BYGG

Vil erstatte skruer og spiker med supertape

Lim som herder på under ett minutt.

Tyske forskere har funnet en teknikk for å sammenføye tre ved hjelp av tape istedenfor skruer eller spiker.
Tyske forskere har funnet en teknikk for å sammenføye tre ved hjelp av tape istedenfor skruer eller spiker. Bilde: Fraunhofer WKI
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
19. juni 2013 - 10:49

Tyske forskere har utviklet en metode for å masseprodusere prefabrikerte trehus ved hjelp av tape.

Målet deres er å erstatte skruer og spiker med den hurtigtørkende tapen i produksjon av elementer til trehusene.

– Akkurat nå er vi nede i en tørketid på ett minutt, men vi kan korte ned den tiden også, forteller Andreas Zillessen, forsker ved WKI til Nyteknik.

Skaper større frihet

Utfordringen med å bruke skruer eller spiker i prefabrikerte elementer, er at rammene i elementene må være tilstrekkelig tykke til at ikke festemidlene brekker løs.

Ved å bruke lim, står designerne mer fritt med tanke på hvordan elementene skal settes sammen.

Problemet med å lime, er at enten må hele elementet varmes opp for at limet skal herde raskt, ellers så man ta tiden til hjelp. Sistnevnte passer dårlig sammen med industriell produksjon av trehuselementer.

Les også: Bergen får verdens høyeste trebygg

Kobler strøm på tapen

Metoden er utviklet av forskere ved Fraunhofer-instituttet, Wilhelm-Klauditz-instituttet og Det tekniske universitetet i Braunschweig.

De har utviklet en tape som på under ett minutt kan lime sammen trekomponenter. Nøkkelen for å få dette til å fungere, er at tapen har sitt eget tørkesystem. Tapen består av tynne metallbånd med lim på hver side.

Konseptet går ut på å sette elektrisk spenning på metallbåndet, da varmes limet opp og trenger inn i porene i treverket. Når limet kjøles ned herder det raskt.

Foreløpig har forskerne klart å få lime- og herdeprosessen ned i totalt ett minutt. På lang sikt håper de å kunne redusere dette drastisk.

Utfordringen er å lage en mest mulig solid binding mellom de tre komponentene i systemet: treverk, metall og lim.

Forskerne skal allerede ha funnet det mest optimale limet, men de tester ulike typer metall. Messing har vært lovende, men de vil også teste rustfritt stål og aluminium.

Forskerne har allerede bevist at prinsippene i teknologien virker. Om et halvt år planlegger de å teste ut teknologien i praksis sammen med det tyske selskapet Schwörer, som leverer prefabrikkerte bygninger.

Les også: Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer

– Spennende

Forskningsleder og PhD Petra Rüther ved Sintef Byggforsk forteller at de ser økt bruk av limforbindelser og tapeløsninger i dagens byggeri.

– Dette virker absolutt spennende. Et slikt konsept kan bidra til mer effektiv produksjon av prefabrikkerte trehuselementer, som igjen kan bidra til mindre produksjonskostnader, forteller hun.

Hun understreker at hun uttaler seg på bakgrunn av Fraunhofers pressemelding om løsningen.

Les også: «Forskalingen ga fra seg et langt, pinefullt skrik»

Like holdbart som spiker

Kan et slikt konsept være like holdbart som spiker?

– Hvis vi mener holdbar i forstand mekanisk av bæreevne i byggets levetid, så kan limforbindelser i utgangspunktet være like holdbare som mekaniske forbindelser som spiker og skrueforbindelser. Limtre, det vil si trelameller som er limt sammen til et større tverrsnitt, er et mye brukt konstruksjonsmateriale, forteller Rüther.

Utfordringen ligger i prosessen: I en innendørs fabrikk har man full kontroll over forholdene og materialegenskapene, som for eksempel trefuktighet, temperatur og tørre og støvfrie overflater.

På byggeplassen hvor materialene er utsatt for blant annet regn, snø, solstråling og ikke minst støv og smuss er mekaniske festemidler en mer robust løsning. 

– Der er nok derfor Fraunhofers system er tiltenkt prefabrikerte hus. Men et slik system må også kunne være bestandig over lang tid, ikke minst fordi det er snakk om bærende forbindelser, hvor en feil kan ha alvorlige konsekvenser. Det å dokumentere og sikre at bestandighet over lang tid er tilstrekkelig er en utfordring. Man må kunne være sikkert på at systemet oppnår den levetiden den er tiltenkt og finne ut hvilke innvirkninger på materiale kan være kritiske, forklarer hun.

Kan løsningen være aktuelt for annet enn prefabrikkerte trehus?

– I prinsippet kan det tenkes mange anvendelser for et slikt system, som nevnt ligger utfordringen i prosessen. I og med at det er tenkt som forbindelse av bærende bygningsdeler, vil nok krav til prosessen begrense anvendelsesområder sterkt, forteller hun.

Hun mener det også er flere utfordringer for limløsningen sammenliknet med bruk av spiker og skruer.

– Ulemper vil nok klart ligge i krav til utførelse og kvalitetssikring av prosessene.

Les også:

Norge er en sinke i trebruk

Erstatter glass med brent tre

Bygget gulv av 700 år gamle bjelker  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.