STAVANGER: Under et foredrag på Universitetet i Stavanger forklarte Borten Moe hvordan Norge skal unngå at fornybarsatsingen til regjeringen skal føre til kraftoverskudd i landet.
– Ut fra det vi vet i dag er det flere forhold som trekker i retning av at det vil kunne være lønnsomt å bygge ut funnet med kraft fra land. Det planlegges flere nye innretninger i området, kraftbehovet er betydelig og produksjonen vil pågå i mange år. Dessuten er vanndyp og avstand til land ikke avskrekkende, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.
Olje- og energiministeren krever at også funnene Luno, Draupne og andre funn som snart skal bygges ut i området, vil inngå i disse planene.
Stort behov
Med et stort forbehold om at det egentlig er gjetning, mener Borten Moe at et mulig kraftbehov til oljefeltene vil være på 200 MW.
Samtidig sier han at Hydro planlegger en ny produksjonslinje på aluminiumsverket på Karmøy som vil trenge 530 MW.
– Jeg ønsker begge deler. Men det betyr at det trengs 6 TWh, eller 5 prosent av Norges totale forbruk, i økt produksjon. Og jeg kan ikke leve med en slik løsning hvis det går på bekostning av leveranser til annet næringsliv eller forbrukere. Dette gjelder også nivået på strømprisen. Vi kan ikke ende opp i en situasjon med regionale ubalanser, sier Borten Moe.
Ikke eksport
Derfor er det ifølge Borten Moe ingen grunn til å frykte at Norge må investere massivt i eksportkabler for å bli kvitt den nye kraften som skal produseres som følge av EUs fornybardirektiv.
– Men samtidig er det ingen tvil om at dette betyr at vi må ha flere vindkraftparker, mer vannkraft og småkraft og inngrep i naturen. Og vi vil ha behov for flere overføringslinjer.
Han sier at det haster dersom de nye funnene skal elektrifiseres.
– Det er nødvendig å starte nå. Vi har ingen tid å miste.