Det betyr i så fall at lakseoppdrett kan bli bærekraftig.
Viktig forskning
Det mener i alle fall overingeniør Chris André Johnsen ved Universitetet i Nordland, mannen som har forsket på temaet i fire år gjennom et doktorgradsprosjekt.
– Hvis man erstatter fiskemel med vegetabilsk råstoff fra for eksempel soya, erter, hvete og solsikker, vokser fisken like fort, den utnytter fôret like godt, og den blir av like høy kvalitet. Færre fôringer gjør også at kvaliteten i fiskekjøttet blir bedre ved at det blir mindre filetspalting, samtidig som fettinnholdet i kjøttet blir lavere uten at tilveksten reduseres, sier han.
– Hva betyr det om hele oppdrettsindustrien begynner å legge om til den vegetabilske miksen av soya, erter, hvete og solsikker?
Johnsen innrømmer at han ikke har oversikt over hvor stor tilgjengelighet det er på disse kildene, men presiserer at man kan justere fôrmiksen etter hvilke produkter som er tilgjengelig i markedet.
Han peker også på at man kan blande inn biprodukter fra fiskerinæringen, altså avskjær og trimmings fra filetproduksjon som ellers ikke blir brukt.
– Man trenger ikke ta mat fra mennesker for å gjøre dette. Poenget er uansett at fiskemel og fiskeolje til fôrproduksjon begynner å nærme seg det maksimale nivået. Hvis man skal øke lakseproduksjonen på verdensbasis, er man nødt til å finne alternative råstoffer som de vi har brukt, eller ha bedre forvaltning av fiskebestandene for å øke uttaket, sier han.
Les også: Skyter lakselus med laser
Nyttig for bransjen
Det finnes allerede en mengde studier som har sett på hvordan man kan erstatte fiskemelet som brukes i laksefôr.
Likevel mener Johnsen at nettopp hans studie gir ny og nyttig informasjon.
– Vi har brukt nye modeller for beregninger av bærekraft og gjort storskalaforsøk for å finne fôringsregimer og fôrtyper som gjør at produsenter kan styre slaktekvaliteten på laksen. Det har heller ikke vært gjort mye forskning på hva slags innvirkning dette har på fiskens slaktekvalitet som blant annet teksturen. Det har vi gjort, sier han.
Seniorforsker Bente Ruyter ved matforskningsinstituttet Nofima sier man ennå ikke helt vet hvordan laksen blir påvirket av fôrendringer.
– Det finnes mange forsøk både fra Nofima og andre institusjoner på å erstatte fiskemel og fiskeolje med vegetabilske produkter. Man finner ikke store effekter på veksten, men slike endringer påvirker næringssammensetningen i laksen. At det ikke har effekt, er altså vanskelig å si. Det finnes indikasjoner både i positiv og negativ retning når det gjelder dette, sier Ruyter.
Les også: Vi produserer 200 kilo laks per nordmann
Påvirker smak
Ruyter sier likevel det finnes foreløpige svar på hva fôrendringene gjør med sunnheten og smaken i laksen.
– Noen studier har vist litt mindre «fiskesmak» når man har brukt høy innblanding av planteolje i fiskefôr. Men sammenlignet med andre typer kjøtt fra landdyr, så er laksen sunn selv om nivået av de sunne omega-3-fettsyrene synker når fiskeolje erstattes med planteolje, sier hun.
– Plantemel har også litt annet nivå av visse mineraler og vitaminer enn fiskemel, men det er veldig avhengig av typen mel som brukes. Mineral- og vitamintilsettingen til fôret kan optimaliseres ved tilsetting under fôrproduksjonen, så bruk av plantemel gjør nødvendigvis ikke at kvaliteten på fiskefiletene forringes, sier Ruyter.