Statnett samarbeider med den engelske systemoperatøren National Grid om en kraftforbindelse mellom Norge og England.
Prosjektet planlegges med landingspunkt i tilknytning til Norges største kraftverk Kvilldal, og med en kapasitet på 1.400 MW. Prosjektet kan stå ferdig mellom 2017 og 2020, og blir verdens klart lengste sjøkabel, skriver Statnett i en pressemelding.
Stort kraftverk
Statnett vil benytte eksisterende konsesjon fra Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) for en kabel mellom Norge og England til dette prosjektet. Den planlagte kabelen vil bli om lag 800 km lang og er planlagt med en kapasitet på 1.400 MW.
Til sammenligning har Kvilldal kraftverk en kapasitet på 1.240 MW, mens Stavanger-området har et maks forbruk på omlag 700 MW.
En kabel mellom Norge og England vil knytte to forskjellige markeder sammen og dermed gi Norge tilgang på kraft i situasjoner lik den vi har hatt i vinter, og slik redusere svingningene i kraftprisen samtidig som vi får en skirere tilgang på strøm, skriver Statnett.
Les også: Mener Høyre er ukritisk kabel-tilhenger
Mye vind
Det engelske systemet er i dag basert på termisk kraftproduksjon, i hovedsak gass- og kullkraft, og en del kjernekraft. De neste 10-20 årene planlegges det en storstilt utbygging av fornybar energi.
Engelske myndigheter har i sine handlingsplaner planlagt at det skal være 38 000 MW (116 TWh produksjon over et år) fornybar kraft i det engelske systemet innen 2020, eller om lag en firedobling av kapasiteten og produksjon sammenlignet med 2010. Det meste av dette vil komme fra vindkraft.
En forbindelse mellom Norge og England vil legge til rette for en utveksling av kraft, der kraft kan lagres i norske vannmagasin, slik at det kan brukes når det trengs, enten i Norge eller i England.
En slik løsning vil legge til rette for mer fornybar kraftproduksjon, samtidig som det legger til rette for verdiskaping på begge ender av kablene og økt forsyningssikkerhet, skriver Statnett.
Les også:
Les også: Nye kraftlinjer til Europa: – Ingen endring i politikken
Konkurrent
Statnetts kabelplaner konkurrerer med planene til North Connect, hvor blant annet Lyse og Agder Energi står bak. Disse selskapene kniver også med Statnett om å få være med å bygge kabel til Tyskland. Statnett ser helst at de får bygge kabelen uten å måtte ha med de store regionale kraftprodusenter på laget.
Kabelen mellom Norge og England planlegges som en del av sentralnettet. Det betyr at overskuddet vil gå tilbake til forbrukeren i form av redusert nettleie.
Hvis Lyse og Agder Energi kommer inn på eiersiden, vil overskuddet gå til deres eiere. Lyse er eid av 16 kommuner i Rogaland, mens Agder Energi eies av kommunene på Agder (54,5 prosent) og Statkraft (45,5 prosent).
Les også: Dyr kabel til Storbritannia
Les også: OED foretrekker Nordlink framfor NorGer