blitt lønnsomt.



Smelteverkskultur

- Hvorfor akkurat Orkanger?

- Vi har hele tiden sagt at vi ønsker å holde oss i Trøndelagsregionen. Solsilc-metoden er utviklet ved Sintef. Fesil har hovedkontor i Trondheim. Orkanger har en kultur for smelteverk, som gjør det lettere å rekruttere folk, sier Nygaard, som har fått mange henvendelser fra aktører som har en tomt å tilby den nye fabrikken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.